24.5.14

Μια ακτινογραφία των ευρωεκλογών...

 
Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μοιάζει να είναι απλή διαδικασία αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο απλή. Να πούμε πρώτα απ΄όλα ότι ο αριθμός των ευρωβουλευτών δεν είναι σταθερός αλλά αυξάνεται ανάλογα με ...
τον αριθμό των χωρών που μετέχουν στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση.
Στην πρώτη ευρωβουλή (Κοινή Συνέλευση όπως λεγόταν) το 1952 μετείχαν μόλις 78 βουλευτές.  Αλλά οι χώρες ήταν μόνο έξι, οι ιδρυτικές : Βέλγιο,  Γαλλία,  Γερμανία,  Ιταλία,  Λουξεμβούργο και οι Κάτω Χώρες ή Ολλανδία. Στην Ευρώπη των 15 ο αριθμός των βουλευτών ανέβηκε στους 626 και η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση των 27 χωρών σήμερα αριθμεί στην Ευρωβουλή 785 βουλευτές.  Ήδη απο τις τωρινές εκλογές ο αριθμός μειώνεται στους 751.                                                                                                                                                            
Η είσοδος νέων χωρών μειώνει αυτομάτως τον αριθμό βουλευτών που διαθέτουν οι ήδη χώρες-μέλη, γι΄αυτό και θα παρατηρήσουμε ότι στην περίπτωση της Ελάδας οι ευρωβουλευτές που εκλέγαμε στις εκλογές του 1999 ήταν 25, στις εκλογές του 2004 έγιναν 24, το 2009 έγιναν 22 και τώρα ψηφίζουμε για την εκλογή 21 ελλήνων ευρωβουλευτών.
Πως εκλέγονται οι 21 ευρωβουλευτές;
Με απλή αναλογική σε μία ενιαία εκλογική περιφέρεια. Το δεύτερο σκέλος ισχύει πλήρως : Μία εκλογική περιφέρεια όλη η χώρα. Κοινοί υποψήφιοι για όλη τη χώρα και όχι ανά γεωγραφικό διαμέρισμα. Το πρώτο ισχύει εν μέρει. Απλή αναλογική μεν, με το περιοριστικό όριο του 3% δε, που ισχύει και για τις βουλευτικές εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι όποιο κόμμα δεν πιάσει το 3% δεν μετέχει στην κατανομή των εδρών.
Για πρώτη φορά φέτος οι ευρωβουλευτές θα εκλεγούν με σταυρό προτίμησης και όχι με λίστα. Οι ψηφοφόροι μπορούν να βάζουν στο ψηφοδέλτιο της επιλογής τους απο έναν έως και 4 σταυρούς προτίμησης. Αν από λάθος βάλουν περισσότερους σταυρούς το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται, προσμετράται υπέρ του κόμματος που επελέγη αλλά όχι υπέρ κάποιου εκ των υποψηφίων ευρωβουλευτών.
Η κατανομή των εδρών γίνεται με απλή αναλογική για όλα τα κόμματα που θα περάσουν το όριο του 3%. Ποιό είναι το εκλογικό μέτρο; Πως ένα κόμμα βγάζει 3 π.χ. ευρωβουλευτές, ή 5 και τι σημαίνει να πάρει κάποιος  π.χ. 6,7% ή 28,4%; Εδώ χρειάζεται λίγη προσοχή.

Διαβάστε ολόκληρο το κέιμενο του  Άκη Κοσώνα, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: