20.7.13

G20: «Πλανητάρχες» σε αδιέξοδο...

Στην πρέσα η παγκόσμια οικονομία, στα ύψη η ανεργία
Ευσεβείς πόθους εκφράζουν ξανά οι “πλανητάρχες” του G20 (των 20 ισχυρότερων οικονομικά κρατών του κόσμου) που συναντιούνται στη Μόσχα (Παρασκευή και Σάββατο), εν μέσω ...
παγκόσμιας οικονομικής επιδείνωσης, όπως ομολογεί και το ΔΝΤ, σχεδόν έξι χρόνια από το κραχ και το ξέσπασμα της Μεγάλης Ύφεσης.
Οι κεφαλές του G20 αναμένεται να επαναλάβουν tη δέσμευση τους στις ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες και στην εξισορρόπηση της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με προσχέδιο της ανακοίνωσης που έχει στην κατοχή του το Reuters.
«Πιστεύω πως τελικά η διαφορά στην άποψη των ΗΠΑ για τη δημοσιονομική προσαρμογή και στην ευρωπαϊκή άποψη δεν είναι τόσο μεγάλη,» σημείωσε ο αξιωματούχος. «Πιστεύω και πως και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν πως πρέπει να υπάρχει ευελιξία.»
"Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την πρόοδο στην εξισορρόπηση της παγκόσμιας ζήτησης, κάτι που απαιτεί εσωτερική εξισορρόπηση μέσω δομικών μεταρρυθμίσεων και ευελιξία στις συναλλαγματικές ισοτιμίες" σημειώνεται στο προσχέδιο.
"Επαναλαμβάνουμε τις δεσμεύσεις μας να κινηθούμε πιο γρήγορα προς πιο ελεύθερα συστήματα συναλλαγματικών ισοτιμιών και να απέχουμε από τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις" επισημαίνεται.
Ανεργία
Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), προειδοποιεί για περαιτέρω αύξηση της ανεργίας.
«Έχουμε κάνει πισωγύρισμα. Είναι άκρως ανησυχητικό να βλέπει κανείς ότι η ανεργία δεν έχει υποχωρήσει, στην πραγματικότητα έχει αυξηθεί» δήλωσε ο γενικός διευθυντής, του ILO, Γκάι Ράιντερ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ILO, 93 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι στις είκοσι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου (G20), με το 30% εξ’ αυτών να είναι άνεργοι για περισσότερο από ένα έτος.
Όπως σημειώνει το Reuters, το προσχέδιο δεν κάνει κάποια αναφορά σε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους, λέγοντας ότι οι δημοσιονομικές στρατηγικές πρέπει να είναι "αξιόπιστες, φιλόδοξες και να προσαρμόζονται ανάλογα με την κάθε χώρα".
To ΔΝΤ προειδοποιεί για επιδείνωση της μεταβλητότητας, η οποία όπως αναφέρει "μπορεί να συνεχιστεί και να γίνει βαθύτερη".
"Η ανάπτυξη μπορεί να είναι χαμηλότερη από ό,τι προβλέπεται λόγω της παρατεταμένης περιόδου στασιμότητας στην ευρωζώνη και την αύξηση των κινδύνων για μια μακρύτερη επιβράδυνση στις αναπτυσσόμενες αγορές" αναφέρεται στην έκθεση.
enet.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: