9.6.17

Η Καταλονία προκήρυξε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της...

Αποτέλεσμα εικόνας για Η Καταλονία προκήρυξε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της
Tην 1η Οκτωβρίου θα γίνει στην Καταλονία το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουτζδεμόν. 

Ο...
πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν ανακοίνωσε σήμερα πως θα οργανώσει τη διεξαγωγή την 1η Οκτωβρίου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιφέρειάς του, παρά το γεγονός ότι η δικαιοσύνη έχει απαγορεύσει τη διεξαγωγή του.


«Θέλετε να γίνει η Καταλονία ένα ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή Δημοκρατίας;» θα είναι η ερώτηση που θα τεθεί στους Καταλανούς, δήλωσε ο Πουτζδεμόν, διεκδικώντας το «δικαίωμα σ' ένα δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης». 

Η κυβέρνηση της Καταλονίας επιδιώκει απ’ το 2010 να ζητήσει τη λαϊκή ετυμηγορία. Αλλά ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, έχει κατ’ επανάληψη απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο υποστηρίζοντας ότι θα είναι παράνομο και αντισυνταγματικό -στάση που υποστηρίζουν και οι Ισπανοί δικαστές.

Η καταλανική κυβέρνηση πρόσφατα είχε δεσμευτεί ότι θα ζητήσει τη γνώμη των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων μέχρι τον Σεπτέμβριο - με ή χωρίς την έγκριση της Μαδρίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: