2.5.14

Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης...

oldman
Χέρι στα ενδιάμεσα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, εκτός από το μαχαίρι στις συντάξεις – εφάπαξ και επικουρικές – αναμένεται να βάλει το υπουργείο Εργασίας εντός του 2014.
Οι πιέσεις για...
την αύξηση των λεγόμενων «ειδικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης» που ισχύουν κυρίως για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης μέχρι το 2012, είναι πολλές και από παντού. Αφενός από το ίδιο το σύστημα που έχει «σκάσει» καθώς τα έσοδα είναι συνεχώς μειούμενα και τα έξοδα αυξάνονται. Αφετέρου από τους πιστωτές που βλέπουν τις δεσμεύσεις του υπουργείου Εργασίας, τη μία μετά την άλλη να μην επαληθεύονται. Έτσι, ανοίγει ξανά το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που αφορά στην πράξη πάνω από 250.000 ασφαλισμένους.
Την Τετάρτη ο κοινοτικός επίτροπος για θέματα απασχόλησης, Λάζλο Αντόρ, σε ελληνικό έδαφος, στο Ζάππειο, σημείωσε πως η επιτροπή συνιστά στα κράτη-μέλη να εξαλείψουν τις εξαιρέσεις και να αυξήσουν τα όρια ηλικίας όπου αυτό απαιτείται.
Την περασμένη εβδομάδα, στην έκθεση της Κομισιόν για το ελληνικό πρόγραμμα, υπήρχε ξεκάθαρη αναφορά για παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην προσπάθεια να υπάρξει δικαιοσύνη και εξίσωση των όρων συνταξιοδότησης.
Να σημειωθεί ότι τη δυνατότητα εξόδου πριν από το 62ο έτος έχουν μεταξύ άλλων «παλαιοί ασφαλισμένοι», μητέρες ανηλίκων που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 αλλά και εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Αυτοί είναι και όσοι μπαίνουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης, αν και ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνουν ότι για τους περίπου 110.000 που έχουν «θεμελιώσει» συνταξιοδοτικό δικαίωμα, υπάρχει συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και δεν είναι εύκολο να παρέμβει η κυβέρνηση.
Οι όποιες αλλαγές θα νομοθετηθούν εντός του 2014, για να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από το 2015.
Ενδιάμεσα, θα εφαρμοστούν οι ήδη συμφωνημένες με την τρόικα περικοπές σε εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις. Από 1η Ιουλίου θα γίνει η …μεγάλη σφαγή στις επικουρικές, κυρίως μέσω του ΕΤΕΑ, ενώ όπως έχει ήδη αποφασιστεί με υπουργική απόφαση, αλλάζει και ο τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ για όσους συνταξιοδοτούνται από την 1η Σεπτεμβρίου του 2013 και μετά, με αποτέλεσμα να προκύψουν με μειώσεις έως 20%, ανάλογα το Ταμείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: