27.11.17

«Ραντεβού για τρεις» την Πέμπτη...

Ανοίγματα ενόψει της συνάντησης που έχει συγκαλέσει για την Πέμπτη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ επιχειρούν η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με...
τον μόνιμο εταίρο της Χορστ Ζεεχόφερ του CSU και τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς.

Τις προηγούμενες ημέρες και οι τρεις προσπάθησαν να συγκρατήσουν τις αντιδράσεις που έχουν στο εσωτερικό των κομμάτων τους ενόψει του νέου κύκλου συνομιλιών με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού.

Η Α. Μέρκελ είχε χθες πολύωρη συνάντηση με τα κορυφαία στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών για το πλαίσιο των συνομιλιών.

Την προηγουμένη, μιλώντας στο περιφερειακό συνέδριο του κόμματός της στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, που είναι και η εκλογική της περιφέρεια, τόνισε ότι ο μεγάλος συνασπισμός τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια «λειτούργησε καλά και έφερε θετικό αποτέλεσμα», αλλά το SPD -πρόσθεσε- «δεν βρίσκει έναν καλό λόγο».

Για τις συνομιλίες, η καγκελάριος επανέλαβε ότι θα πρέπει να γίνουν σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού: «Η Γερμανία δεν χρειάζεται νέες εκλογές αλλά μία σταθερή κυβέρνηση».

Ως προς τη σημερινή υπηρεσιακή κυβέρνηση, η καγκελάριος επέμεινε ότι είναι ικανή να διαχειριστεί όλα τα πολιτικά θέματα.


Ολα ανοιχτά

Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Μ. Σουλτς 
Ολοι περιμένουν την Πέμπτη ένα θετικό μήνυμα από τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς ο χρόνος πιέζει μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για την «Τζαμάικα».

Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Μ. Σουλτς μίλησε την περασμένη Παρασκευή στο συνέδριο της νεολαίας του κόμματος όπου εν χορώ οι σύνεδροι τραγουδούσαν «Ποτέ Ξανά Μεγάλος Συνασπισμός»!

Ο Μ. Σουλτς εξήγησε ότι δεν θα μπορούσε να πει όχι στην πρόταση του Φ.-Β. Στάινμαγερ και πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα της συνάντησης «είναι ανοιχτό». Δεν απέκλεισε, όμως, κανένα ενδεχόμενο, ούτε και αυτό της συγκρότησης και πάλι μεγάλου συνασπισμού.

Στη γραμμή αυτή και η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Αντρέα Νάλες, η οποία είπε ότι δεν γνωρίζει τι θα βγει από τις συζητήσεις, «όλα είναι ανοιχτά - και το ενδεχόμενο ανοχής σε κυβέρνηση μειοψηφίας και το ενδεχόμενο νέων εκλογών».

«Χρειαζόμαστε χρόνο για πολύ δύσκολες συνομιλίες» παραδέχτηκε ο αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος του SPD Ραλφ Στέγκνερ σε συνέντευξή του στα μέσα του ομίλου Funke.

Συνέχεια στις βάσεις της παλαιάς κυβέρνησης δεν μπορεί να υπάρξει, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, συνεπώς θα πρέπει να δημιουργηθεί μία νέα βάση.

Σε αυτή τη βάση, τα περισσότερα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών προβάλλουν ισχυρές αξιώσεις για «αναστροφή» της πολιτικής Μέρκελ.

«Στην κατάσταση που βρίσκεται η καγκελάριος δεν μπορεί να θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις», δήλωσε η πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Βεστφαλίας Μαλού Ντράιερ.

Σε μία προσπάθεια να συγκρατήσει τις αξιώσεις των Σοσιαλδημοκρατών, ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χ. Ζεεχόφερ, με συνέντευξη στην Bild, τους κάλεσε «να μην έχουν υπερβολικές απαιτήσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο μεγάλος συνασπισμός είναι η καλύτερη κυβερνητική εκδοχή για τη Γερμανία», αλλά «δεν μπορεί να γίνει με κάθε τίμημα» για την Ενωση CDU/CSU. Ο Χ. Ζεεχόφερ ήταν από τους σφοδρότερους επικριτές των Σοσιαλδημοκρατών.

Από κοντά και η Νεολαία της Ενωσης ζήτησε να μπει προθεσμία για την εξεύρεση κυβερνητικής λύσης με τους Σοσιαλδημοκράτες μέχρι τα Χριστούγεννα και χωρίς μεγάλες παραχωρήσεις. Ειδάλλως, όπως δήλωσε ο αρχηγός της Νεολαίας Πάουλ Τζιεμιάκ, καλύτερα να σχηματιστεί από την Ενωση μια κυβέρνηση μειοψηφίας.
Δημοσκοπήσεις

Σε δημοσκόπηση της Bild, που δημοσιεύτηκε χθες, το 52% βλέπει θετικά τις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού ενώ το 39% αρνητικά.

Την περασμένη Τρίτη σε δημοσκόπηση της ίδιας εφημερίδας από το ινστιτούτο Insa, το 49,9% των πολιτών τάσσονταν υπέρ της διενέργειας νέων εκλογών, το 20% υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης κοινοβουλευτικής μειοψηφίας και μόλις το 18,3% ήταν υπέρ του μεγάλου συνασπισμού.

Οι ευμετάβλητες πολιτικές τάσεις αποτυπώνονται και στην πρόθεση ψήφου.

Η Ενωση CDU/CSU και το SPD, ενώ τις πρώτες ημέρες μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για την «Τζαμάικα» υποχωρούσαν στο 30% και 20% αντιστοίχως, στη νέα μέτρηση, μετά την ανακοίνωση της συνάντησης με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κινούνται στο 33% και 22%.

Σε άλλη δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov οι πολίτες είναι μοιρασμένοι για την καγκελάριο Α. Μέρκελ. Το 40% είναι υπέρ της συνέχισης της διακυβέρνησής της, ενώ το 41% κατά.

Ως προς τον Μ. Σουλτς, τα πράγματα είναι χειρότερα. Το 56% των πολιτών λέει ότι δεν θα πρέπει να θέσει ξανά υποψηφιότητα για καγκελάριος, ενώ το 23% που τον υποστηρίζει προέρχεται στην πλειονότητα από τη βάση των Σοσιαλδημοκρατών.

Τα άλλα κόμματα

Κρίστιαν Λίντνερ 
Καλή λύση θεωρεί ο πρόεδρος των Φιλελεύθερων Κρίστιαν Λίντνερ μία κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.

Σε συνέντευξή του στη χθεσινή Bild προσπάθησε να δικαιολογήσει την κατάρρευση των συνομιλιών για τη «Τζαμάικα», λέγοντας ότι ένα τέτοιο σχήμα δεν θα ήταν σταθερό και βιώσιμο για καιρό.

«Θα διαλυόταν σε χίλια κομμάτια μέσα σε λίγους μήνες, εξαιτίας μάλλον της πολιτικής για την Ευρώπη», είπε.

Οι Πράσινοι από την πλευρά τους, που συνεδρίασαν χθες, κατηγόρησαν το FDP για την αποτυχία και δήλωσαν ότι «είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε νέες συνομιλίες για κυβέρνηση συνεργασίας».

Ο Τζεμ Οζντεμιρ κατηγόρησε τον Κρ. Λίντνερ ότι το πρόβλημα δεν ήταν στον τομέα της ενέργειας ή στην πολιτική για την ψηφιακή εποχή, αλλά στον ίδιο τον αρχηγό των Φιλελεύθερων.

Τέλος, από την Αριστερά, ο Ντίτμαρ Μπαρτς, που ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου μαζί με τη Σάρα Βάγκενκνεχτ στις 24 Σεπτεμβρίου, κάλεσε τους Σοσιαλδημοκράτες να μη συνεργαστούν με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές, λέγοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα είναι ένα κόμμα «πολιτικών εκπτώσεων»...



efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: