31.7.12

Την κατάργηση του νόμου για την παιδεία πρότεινε ο Α. Τσίπρας (BINTEO)...


Την κατάργηση του νόμου 4009 για την Παιδεία (γνωστότερο και ως νόμο Διαμαντοπούλου) και την έναρξη ενός διαλόγου που θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2013, με τη συμμετοχή τής ακαδημαϊκής κοινότητας, για έναν νέο καταστατικό χάρτη στην Παιδεία, πρότεινε ο... επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ενώ εκφράζοντας την ανησυχία του για το κύμα μετανάστευσης πανεπιστημιακών, έκανε λόγο για «πνευματική γενοκτονία».
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι την περίοδο του διαλόγου θα υπάρξει ένα συμφωνημένο μεταβατικό στάδιο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα αποκατασταθεί η φοιτητική μέριμνα, οι δημοκρατικοί κανόνες και η λειτουργία των ΑΕΙ, ενώ εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στις τροπολογίες του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου λέγοντας ότι επιχειρούν να χρυσώσουν το χάπι, κάτι που δεν γίνεται δεκτό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά των τελευταίων κυβερνήσεων και της σημερινής κι απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σταματήσουν αυτό τον ρεβανσισμό εναντίον του δημοσίου πανεπιστημίου, το οποίο, όπως είπε, είναι σε κατάσταση, λίγο πριν την διάλυσή του. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη, με βάση και την πρότασή του για διάλογο, ότι τον Σεπτέμβριο το Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ανοιχτό και να λειτουργήσει, οτιδήποτε και αν συμβεί στη χώρα στον τομέα της οικονομίας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα προβλήματα υποχρηματοδότησης των ΑΕΙ και ΤΕΙ, που έχουν φθάσει σε σημείο να μην μπορούν πλέον να καλύψουν βασικές ανάγκες, τόνισε το πλήγμα που δέχθηκαν στα οικονομικά τους με το PSI, επισήμανε την έλλειψη προσωπικού και αναφερόμενος στην μετανάστευση πολλών πανεπιστημιακών σε χώρες του εξωτερικού έκανε λόγο για «πνευματική γενοκτονία για τη χώρα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση της Α. Διαμαντοπούλου, η οποία, αντιδρώντας στις τροπολογίες του υπουργού Παιδείας, έκανε λόγο για ύβρη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ψήφιση του νόμου ήταν ύβρις για τη δημοκρατία και πρόσθεσε ότι υπήρξε πλήρης αναντιστοιχία μεταξύ των κομμάτων που ψήφισαν τον νόμο αυτόν και της ακαδημαϊκής κοινότητας, που, όπως είπε, σύσσωμη απέρριψε τον νόμο. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η μη εκλογή της κ. Διαμαντοπούλου στη Βουλή οφείλεται και στον νόμο για την Παιδεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ότι οι αλλαγές στα ΑΕΙ ήταν ένα πιλοτικό σχέδιο για την εφαρμογή του δόγματος του σοκ στη χώρα και την εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών στο μέλλον.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι τελευταίες κυβερνήσεις εξαπέλυσαν μια μεγάλη εκστρατεία κατασυκοφάντησης του δημοσίου πανεπιστημίου, το οποίο επιδίωξαν να απαξιώσουν πλήρως για να γίνουν αποδεκτές οι αλλαγές από την κοινωνία, ενώ σημείωσε ότι και ιδιωτικά συμφέροντα εποφθαλμιούν την αγορά των ΑΕΙ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι προωθείται η ιδιωτικοποίηση του πανεπιστημίου, τονίζοντας ότι οι Έλληνες στο εξής θα πληρώνουν για τις σπουδές τους, θα παίρνουν δάνεια, όμως, για να αντεπεξέλθουν και θα συλλέγουν τίτλους σπουδών χωρίς αντίκρισμα, οι οποίοι μάλιστα θα αξιολογούνται από εξωπανεπιστημιακή αρχή. Στόχος, σημείωσε, είναι η φθηνή εργασία σε μια χρεοκοπημένη Ελλάδα.


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: