2.7.13

Αίγυπτος: Απορρίπτει το τελεσίγραφο του στρατού ο Μόρσι...

Στα δικά του σχέδια για εθνική συμφιλίωση επιμένει ο αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο 48 ωρών του στρατού για την επίλυση της πολιτικής κρίσης.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος πιστεύει ότι...
η δήλωση του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων να δώσει προθεσμία στους πολιτικούς για την επίτευξη συναίνεσης, αποτελεί επικίνδυνη κίνηση αφού μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του προέδρου.

Αφού τονίζεται ότι ο κ. Μόρσι δεν είχε προειδοποιηθεί από τον στρατηγό που έκανε την ανακοίνωση, η προεδρία δηλώνει ότι «ορισμένες από τις ανακοινώσεις κρύβουν υπονοούμενα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στην περίπλοκη εθνική κατάσταση».

«Η προεδρία επιβεβαιώνει ότι κινείται προς την πορεία που είχε προσχεδιάσει για μια ολοκληρωμένη εθνική συμφιλίωση… σε απάντηση στον αιγυπτιακό λαό και ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε δηλώσεις, οι οποίες εμβαθύνουν το διχασμό μεταξύ των πολιτών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, από την οποία προέρχεται ο Μοχάμεντ Μόρσι, ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το τελεσίγραφο του στρατού.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Μόρσι

Η προεδρία της Αιγύπτου ανακοίνωσε επίσης τα ξημερώματα της Τρίτης ότι ο αιγύπτιος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την οποία συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα.

Σύμφωνα με δήλωση που αναρτήθηκε στο Facebook, ο κ. Μόρσι υπογράμμισε ότι η Αίγυπτος «οδεύει μπροστά», μέσω μιας ειρηνικά δημοκρατικής μετάβασης.

Μετά το τελεσίγραφο των ενόπλων δυνάμεων ο κ. Ομπάμα κάλεσε «όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», ενώ ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για διάλογο, τονίζοντας ότι η έκβαση αυτής της κρίσης θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις εξελίξεις στις χώρες της περιοχής.

Παραιτήθηκε ο αιγύπτιος ΥΠΕΞ;

Εν τω μεταξύ, ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Καμέλ Αμρ, υπέβαλε, τα ξημερώματα την παραίτησή του, όπως μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο Ειδήσεων, MENA, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με αίτημα την απομάκρυνση του προέδρου Μόρσι από την εξουσία.

Το πρακτορείο MENA δεν διευκρίνισε τις πηγές του.

Τουλάχιστον πέντε ακόμα υπουργοί παραιτήθηκαν εξαιτίας των μαζικών διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή σε ολόκληρη τη χώρα.

Φόβοι για «νέο λουτρό αίματος»

Φόβους για «ένα νέο λουτρό αίματος» αλλά και ανησυχία για την παρείσφρηση ενόπλων στις ειρηνικές συγκεντρώσεις εξέφρασε το ισλαμικό πανεπιστήμιο Αλ Αζχαρ, θεσμός υψηλής επιρροής στον μουσουλμανικό κόσμο,

Δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί σε νευραλγικά σημεία της πρωτεύουσας και των μεγάλων πόλεων της χώρας για να αντιμετωπίσουν περιστατικά βίας.

Παράλληλα, αφού συγκέντρωσε 22 εκατομμύρια υπογραφές ζητώντας την αποχώρηση του προέδρου Μόρσι, τον οποίο κατηγορεί για αυταρχισμό και για την παράδοση της χώρας στα χέρια της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, το κίνημα Τάμαροντ έδωσε προθεσμία μέχρι σήμερα το απόγευμα στον Μόρσι για να εγκαταλείψει την εξουσία. Σε περίπτωση άρνησής του, απειλεί με την έναρξη «εκστρατεία απόλυτης πολιτικής ανυπακοής».

Πηγές: ΑΜΠΕ,

Δεν υπάρχουν σχόλια: