12.11.17

Ανοιξαν οι κάλπες στην Κεντροαριστερά...

Αποτέλεσμα εικόνας για debate ερτ Κεντροαριστερας
O πρώτος γύρος...
Σήμερα διεξάγεται ο πρώτος γύρος για την ανάδειξη αρχηγού στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς ανάμεσα στους εννέα διεκδικητές. Οι δύο θα περάσουν στον «τελικό» και...
ο νικητής προβλέπεται να αναδειχτεί την επόμενη εβδομάδα στο δεύτερο γύρο. 

Υποψήφιοι είναι οι Νίκος Ανδρουλάκης, Kωνσταντίνος Γάτσιος, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Γιάννης Ραγκούσης και Δημήτρης Τζιώτης.

Οι ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίσουν από 8 π.μ. έως 8 μ.μ., ενώ στην Αθήνα λόγω Μαραθωνίου στις 12 Νοεμβρίου η διαδικασία θα παραταθεί έως τις 9.μ.μ. Δικαιώμα ψήφου στο δεύτερο γύρο έχουν μόνο όσοι ψήφισαν στον πρώτο.

Για τη συμμετοχή στις εκλογές απαραίτητη είναι η καταβολή εισφοράς 3 ευρώ κατ' ελάχιστο. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα καταβληθεί για την κάλυψη της δαπάνης.

Οι σημερινές εκλογές αποτελούν μια πρώτη δοκιμασία για το εγχείρημα της ανασυγκρότησης του χώρου, η οποία σε καθοριστικό βαθμό θα κριθεί από τον αριθμό των συμμετεχόντων.

Έκκληση για ευρεία συμμετοχή

Γι αυτό το λόγο ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας απηύθυνε κάλεσμα στους προοδευτικούς πολίτες να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία.

Μιλώντας λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείου Ειδήσεων ο Νίκος Αλιβιζάτος δήλωσε ότι «η αποκατάσταση της ενότητας είναι ο άμεσος σκοπός του εγχειρήματος», στην επιτυχία του οποία θα συμβάλει «η μεγάλη προσέλευση. Αν την πετύχουμε, όλα στη συνέχεια διευκολύνονται».

Έκκληση για μεγάλη συμμετοχή έστειλε και η Φώφη Γεννηματά δηλώνοντας χθες το εξής: «Μπορούμε να κάνουμε τη 12η Νοέμβρη μια γιορτή της Δημοκρατίας. Καλώ όλους τους προοδευτικούς πολίτες να έρθουν να ψηφίσουν. Η μεγάλη συμμετοχή είναι και η εγγύηση για την ενότητα του χώρου την επόμενη μέρα».

«Αλλά είναι και μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο που έχει επιβάλει στη χώρα η κυβέρνηση και στον αυταρχισμό με τον οποίο κυβερνά. Είναι όμως και μήνυμα αντίδρασης στη ΝΔ, στη συντήρηση και στη λογική της λιτότητας και της οπισθοδρόμησης. Αλλά είναι και ένα μήνυμα ελπίδας και εθνικής αυτοπεποίθησης» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξής.

Στο ίδιο πλαίσιο ο Σταύρος Θεωδοράκης υποστήριξε ότι μαζική συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας της Κεντροαριστεράς μπορεί να στείλει ένα «καλό μήνυμα» στην κυβέρνηση, «εάν 200.000, 300.000 χιλιάδες κόσμου ψηφίσει έναν άνθρωπο, που είναι κόντρα στο λαϊκισμό, στη δημαγωγία, στις ιδεοληψίες».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε ότι η εκλογή της Κυριακής μπορεί να μετατραπεί σε «δημοψήφισμα για όλα αυτά που ζούμε αυτή την εποχή», σε απάντηση στον «αυταρχισμό και στη συμπεριφορά που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση».

Να προσέλθουν στην κάλπη οι ψηφοφόροι ζήτησε και ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικός ο ρόλος της μεγάλης προοδευτικής παράταξης.

Ο υποψήφιος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το εγχείρημα αυτό δεν είναι κομματικό», τονίζοντας, ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε άλλη εποχή. Εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, για την στάση που τηρεί στο ασφαλιστικό, στις συντάξεις και στο ζήτημα των μνημονίων, ενώ τόνισε, πως τα πράγματα θα βρουν τον δρόμο τους αργά η γρήγορα».

Ο κ. Ανδρουάλης έκανε τις παραπάνω δηλώσεις χθες από την Ρόδο, όπου θα ψηφίσει σήμερα στις 9.30. O Σταύρος Θεοδωράκης θα ψηφίσει στις 12.00 στην Αγία Βαρβάρα, ο Γιώργος Καμίνιης στις 9:00 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρου του Δήμου Αθηναίων και ο Γιάννης Ραγκούσης στο Δημαρχείο Χολαργού στις 8.00.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: