7.6.17

ΕΔΟΕΑΠ σε «κώμα»: κολπάκια, ίντριγκες και ατολμία...


Κώστας Τσουπαρόπουλος, Γιώργης Μέρμηγκας*

Πολλά αληθινά αλλά και αρκετά κροκοδείλια δάκρυα έχουν χυθεί τις τελευταίες ώρες για τον ΕΔΟΕΑΠ -τον Ασφαλιστικό Οργανισμό Υγείας και Επικούρησης των...
δημοσιογράφων και άλλων εργαζόμενων στον Τύπο και γενικά στα ΜΜΕ-, που για πρώτη φορά στα 60 χρόνια λειτουργίας του δείχνει να έχει περιπέσει σε «κώμα» αδυνατώντας πλήρως να ανταποκριθεί στις πιο βασικές του υποχρεώσεις.

Οι επικουρικές συντάξεις δεν καταβλήθηκαν στην ώρα τους, οι γιατροί και το προσωπικό του Οργανισμού τρέμουν για το μέλλον τους, οι πιστωτές -δηλαδή νοσοκομεία, κλινικές, προμηθευτές και φαρμακεία- καραδοκούν για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους, ενώ όλοι (ή σχεδόν όλοι, για να λέμε την αλήθεια) που θα μπορούσαν να θεραπεύσουν ή έστω να ανακουφίσουν προσωρινά τον βαριά ασθενή Οργανισμό και αποκούμπι μιας ζωής για πάνω από 18.000 άμεσα και έμμεσα μέλη έχουν αποδυθεί σε έναν τραγικό χορό ανακοινώσεων, αλληλοκατηγοριών, ίντριγκας και απόδοσης ευθυνών για την κατάντια, καθώς μάλιστα αύριο και μεθαύριο διεξάγονται εκλογές για όλα τα όργανα της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ.

Ερίζουν αποσκοπώντας να αποσπάσουν ψήφους ντροπής και δυστυχίας από κάποτε υπερήφανους και σίγουρους για το μέλλον τους επαγγελματίες και απόμαχους στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.

Είναι πολύ αργά -και ίσως μάταιο- να εκφωνήσουμε και εμείς μισαλλόδοξους επικήδειους και να αναζητήσουμε ενόχους (και δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολλοί) για τον άλλοτε κραταιό ΕΔΟΕΑΠ, του οποίου τα αποθεματικά καταλήστευσαν κυβερνήσεις (πάνω από 1,2 δισ. ευρώ άρπαξε η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και άλλα κοντά στα 100 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά του ΕΔΟΕΑΠ, που τώρα ζητιανεύει ψίχουλα), ενώ αμφιλεγόμενες πράξεις και παραλείψεις ορισμένων εκλεγμένων συναδέλφων στον ίδιο τον Οργανισμό αλλά και σε συμμετέχουσες Ενώσεις επέτειναν την κατάρρευση.

Το ζήτημα δεν είναι, λοιπόν, τις πταίει και πώς φτάσαμε στο μη παρέκει, αλλά πώς θα βγούμε από το τέλμα όπου μας έχουν ρίξει και πού θα βρούμε το πιο στέρεο σωσίβιο.

Τα δεδομένα, όπως τα βιώσαμε οι υπογράφοντες-μέλη της συνδικαλιστικής παράταξης «Συσπείρωση» σε ατελείωτες ώρες συναντήσεων και αναζητήσεων λύσης για την επιβίωση του ΕΔΟΕΑΠ, έχουν ως εξής:

■ H κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και διά στόματος Τσίπρα ότι θα παραμείνει ζωντανός ο ΕΔΟΕΑΠ διευρυνόμενος και με άλλους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, δηλαδή σε κανάλια, ραδιόφωνα, Ιντερνετ κ.ά.

Για να επιτευχθεί αυτό οι αρμόδιοι υπουργοί, παρά την περί του αντιθέτου σπέκουλα, έχουν συναινέσει ότι θα πρέπει να εξευρεθεί άμεσα ικανός πόρος που θα χρηματοδοτεί σε μόνιμη βάση τις ανάγκες του ασφαλιστικού μας Οργανισμού, σε αντικατάσταση του καταργηθέντος τον περασμένο Σεπτέμβριο αγγελιόσημου.

Παρά το ότι η κυβέρνηση υποχώρησε άνευ αντιστάσεων στα κελεύσματα της τρόικας, καταργώντας το αγγελιόσημο, δείχνει ωστόσο διατεθειμένη να νομοθετήσει ένα άλλο μόνιμο έσοδο υπό μορφήν πόρου (όχι κοινωνικού) και τη διάθεσή της αυτή την έχει καταστήσει σαφή τόσο στους εργοδότες (καναλάρχες) όσο και στις συνδικαλιστικές μας Ενώσεις.

Υπέδειξε, μάλιστα, και τρόπους είσπραξης αυτού του πόρου έτσι ώστε να μη δημιουργηθούν ευρύτερα προβλήματα με τους δανειστές.

Συγκεκριμένα -και αυτά δεν έχουν γίνει γνωστά στους συναδέλφους- ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς έχει προτείνει να μειωθεί κατά 5% ο φόρος επί των διαφημίσεων (σήμερα διά νόμου είναι 20%) τον οποίο καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών στο Δημόσιο.

Τα έσοδα που θα προκύψουν από αυτή τη φορολογική ελάφρυνση των ιδιοκτητών θα οδεύουν στον ΕΔΟΕΑΠ, ενισχύοντας σημαντικά τις χρηματοδοτικές του ανάγκες· και δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα αφού ούτως ή άλλως έχει θεσπιστεί· ουδείς μπορεί να τον θεωρήσει φόρο υπέρ τρίτων, ενώ βγάζει από τη δύσκολη θέση και την κυβέρνηση που δεν μπορεί να αφήσει ξεκρέμαστο ένα Ταμείο Υγείας, ούτε να το στείλει στην αγκαλιά του ΕΟΠΥΥ, αφού κάτι τέτοιο απαιτεί σοβαρή πρόσθετη επιβάρυνση των οικονομικών του Δημοσίου, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη γι’ αυτό.

Την πρόταση του Ν. Παππά στηρίζει θερμά και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου (όπως τουλάχιστον η ίδια μας διαβεβαίωσε κατηγορηματικά), η οποία μάλιστα επρόκειτο να τη μεταφέρει στους καναλάρχες κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης (υπουργείου Εργασίας, εργαζομένων και εργοδοτών).

Δυστυχώς, έκτακτη συνάντηση της υπουργού με την τρόικα δεν της το επέτρεψε. Το έργο αυτό ανέλαβε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις και τις τριμερείς συναντήσεις για τη λύση του προβλήματος του ΕΔΟΕΑΠ.

Ενθερμος υποστηρικτής λύσης είναι άλλωστε και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος (με αρμοδιότητα και για τα ΜΜΕ) Δημήτρης Τζανακόπουλος, που αναμένει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ώστε να υπάρχει άνεση κινήσεων.

Η θέσπιση πόρου 5% επί της διαφημιστικής δαπάνης στα ΜΜΕ υπολογίζεται ότι μπορεί να αποφέρει περί τα 25 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι το σύνολο του διαφημιστικού τζίρου εκτιμάται σε περίπου 500-550 εκατ. ευρώ, ενώ οι ετήσιες ανάγκες του ΕΔΟΕΑΠ ανέρχονται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ, σύμφωνα και με την πρόσφατη αναλογιστική μελέτη των κ. Ρομπόλη και Μαριού.

Το άλλο 50% των ετήσιων αναγκών του ΕΔΟΕΑΠ μπορεί να καλυφθεί από άλλο ενα ποσοστό 5% επί του τζίρου των διαφημίσεων, που θα καταβάλλεται από τους εργοδότες, οι οποίοι μέχρι σήμερα, τουλάχιστον, στις τριμερείς συναντήσεις έδειξαν διατεθειμένοι να συνεισφέρουν με ένα ποσοστό τουλάχιστον 2%, αφήνοντας περιθώρια περαιτέρω συζητήσεων για αύξησή του, εφόσον μάλιστα μπει μια τάξη στο ρευστό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, καθώς και οι ιδιοκτήτες καναλιών επιθυμούν ανθρώπινες συνθήκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για το προσωπικό τους, υπό τη σκέπη ενός ανανεωμένου, ισχυρού και διευρυμένου ΕΔΟΕΑΠ.

Αρχικά, αμέσως μετά τον διαγωνισμό για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας και κατά τις πρώτες διαπραγματεύσεις οι καναλάρχες έδειχναν διατεθειμένοι να αποδεχθούν μεγαλύτερο ποσοστό δικής τους συμμετοχής που μπορούσε να φτάσει ακόμη και το 5%.

Ομως, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ακύρωσε τον διαγωνισμό Παππά, έδωσε «αέρα» στους εργοδότες, με συνέπεια να αρχίσουν ένα ατελείωτο «κατενάτσιο» ροκανίσματος χρόνου με αιτήματα για εξηγήσεις, διευκρινίσεις, βέτο και διάφορα άλλα προσχήματα, αναμένοντας προφανώς πολιτικές εξελίξεις.

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε, ώστε να μην επιτρέψουμε συνέχιση της κωλυσιεργίας των εργοδοτών στο κρίσιμο διάστημα που ακολουθεί, είναι ότι έχει επιτευχθεί καταρχήν συμφωνία εργαζομένων και εργοδοτών ως προς την αναγκαιότητα εξεύρεσης πόρου για τη βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ, τον οποίο πόρο θα καταβάλλουν οι εργοδότες.

Αλλωστε, μια τέτοια συμφωνία θέτει ως προαπαιτούμενο και η κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει σε αποφάσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Ασφαλώς οι καναλάρχες δεν πρόκειται χωρίς πίεση και αγώνες να ενδώσουν στην καταβολή του πόρου που χρειαζόμαστε, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν συμβεί κοσμογονικές ανακατατάξεις, με την εισβολή στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο ισχυρών παικτών, όπως λ.χ. οι Μαρινάκης, Σαββίδης κ.ά., που επιδιώκουν να ισχυροποιήσουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα.

Κάτω από τις συνθήκες αυτές, η «Συσπείρωση» των δημοσιογράφων, που μέχρι σήμερα έχει δώσει πειστικά δείγματα υπευθυνότητας και αγώνων, θα συνεχίσει να αγωνίζεται μαζί με ολόκληρο τον κλάδο για έναν ακόμη πιο ισχυρό και ανθρώπινο ΕΔΟΕΑΠ.

Θα πρέπει, όμως, και η κυβέρνηση από την πλευρά της να εγκαταλείψει την ατολμία της, να επισπεύσει τον διάλογο της τριμερούς και μέσα στο επόμενο δίμηνο να θεσπίσει μόνιμο πόρο για τον ΕΔΟΕΑΠ, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτόν την ανεξαρτησία του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, που είναι ουσιαστικό και αναπόσπαστο στοιχείο της δημοκρατίας.

* Είναι πρώην πρόεδροι του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της Εξελεγκτικής Επιτροπής του ΕΔΟΕΑΠ, αντίστοιχα, και υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο της «Συσπείρωσης» για την ΠΟΕΣΥ στις εκλογές της 7ης και 8ης Ιουνίου 2017...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: