30.6.17

Λογική η παράταση...

αλλά παράλογοι οι φόροι στις δηλώσεις του 2017... 

Λογική μπορεί να χαρακτηριστεί η παράταση των 17 ημερών που δόθηκε χθες στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αφού...
το ΥΠΟΙΚ θέλει να ξεκινήσει η είσπραξη του φόρου εισοδήματος από το τέλος Ιουλίου.

Ωστόσο, παράλογα αυξημένος έως και 35% είναι ο μέσος φόρος που φέρνουν οι χρεωστικές δηλώσεις.

Η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των δηλώσεων μέσα στις επόμενες 17 μέρες απαιτεί ένα μέσο ημερήσιο ρυθμό κατάθεσης 86.000 δηλώσεων που είναι εφικτός με βάση τα μέχρι τώρα στατιστικά της ΑΑΔΕ.

Μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί οριστικά 4.657.243 δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων από τους συνολικά 6.122.425 υπόχρεους σε φορολογική δήλωση.

Αυτό σημαίνει ότι στις επόμενες 17 ημέρες θα πρέπει να υποβληθούν άλλες 1.465.182 δηλώσεις, δηλαδή 86.188 δηλώσεις την ημέρα.

Οι λογιστές υποδέχθηκαν τη χθεσινή παράταση με ανακούφιση χαρακτηρίζοντάς την οριακά επαρκή, αφού περίμεναν παράταση τριών εβδομάδων.

Παρόλα αυτά, το υπουργείο Οικονομικών θα έπρεπε να ισορροπήσει ανάμεσα στο να δώσει το περιθώριο της παράτασης που δίνεται παραδοσιακά όλα τα χρόνια και στην ανάγκη να ολοκληρώσει την εκκαθάριση πριν από το τέλος Ιουλίου, ώστε να ξεκινήσει άμεσα και ο καταλογισμός του ΕΝΦΙΑ.

Εκείνο που δεν θέλουν από το οικονομικό επιτελείο είναι να πάει έστω και ένα μήνα πίσω το φορολογικό ημερολόγιο, καθώς ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα (είναι 1,75%) του ΑΕΠ είναι τριπλάσιος από αυτόν του 2016 και άρα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο φόροι που καταλογίζονται το 2017 να πληρωθούν τους πρώτους μήνες του 2018.

Αυξημένος έως 35% ο μέσος φόρος

Ωστόσο, οι 1,8 εκατ. χρεωστικές δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα φέρνουν ένα μέσο φόρο 1.080 ευρώ ανά δήλωση, ενώ πέρσι την ίδια εποχή, ο μέσος όρος βρίσκονταν στα 800 ευρώ, δηλαδή περίπου 35% περισσότερο.

Η διαφορά μπορεί να μην αυξηθεί, αλλά σίγουρα ο μέσος όρος του φόρου μπορεί να αυξηθεί στα 2.200-2.300 ευρώ ανά δήλωση κάτι που πανικοβάλει, ειδικά αν κάποιος βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση.

Η αύξηση αυτή έρχεται από επιμέρους επιβαρύνσεις, οι οποίες επιβλήθηκαν σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες από το 2016.

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πληρώνουν μιάμιση φορά τη μείωση του αφορολόγητου, αφού η αυξημένη παρακράτηση επιβλήθηκε αναδρομικά από την 1/1/2016, αλλά εισπράχθηκε από 1/7 /2016 με το πρώτο εξάμηνο να έρχεται αθροιστικά στην εκκαθάριση των δηλώσεων που γίνονται αυτές τις ημέρες.

Επίσης, υπάρχουν επιβαρύνσεις που προκύπτουν για τα εισοδήματα από τα 20.000 μέχρι και τα 35.000 ευρώ από την κλιμακωτή επιβολή του ειδικού τέλους αλληλεγγύης.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες ελαφρύνονται μεν από την νέα ενιαία φορολογική κλίμακα που ξεκινά από το 22% αντί του 26% της παλαιότερης, αλλά η ωφέλεια αυτή υπεραντισταθμίζεται από την αύξηση της προκαταβολής φόρου που θα πρέπει να καταβάλουν από το 75% το 2016 στο 100% φέτος.

Ακόμη, στις επιχειρήσεις με κέρδος πάνω από 50.000 ευρώ η πρόσθετη επιβάρυνση προκύπτει από την αύξηση του συντελεστή από το 26% στο 29% και φυσικά την αύξηση της προκαταβολής φόρου.

Σε κάθε περίπτωση, ο φόρος εισοδήματος θα καταβληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα καταβληθεί στο τέλος Ιουλίου, η δεύτερη θα καταβληθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη θα καταβληθεί στο τέλος Νοεμβρίου...

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: