1.7.12

Ακίνητα: Οι τιμές μειώνονται, οι ευκαιρίες αυξάνονται...


Με σχεδόν μηδενικές ταχύτητες εξακολουθεί να κινείται η κτηματαγορά στη Βόρεια Ελλάδα, με τους μεσίτες ωστόσο να εκτιμούν πως ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης και η σταθερότητα που υπάρχει πλέον στη χώρα, πιθανόν να... λειτουργήσει λυτρωτικά για μια αγορά που τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια αργοπεθαίνει.

Όπως τονίζει ο Κώστας Γεωργάκος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης και γενικός διευθυντής της Parthenon Real Estate, η ζήτηση για ακίνητα αγγίζει σήμερα σχεδόν το μηδέν, με τις τιμές να πραγματοποιούν κάθετη πτώση, φθάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και κάτω από το κατασκευαστικό κόστος.

Ο ίδιος επισημαίνει πως η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει άμεσα μέριμνα ούτως ώστε να παράσχει κίνητρα στους πολίτες για να αγοράσουν ένα νέο ακίνητο, όπως η επιδότηση του επιτοκίου για την αγορά πρώτης κατοικίας ή επέκταση της άρσης του πόθεν έσχες έως το 2015. Υπογραμμίζει ακόμη πως υπάρχουν εξαιρετικές ευκαιρίες, καθώς νεόδμητες κατοικίες πωλούνται σε «εξευτελιστικές τιμές», επισημαίνοντας πως το ακίνητο ήταν και παραμένει η καλύτερη επένδυση.

Σύμφωνα με τους μεσίτες, σήμερα παρατηρείται ένα ενδιαφέρον, αρκετά μικρό ωστόσο, για τις παραθεριστικές κατοικίες, κυρίως στην Χαλκιδική. Όπως αναφέρουν, ξένοι και κατά κύριο λόγο Ρώσοι και Βαλκάνιοι προχωρούν δειλά-δειλά σε αγορές εξοχικών στην περιοχή, εκμεταλλευόμενοι τις ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές, που εμφανίζονται μειωμένες ακόμη και 40% σε σχέση με το 2011.

Σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά ακίνητα, όσα καταστήματα βρίσκονται διαθέσιμα για πώληση ή ενοικίαση στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης και σε μη κεντρικούς δρόμους χαρακτηρίζονται από τους μεσίτες ως «τελειωμένα», κάτι που ισχύει και για τα μεγάλα γραφεία στο κέντρο της πόλης.

Εξάλλου, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται κάπου απόκεντρα και δείχνουν σημαντικές αντοχές στην κρίση, αντιλαμβάνονται ότι τώρα είναι ευκαιρία τους για διείσδυση στην κεντρική αρτηρία της αγοράς: Θα πληρώσουν ένα ελαφρώς υψηλότερο μίσθωμα από αυτό που πληρώνουν σήμερα αλλά ένα πολύ χαμηλότερο σε σχέση με την προ της κρίσης περίοδο, ανοίγοντας παράλληλα καλύτερες προοπτικές για την επιχείρησή τους.
voria

Δεν υπάρχουν σχόλια: