1.11.17

Χουλιαράκης: Δεν μπορεί να συντηρηθεί ο προϋπολογισμός...

με τόσο υψηλούς φόρους...

Τις βασικές αρχές του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2018 αλλά και το σχέδιο για την έξοδο στις αγορές με την παράλληλη δημιουργία αποθεματικών για την...
αποφυγή μελλοντικών κρίσεων, περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης.

Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο κ. Χουλιαράκης ξεκαθάρισε πως από το προσχέδιο του προϋπολογισμού ως και το τελικό του κείμενο δε θα υπάρξει κανένα επιπλέον μέτρο, «ούτε ένα ι» όπως είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε δε πως για το 2017 το πλεόνασμα θα κινηθεί στο 2,8% του ΑΕΠ, γνωστοποιώντας ως πρόθεση της κυβέρνησης είναι το 0,6% με 0,7% του ποσού αυτού- που προκύπτει από την υπεραπόδοση μέτρων- να κατευθυνθεί με κοινωνικά και οικογενειακά κριτήρια για την ενίσχυση εισοδημάτων των πιο αδύναμων νοικοκυριών. «Μας το δίνει ο προϋπολογισμός ως περιθώριο φέτος το υλοποιούμε!», δήλωσε και υπογράμμισε πως το υπόλοιπο ποσό της υπεραπόδοσης θα μείνει στα δημόσια ταμεία ως «μαξιλάρι» ασφαλείας για το ενδεχόμενο αναθεώρησης του στόχου του προϋπολογισμού, τον επόμενο Απρίλιο. «Δεν θέλουμε να πάρουμε ρίσκα», είπε και συμπλήρωσε: «από Γενάρη 2018 και με ολοκλήρωση της Γ’ αξιολόγησης μπαίνουμε στο τελευταίο κομμάτι του προγράμματος προσαρμογής. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται ουσιαστικά τον Ιανουάριο του 18’. Τα προαπαιτούμενα του 18 με τη τελευταία αξιολόγηση είναι η υλοποίηση ήδη νομοθετημένων δράσεων και είναι λίγα! Ουσιαστικά το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τότε».

Μάλιστα ο υπουργός διευκρίνισε πως η χώρα μπαίνει σε μια νέα περίοδο οικονομικής ανάκαμψης με δύο βασικά θέματα συζήτησης. Το πρώτο αφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους και του τρόπου με τον οποίο θα γίνει εφεξής η επιτήρηση της χώρας. «Αν θα είναι αντίστοιχος με αυτόν της Πορτογαλίας και της Κύπρου όπως επιδιώκουμε», σημείωσε.

Το δεύτερο ζήτημα σύμφωνα με τον υπουργό αφορά στην οικοδόμηση ταμειακού αποθέματος που θα επιτρέψει στη χώρα να βγει με ασφάλεια στις αγορές χωρίς τη προληπτική γραμμή στήριξης. «Αν προκύψει νέος κλονισμός στις αγορές θα είμαστε σε θέση να ανακυκλώνουμε το δημόσιο χρέος χωρίς ρίσκο», είπε και πρόσθεσε: «είναι συνήθως 12-15 δισ. ευρώ- 9 δισ. εκ των οποίων θα προκύψουν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Μετά από ένα με δύο χρόνια κανονικότητας το μαξιλάρι θα το μετατρέψουμε σε ταμείο σταθεροποίησης για την επόμενη κρίση! Όταν η Ευρωπαϊκή οικονομία χτυπηθεί από νέα κρίση θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, για να μη ξαναπεράσει η Ελλάδα ότι πέρασε την οκταετία 2010-2018».

Επιπλέον ο κ. Χουλιαράκης αναγνώρισε πως ο προϋπολογισμός δε μπορεί να συντηρηθεί μεσοπρόθεσμα με τόσο υψηλή φορολογία και έκανε λόγο για μείωση φορολογίας μετά το 2019 τόσο για τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα αλλά και την ακίνητη περιουσία. « Όσο μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται τόσο μεγαλύτερη η μείωση των φορολογικών βαρών», είπε και υπογράμμισε: «η φορολογική επιβάρυνση είναι μεγάλη δεν κρύβομαι για τους συνεπείς φορολογούμενους, τη μεσαία τάξη και τους ελεύθερους επαγγελματίες! Είναι συνειδητή επιλογή για να ενισχυθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: