1.11.17

Εκλογές στις 15 Μαΐου ανακοίνωσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός...

Βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο Ιράκ στις 15 Μαΐου. O πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι δεν...
έχει γνωστοποιήσει ακόμη αν θα επιδιώξει την επανεκλογή του.

Στο Ιράκ ο πρωθυπουργός διαθέτει τις περισσότερες εκτελεστικές εξουσίες, ενώ είναι και επικεφαλής του στρατού.

Η ημερομηνία της 15ης Μαΐου συμφωνήθηκε στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη και δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το ιρακινό κοινοβούλιο.

Ο Αμπάντι ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2014 από τον Νούρι αλ Μάλικι, στενό συνεργάτη του Ιράν ο οποίος θεωρήθηκε υπεύθυνος για την κατάρρευση του στρατού και την άτακτη υποχώρησή του μπροστά στην προέλαση του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός πιστώνεται την ανοικοδόμηση του στρατού, αλλά και την ήττα του ΙΚ στο προπύργιό του, τη Μοσούλη, με την υποστήριξη του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού.

Ο Μάλικι εξακολουθεί να είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, όμως πρόκειται για μια κυρίως τυπική θέση. Ωστόσο ως επικεφαλής του σιιτικού κόμματος Ντάουα, του μεγαλύτερου στο κοινοβούλιο, παραμένει μια ισχυρή πολιτική προσωπικότητα.

Βάσει της συμφωνίας για το μοίρασμα της εξουσίας, που ισχύει μετά την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ το 2003 που οδήγησε στην ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν, τη θέση του πρωθυπουργού αναλαμβάνει ένας σιίτης. Στη θέση του προέδρου, που είναι κυρίως τυπική, ορίζεται ένας Κούρδος βουλευτής, ενώ ο πρόεδρος του κοινοβουλίου είναι σουνίτης...

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: