29.11.17

Εχασαν τα μέτρα και χάθηκε το μέτρο...

Mια δέσμη διεκδικήσεων από την κυβέρνηση, που αρχικά ανακοινώθηκαν ως μέτρα και περιγράφηκαν από...
την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, στη διάρκεια ενός τεταμένου διαλόγου με πληγέντες αυτοαπασχολούμενους της Μάνδρας, υιοθέτησε χθες το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, στο τέλος μια πολύωρης συνεδρίασης που αποτέλεσε συνέχεια αυτής που διεκόπη την προηγούμενη Τρίτη.

Οι διεκδικήσεις της Περιφέρειας έχουν δύο σκέλη: ένα οικονομικό, για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων, και ένα θεσμικό για την άμεση υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, όχι μόνο στη Δυτική Αττική αλλά και σε όλη την Περιφέρεια. Ενσωματώνουν και τα αιτήματα που υπέβαλε στο σώμα με υπόμνημα η Επιτροπή Αγώνα των αυτοαπασχολούμενων.

Γιατί αντέδρασαν; Ανέμεναν ανακοινώσεις άμεσα εφαρμόσιμων μέτρων: «Πείτε μας, αύριο θα γίνει αυτό, Πέμπτη εκείνο, Παρασκευή θα έχουν τελειώσει όλα», όπως φώναξε η Αρτεμη Ρεντούμη, εκπρόσωπός τους.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη Τρίτη, η περιφερειακή αρχή δεν είχε απέναντί της ένα πειθαρχημένο ακροατήριο. Οι διαμαρτυρίες ήταν συνεχείς, ακόμα και κατά αντιπολιτευόμενων συμβούλων (π.χ. ενός συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης). Συχνά-πυκνά ζητούσαν από την περιφερειάρχη να προβεί στις ανακοινώσεις.

Η κ. Δούρου ανέβηκε στο βήμα, ζητώντας αρχικά την υπομονή τους ώς την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων. Νωρίτερα, όμως, είχε διανεμηθεί στο ακροατήριο το σχέδιο απόφασης που θα έμπαινε σε ψηφοφορία, με αναλυτικές τις διεκδικήσεις. «Ηρθαμε να ζητήσουμε αυτά που μας είπατε. Εσείς από ποιον τα ζητάτε;», ήταν το ερώτημα της κ. Ρεντούμη προς την περιφερειάρχη.

Η απάντηση

Η περιφερειάρχης απάντησε: «Ενα κομμάτι είναι να διεκδικήσουμε μαζί με το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, που ήρθε και μου έδωσε συγκεκριμένη δέσμη, και ένα (σ.σ. κομμάτι) είναι αυτά που κάνει η Περιφέρεια: 15 εκατ. ευρώ που ζήτησαν να το ψηφίσουμε την Πέμπτη, για κοινωνική πολιτική που θα έρθει στη Μάνδρα και μόνο στη Μάνδρα».

Ωστόσο, και αυτό είναι υπό την αίρεση της κυβέρνησης, από την οποία η Περιφέρεια ζητά «άμεση νομοθετική πρωτοβουλία που να επιτρέπει την εκταμίευση 15 εκατ. ευρώ με τη μορφή οικονομικού βοηθήματος από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής, για την αντιμετώπιση αναγκών ηλεκτροφωτισμού και την αποκατάσταση ζημιών περιουσιακών στοιχείων». Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το ποσό αυτό επιδιώκεται να κατευθυνθεί για:

α) δαπάνες οικιακού ρεύματος,

β) αποζημιώσεις για αποκατάσταση κατοικιών και συγκεκριμένα, αντί άτοκου δανείου που προβλέπει ο νόμος για το 40%, να δοθεί ως βοήθημα από την Περιφέρεια – το υπόλοιπο 60% αποτελεί κρατική αρωγή,

γ) αποζημιώσεις για ζημιές και απώλειες Ι.Χ.

Το πλαίσιο των διεκδικήσεων δεν κατέστη εφικτό να παρουσιαστεί πλήρως. Στη διάρκεια της έντασης, μάλιστα, ένας νεαρός κατέβηκε από το ακροατήριο επιθετικά προς την περιφερειάρχη που βρισκόταν στο βήμα. «Γελάς;», ρώτησε την περιφερειάρχη. «Και όταν μου πέταξαν ποτήρι με νερό στο πρόσωπο γελούσα», απάντησε η κ. Δούρου. Υπήρξε αντίδραση από το ακροατήριο: «Ευχαριστούμε που μας ταυτίζετε με τη Χρυσή Αυγή», είπε ένας απογοητευμένος.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιγραφής των διεκδικήσεων της Περιφέρειας, η κ. Δούρου απευθυνόταν στους πληγέντες. Βλέποντας τον εκτροχιασμό της κατάστασης, συνέχισε να απευθύνεται, σε φιλικούς τόνους, αποκλειστικά προς την κ. Ρεντούμη. Να σημειωθεί ότι η τελευταία, όταν αποχώρησαν οι κάτοικοι, μιλώντας στις κάμερες, κατέληξε στις δηλώσεις της λέγοντας: «Δεν θα αφήσουμε να ξεχαστεί το θέμα. Αν χρειαστεί θα γίνουμε και λαϊκιστές, ακόμη και τρομοκράτες».

«Φέρνετε ένα διεκδικητικό πλαίσιο εκ των υστέρων, για να έχετε κάτι να λέτε. Και είναι η ντροπή σας μεγάλη. Και το χειρότερο είναι ο πολιτικός κυνισμός σας. «Να την περάσουμε και ας έχουμε 24 νεκρούς”» κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γ. Πρωτούλης, προειδοποιώντας: «Το ακόμα χειρότερο είναι και αυτός ο κόσμος που ριζοσπαστικοποιείται, να γίνει και αυτός κυνικός».

Η δέσμη μέτρων

Τα μέτρα που ζητάει η Περιφέρεια από την κυβέρνηση, συνοπτικά και μεταξύ άλλων, είναι:

■ Αμεση καταβολή των αποζημιώσεων που έχουν εξαγγελθεί.

■ Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ για κατοικίες και μαγαζιά που καταστράφηκαν, έως να επανακαταστούν λειτουργικά, και αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων.

■ Αναστολή πληρωμών δανειακών υποχρεώσεων προς τραπεζικά ιδρύματα για το ίδιο διάστημα. Παύση κάθε αναγκαστικού πλειστηριασμού.

■ Ενταξη του συνόλου των παροχών οικιακού ρεύματος σε Μάνδρα, Μαγούλα, Ν. Πέραμο στο Κοινωνικό Τιμολόγιο για όλο το 2018.

■ Μέριμνα για χορήγηση συντάξεων χηρείας και πρόσληψη στο Δημόσιο για τους συγγενείς πρώτου βαθμού των θυμάτων.

Σε θεσμικό επίπεδο:

● Νομοθετική ρύθμιση για την επιτάχυνση των διαδικασιών εκτέλεσης των αντιπλημμυρικών έργων.

● Απομάκρυνση και κατά προτεραιότητα κατεδάφιση κτιρίων ή εγκαταστάσεων εντός ρεμάτων που χρησιμοποιούνται ή ανήκουν σε φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

● Προώθηση των αντιπλημμυρικών έργων αρμοδιότητας υπουργείου Υποδομών, όπως διευθέτηση ρέματος Εσχατιάς, διευθέτηση λεκάνης απορροής Ερασίνου, έργα διευθέτησης ρέματος Αγ. Γεωργίου Ανατ. Αττικής, έργο διευθέτησης χειμάρρου Αγ. Γεωργίου Θριασίου Πεδίου, έργο διευθέτησης ρέματος Αχαρνών-Καναπίτσα.

Το σχέδιο του ψηφίσματος που διανεμήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης -η οποία ολοκληρώθηκε κοντά στα μεσάνυχτα- περιείχε ακόμη βέλη (χωρίς να τον κατονομάζει) προς τον υφυπουργό Υποδομών Ν. Μαυραγάνη. «Θεωρούμε απαράδεκτες τις δηλώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης που στοχοποιούν την Αυτοδιοίκηση. Αντ’ αυτού τους καλούμε να αναλάβουν άμεσα τις δικές τους ευθύνες» ανέφερε χαρακτηριστικά...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: