2.7.13

Ο κ. Μηταράκης κάνει άνω – κάτω την κυβέρνηση...


Ο υφυπουργός Ανάπτυξης ενοχλεί τους υπουργούς με τις παρεμβάσεις του...
«Μέτωπο» με τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Περιβάλλοντος έχει ανοίξει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Νότης Μηταράκης, ο οποίος διεκδικεί μία «οριζόντια» λειτουργία στο...
πλαίσιο της κυβέρνησης, προκαλώντας την δυσφορία των υπουργών, αλλά και την παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου.

Σύμφωνα με
πληροφορίες, τελευταία περιστατικό που ανέβασε τον «πυρετό» στην κυβέρνηση ήταν επιστολή του κ. Μηταράκη προς τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα, με την οποία του γνωστοποίησε ότι, ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωστρέφειας, αναλαμβάνει όλα τα διμερή θέματα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σημειωτέον ότι η εν λόγω Επιτροπή έχει ως αντικείμενό της τελωνειακές διαδικασίες και η σύστασή της αποτελούσε «μνημονιακή» υποχρέωση, όμως στην πορεία φέρεται να άλλαξε χαρακτήρα ατύπως. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών παραδέχονται την ύπαρξη της επιστολής και δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους από τους χειρισμούς του υφυπουργού.

Είχε προηγηθεί, πάντως, και άλλο συμβάν, αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος, με πρωταγωνιστή τον κ. Μηταράκη. Στις 20 Ιουνίου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι την επομένη θα αναχωρούσε «για το Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να συμμετάσχει στην ετήσια σύνοδο του Συμβουλίου των Διοικητών της Παρευξείνιας Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης (BSTDB)». Στο Μπακού, όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση, θα είχε «κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών του Αζερμπαϊτζάν και Πρόεδρο του Συμβουλίου των Διοικητών της BSTDB κ. Σαμίρ Σαρίφοβ». Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείο Περιβάλλοντος, στόχος του κ. Μηταράκη ήταν να εμπλακεί στην υπόθεση του TAP, την οποία χειριζόταν το ΥΠΕΚΑ και το ΥΠΕΞ, με στόχο να «σώσει τον αγωγό». Στην κυβέρνηση χτύπησε «κόκκινος συναγερμός» και υπήρξε άμεση παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο απαίτησε την παραμονή του υφυπουργού Ανάπτυξης στην Αθήνα. Τελικά, στο Μπακού ταξίδεψε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Σεραφείμ Τσόκας, αυστηρά και μόνο για να καλύψει τις κυβερνητικές ανάγκες για τη σύνοδο της BSTDB.

Το «αποκορύφωμα»

«Αποκορύφωμα» της πρόσφατης ενοχλητικής, για τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης, δραστηριότητας του υφυπουργού Ανάπτυξης ήταν η σύνταξη νομοσχεδίου, με το οποίο μεταφέρεται η διεθνής εκπροσώπηση της χώρας για οικονομικά και εμπορικά θέματα στο Invest in Greece, κάτι, που σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΕΞ, αποτελεί «παγκόσμια πατέντα». Σύμφωνα με το πρόπλασμα νομοσχεδίου, που έχει στα χέρια του «Το Βήμα», μεταφέρονται από το υπουργείο Εξωτερικών στο υπουργείο Ανάπτυξης όλες οι αρμοδιότητες διεθνών οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων. Ειδικότερα, η Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής θα αναλάβει τον σχεδιασμό της διεθνούς οικονομικής κι εμπορικής πολιτικής και τη συγκρότηση των σχετικών συμβουλίων, επιτροπών και ομάδων εργασίας.
Επίσης, το Invest & Trade in Greece - όπως θα αποκαλείται ο νέος φορέας, που θα απορροφήσει και τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών- θα αναλάβει :
-Τη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας σε θέματα οικονομικής κι εμπορικής πολιτικής,
- την παρακολούθηση των διεθνών οικονομικών κι εμπορικών θεμάτων,
-την προώθηση και η προστασία των ελληνικών οικονομικών κι εμπορικών συμφερόντων στο εξωτερικό,
-την διπλωματική υποστήριξη των οργάνων του κράτους, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, καθώς επίσης και των πολιτικών κομμάτων και των βουλευτών, κατά την πραγματοποίηση των διεθνών επαφών τους, στο πλαίσιο των διεθνών οικονομικών κι εμπορικών υποθέσεων,
-την παροχή διπλωματικής συνδρομής σε έλληνες πολίτες και οργανώσεις, κατά τις διεθνείς οικονομικές και εμπορικές τους δραστηριότητες και σε συνδυασμό με το εθνικό συμφέρον,
-τη συγκρότηση συμβουλίων, επιτροπών κι ομάδων εργασίας για την επεξεργασία ζητημάτων που άπτονται των διεθνών οικονομικών κι εμπορικών σχέσεων της χώρας και,
- τα Γραφεία Οικονομικών κι Εμπορικών Υποθέσεων των ελληνικών πρεσβειών.
Μάλιστα, συστήνεται Ειδικός Επιστημονικός Κλάδος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, ενώ οι μεταφερόμενοι από το ΥΠΕΞ εμπορικοί ακόλουθοι θα τοποθετηθούν σε προσωποπαγείς θέσεις και δεν θα καταλαμβάνουν τις συστηνόμενες οργανικές θέσεις του Κλάδου. Πρόκειται για εξέλιξη, που ακολούθησε τη διάρρηξη των σχέσεων του υφυπουργού με τους Ολλανδούς εμπειρογνώμονες της Task Force, που συμβούλευαν την κυβέρνηση για τον φορέα εξωστρέφειας.

Όπως έχει αποκαλύψει «Το Βήμα», ο κ. Χορστ Ράιχενμπαχ έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κωστή Χατζηδάκη, με την οποία διαμαρτυρήθηκε για τις πράξεις του υφυπουργού στο ζήτημα του εν λόγω φορέα. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτουν στελέχη του ΥΠΑΝ, ακολούθησε έντονος διάλογος μεταξύ των κ.κ. Χατζηδάκη και Μηταράκη.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: