2.6.17

Για πρώτη φορά σοβαρά...

Μολονότι ορισμένοι το τολμούν, προδιαγράφοντας πάνω-κάτω ένα πλήρες αδιέξοδο, θα ήταν εντελώς λαθεμένο να...
προεξοφλήσει κανείς τις αποφάσεις που θα πάρει το Eurogroup της 15ης Ιουνίου για το ελληνικό ζήτημα.

Η γαλλική πρόταση που είδε το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνει πως το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μάλλον θα συνεχιστεί ώς την τελευταία στιγμή.

Η πρόταση αυτή δείχνει ακόμη ότι οι αντιθέσεις μεταξύ των δανειστών δεν περιορίζονται ανάμεσα στο Βερολίνο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Υπάρχουν και είναι ουσιαστικές και μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων, καθώς η άποψη ότι η ελληνική κρίση πρέπει να τερματιστεί με τη λήξη του τρίτου Μνημονίου κερδίζει, εμφανώς, συνεχώς έδαφος.

Το σημείο-κλειδί για μια συμφωνία είναι η διασφάλιση της δυνατότητας η Ελλάδα να μπορεί να δανείζεται μόνη της από τις αγορές χρήματος. Δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά δεν είναι και αδύνατη. Η ρύθμιση του χρέους με οποιονδήποτε τρόπο ώστε να το καθιστά βιώσιμο είναι η πλέον κλασική και σίγουρη λύση. Ο τρόπος που θα γίνει κάτι τέτοιο είναι το κύριο ζήτημα στις διαπραγματεύσεις του παρασκηνίου.

Χωρίς να γνωρίζουμε πολλές λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της, η γαλλική πρόταση, μάλλον, αποτελεί μια καλή βάση συζήτησης, καθώς συνδέει το ζήτημα του χρέους με την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τη γερμανική Handelsblatt, το Παρίσι προτείνει να αποπληρώνεται το χρέος κανονικά, εφόσον η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται. Σε αντίθετη περίπτωση, να επιμηκύνονται οι προθεσμίες αποπληρωμής του. Η τεχνικοοικονομική εξειδίκευση αυτής της πρότασης θα προσδιορίσει και την αξία της ως βιώσιμης λύσης.

Το θέμα φυσικά δεν τελειώνει σε αυτά. Με δεδομένο ότι το ΔΝΤ δεν φαίνεται να συμβιβάζεται με κάτι διαφορετικό από αυτό που το ίδιο προτείνει, καίριο είναι το ερώτημα αν η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να δεχτεί οποιαδήποτε λύση στο ελληνικό ζήτημα χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου.

Μέχρι πριν από λίγο καιρό το Βερολίνο απέρριπτε, ακόμη και ως σκέψη, ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Διατηρεί, άραγε, την ίδια άποψη μετά την όξυνση των σχέσεών του με τις ΗΠΑ; Το θετικό είναι πως για πρώτη φορά το ζήτημα του ελληνικού χρέους συζητιέται επιτέλους σοβαρά...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: