2.6.17

Ένας χρόνος από το «λουκέτο» στο Athens Ledra...

και ο αγώνας των εργαζομένων συνεχίζεται...

Συγκέντρωση έξω από το «Athens Ledra» διοργάνωσαν την Πέμπτη το απόγευμα το Επιχειρησιακό Σωματείο των...
εργαζομένων στο ξενοδοχείο και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Η συγκέντρωση έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη μέρα που η εργοδοσία προχώρησε σε αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης. Σήμερα, 231 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, με την εργοδοσία να τους οφείλει μισθούς 16 μηνών. Συνεχίζουν να διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μέτρα κοινωνικής προστασίας των ίδιων και των οικογενειών τους.

Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσαν εκπρόσωποι επιχειρησιακών σωματείων εργαζομένων σε ξενοδοχεία, Λαϊκών Επιτροπών και φορέων που βρέθηκαν για μια ακόμα φορά στο πλευρό του αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο. Με σύντομους χαιρετισμούς εκπρόσωποι των επιχειρησιακών σωματείων από τα ξενοδοχεία «Metropolitan», «Royal Olympic», «GR Lagonisi», «Zafolia», συνδικαλιστές εκλεγμένοι στα σωματεία σε «Caravel», «SG Lycabettus», εκπρόσωποι της Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και το Σύλλογο Γυναικών Νέας Σμύρνης μετέφεραν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους και διαβεβαίωσαν πως θα στηρίξουν τα επόμενα βήματά τους.

Οι εργαζόμενοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των δύο συναδέλφων τους που «έφυγαν» από τη ζωή κατά τη διάρκεια αυτού του αγώνα. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Στεφανάκης, νέος πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, και ο Νίκος Παπαγεωργίου, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.


«Εμείς οι εργαζόμενοι του "Athens Ledra" στεκόμαστε μπροστά σας ακριβώς ένα χρόνο μετά την ημέρα που μπήκαμε σε αυτόν τον αγώνα, έχοντας αντιμέτωπους όλους τους εχθρούς των εργαζομένων: Κυβέρνηση, εργοδότες και όλα τους τα στηρίγματα στο κίνημα. Στεκόμαστε μπροστά σας σήμερα, γιατί εσείς και εκατοντάδες άλλοι βοηθήσατε να κρατήσουμε το ψηλά το κεφάλι, με αξιοπρέπεια και πίστη στο δίκιο μας, που είναι δίκιο όλων των εργατών», είπε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου, Μπάμπης Ντότσικας.

Όπως σημείωσε, ο αγώνας και τα αιτήματα των εργαζομένων είναι κοινά με κάθε απλήρωτου εργαζόμενου, κάθε άνεργου, κάθε οικογένειας που παλεύει να τα βγάλει πέρα: «Η δική μας απληρωσιά είναι τα βάσανα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που έχουν δουλέψει απλήρωτοι για ημέρες και μήνες. Η δουλειά που μας στέρησαν είναι η ανεργία 1,5 εκατομμυρίου συναδέλφων που πετάχτηκαν στο δρόμο κατά μόνας ή ομαδικά. Τα αδιέξοδα των οικογενειών μας είναι όσα βιώνει η κάθε εργατική οικογένεια εδώ και 7 χρόνια, ως αποτέλεσμα μιας κρίσης και ανάπτυξης, για την οποία ευθύνονται αυτοί που μας βάζουν να πληρώσουμε πότε τη χασούρα τους και πότε τα κέρδη τους». Εξήγησε ότι παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα τα βασικά αιτήματα αυτού του αγώνα παραμένουν ανικανοποίητα, οι εργαζόμενοι και το σωματείο εκτιμούν ότι σωστά κράτησαν «μαχητική και ανυποχώρητη στάση απέναντι στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία, με επιμονή και αντοχή». Ο Μπ. Ντότσικας σημείωσε ότι στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συνέχιση του αγώνα με τη μορφή που θα εξασφαλίσει και για τη συνέχεια τη μεγαλύτερη δυνατή μαζικότητα και συσπείρωση, προσθέτοντας: «Έχοντας πάντα ως πρώτο σκοπό να διασφαλίσουμε κάθε εργασιακό δικαίωμα, αποφασίσαμε να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να μη στερηθεί η κάθε εργατική οικογένεια τα ελάχιστα για να καταφέρει να επιβιώσει.

Έχουμε συναίσθηση της ευθύνης μας να μην επιτρέψουμε να ακυρωθεί ό,τι μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει, να μη ρίξουμε λευκή πετσέτα, παρά τις συνθήκες που δυσκολεύουν όλο και περισσότερο». Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «απέναντί του θα μας βρει ο παλιός και ο κάθε επίδοξος νέος ιδιοκτήτης. Μέχρι να πληρώσει και το τελευταίο σεντ, μέχρι να πάρει και τον τελευταίο από μας στη δουλειά»
Στις αρχές Απριλίου, το δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης 10 ετών στους εργοδότες στους οποίους ανήκει το ξενοδοχείο «Athens Ledra». Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τα μέσα του περσινού Μάρτη, ενώ η εργοδοσία δεν τους είχε καταβάλει ούτε το δώρο Πάσχα για την ίδια χρονιά (2016).

Στις 14 Ιουνίου ο νέος πλειστηριασμός
Σύμωνα με το capital.gr, o νέος πλειστηριασμός, ο πέμπτος κατά σειρά μετά το κλείσιμο της μονάδας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου με επισπεύδουσα την τράπεζα Alpha Bank. Το τίμημα διομορφώνεται ακόμη χαμηλότερα σε σχέση με τα 38 εκατ. ευρώ που ήταν κατά την τελευταία διαδικασία στις αρχές του Απριλίου ώστε να εκδηλωθεί τελικά ενδιαφέρον για την απόκτηση του ξενοδοχείου από τους υποψήφιους επενδυτές. Πηγές αναφέρουν πως το τίμημα θα κυμανθεί στα 33,4 εκατ. ευρώ.


Ενδιαφέρον για την απόκτηση της μονάδας υπάρχει τόσο από μεγάλους εγχώριους ξενοδοχειακούς ομίλους, όσο και από διεθνείς παίχτες. Οι πληροφορίες θέλουν τους ομίλους Διβάνη και Δασκαλαντωνάκη να βλέπουν με θετικό μάτι την παρουσία τους στη λεωφόρο Συγγρού, ενώ και η  ξενοδοχειακή αλυσίδα Mövenpick Hotels & Resorts δείχνει να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις. 

Επενδυτικά σχήματα από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ενδέχεται επίσης να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Εργαζόμενοι του ξενοδοχείου εξηγούν πως όσο μικραίνει το τίμημα, τόσο αυξάνεται το ενδιαφέρον.

Πριν τον τέταρτο άκαρπο πλειστηριασμό, το ύψος της πώλησης άγγιξε τα 48,7 εκατ. ευρώ, ποσό που είχε χαρακτηριστεί ιδιαίτερα υψηλό και συνάμα αποτρεπτικό για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, δεδομένου πως το Athens Ledra χρήζει ανακαίνισης.  Το ξενοδοχείο κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, είναι δυναμικότητας 314 δωματίων και υπολογίζεται πως απαιτούνται επιπλέον 10 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση των δωματίων και των κοινόχρηστων χώρων.


Στον πρώτο πλειστηριασμό του Ιουλίου του 2016, είχαν εμφανιστεί εκπρόσωποι επενδυτών, με προσφορές κοντά στα 38 εκατ. ευρώ, γεγονός που ενισχύει τις προβλέψεις για αίσια κατάληξη της πέμπτης διαδικασίας. Από την άλλη πλευρά όμως, στελέχη της ξενοδοχειακή αγοράς εκτιμούν πως είναι πιθανό για ακόμη μια φορά να μην υπάρξει αποτέλεσμα. Και αυτό καθώς τα χρέη του ξενοδοχείου αποτελούν το μεγαλύτερο "βαρίδι” στις προσπάθειες πώλησης. 


Υπολογίζεται πως οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 35 εκατ. είναι οι οφειλές προς τις πιστώτριες τράπεζες. Τα χρέη στο ΙΚΑ  έχουν ξεπεράσει τα 9 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλές των εργαζομένων ξεπερνούν τα 2 εκατ.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνάντηση του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και αντιπροσωπείας εργαζομένων του ξενοδοχείου, την Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017, η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, είχε ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του επισιτισμού - τουρισμού αλλά και ειδικά για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με το ξενοδοχείο. Η υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι το υπουργείο Εργασίας θα παρέμβει αποφασιστικά ώστε να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος θα συμπεριλαμβάνει την αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων των εργαζομένων καθώς και την διατήρηση των θέσεων εργασίας και είχε αναφέρει  ότι ήδη προωθούνται μια σειρά από παρεμβάσεις που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της πολύ υψηλής παραβατικότητας στον κλάδο του επισιτισμού - τουρισμού...


left.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια: