28.9.14

Ιαπωνία: Φόβοι για 30 νεκρούς ορειβάτες...

 


Τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν τριάντα ορειβάτες που δεν αναπνέουν και δεν έχουν καρδιακούς παλμούς κοντά στην...
κορυφή του βουνού Οντάκε, μετά την αιφνιδιαστική έκρηξη του ηφαιστείου στην κεντρική Ιαπωνία, το Σάββατο. Περίπου 250 άνθρωποι είχαν εγκλωβιστεί στις πλαγιές του όρους, οι περισσότεροι εκ των οποίων κατάφεραν τελικά να διαφύγουν, ενώ αναζητούνται και άλλοι αγνοούμενοι.

Οι διασώστες εντόπισαν τους τριάντα πεζοπόρους, μετά από εκτεταμένες έρευνες στο βουνό, ύψους 3,06 χλμ. Ο θάνατός τους πρέπει να επιβεβαιωθεί από ιατρική εξέταση.
 
Το ηφαίστειο, σε απόσταση περίπου 230 χλμ δυτικά του Τόκιο, εξερράγη, εκτοξεύοντας βράχους και στάχτη.  Ο καπνός ανήλθε σε ύψος 10 χλμ πάνω από το βουνό, ενώ οι εκρήξεις συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η οποία προειδοποιεί ότι για το ενδεχόμενο νέων εκρήξεων και για μεγάλη συγκέντρωση τέφρας στις περιοχές γύρω από το ηφαίστειο.
 
Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν στρατιωτικά ελικόπτερα, τα οποία απεγκλώβισαν και απομάκρυναν από την περιοχή επτά άτομα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press.
Πεζοπόροι διασώστες βοήθησαν άλλους παγιδευμένους να κατέβουν από το βουνό. 
 
Δεν έχουν διευκρινιστεί οι λόγοι που δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση για την έκρηξη του ηφαιστείου. 
 
Το όρος Οντάκε αποτελεί δημοφιλή προορισμό για ορειβάτες, ενώ η τελευταία μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου σημειώθηκε το 1979, εκτοξεύοντας τουλάχιστον 200.000 τόνους τέφρας.
 
Με πληροφορίες από Associated Press, BBC και ΕPA

Δεν υπάρχουν σχόλια: