31.7.12

Συντονισμός των εργαζομένων στα ΜΜΕ...



Ανακοίνωση ΠΟΕΣΥ

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 31 Ιουλίου 2012 στα γραφεία της ΠΟΕΣΥ με τη συμμετοχή των Διοικήσεων των Ενώσεων Συντακτών, της ΠΟΕΠΤΥΜ και του... ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ο Πρόεδρος του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κος Κ. Τσουπαρόπουλος εισηγήθηκε πλαίσιο διεκδικήσεων για να αντιμετωπισθούν επείγοντα θέματα που αφορούν τον κλάδο των ΜΜΕ.

Ως προς το θέμα των σχεδιασμών για νέες περικοπές στις συντάξεις, τόνισε:

«Εμείς δώσαμε. Φθάνει». Οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί πέντε μειώσεις σε 2,5 χρόνια.
Εναντίον του πλαφόν και της μείωσης του γιατί 1) θα εξαφανίσει την επικουρική σύνταξη και τη σύνταξη του Ταμείου των Νομικών την οποία λαμβάνουν μόνον δημοσιογράφοι-δικηγόροι.
Το πλαφόν των 2.773 ευρώ ισοδυναμεί σήμερα με περίπου 1.600 ευρώ καθαρά και επιβάλλεται μόνο στην κύρια σύνταξη. Οι σχεδιασμοί των εμπειρογνωμόνων προβλέπουν πλαφόν στο άθροισμα όλων των συντάξεων. Το λαμβάνει ποσοστό συνταξιούχων μικρότερο του 2%. Για τη θεμελίωση του απαιτείται συντάξιμος μισθός άνω των 7.000 ευρώ και 35 ετών υπηρεσία.
2) Θα αποσαθρώσει το Ασφαλιστικό Σύστημα καθώς ουδείς θα ενδιαφέρεται για τις εισφορές του κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου.»

Για το κοινό κεφάλαιο Τράπεζας Ελλάδος, είπε:

«Απαιτείται άμεση και ριζική αλλαγή του νόμου που διέπει τη λειτουργία του, γιατί διαφορετικά τα αποθεματικά μας θα αποδεκατιστούν το πολύ σε ένα- δύο χρόνια. Και αυτό διότι όταν το Ταμείο χρειάζεται ρευστότητα, τότε η Τράπεζα της Ελλάδος «σπάει» ομόλογα για να τη δώσει. Η τρέχουσα αξία των ομολόγων αυτών είναι το 20% περίπου της ονομαστικής δηλ. των ποσών που καταθέσαμε σε ευρώ υποχρεωτικά στο Κοινό Κεφάλαιο.
Παράδειγμα: Εάν ζητήσουμε για τις ανάγκες μας 1 εκατ. ευρώ, τα αποθεματικά μας μειώνονται κατά 5 εκατομμύρια ευρώ. Απαιτούνται άμεσα νομοθετικές πρωτοβουλίες από Τράπεζα Ελλάδος, Υπουργείο Οικονομικών και Βουλή για να αποτραπεί δεύτερο, τρίτο, τέταρτο κ.λπ. «κούρεμα».»

Για την επέκταση του αγγελιοσήμου στο internet, υποστήριξε:

«Παρίσταται ανάγκη να επεκταθεί α) η ασφάλιση στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του Διαδικτύου και β) να επεκταθεί το Αγγελιόσημο στη διαφημιστική δαπάνη σε επιχειρήσεις στο διαδίκτυο.
Ουσιαστικά πρόκειται για αποτροπή της νόμιμης – δυστυχώς – εισφοροδιαφυγής που λαμβάνει χώρα στα ΜΜΕ με το «σπάσιμο» της διαφημιστικής δαπάνης, που κατευθύνεται σε εφημερίδες, περιοδικά, και ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς προς όφελος θυγατρικών ιντερνετικών επιχειρήσεων στις οποίες δεν επιβάλλεται αγγελιόσημο.»

Τέλος για τις απώλειες του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ζήτησε την ανακεφαλαιοποίηση των Ταμείων.

«Το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ είχε απώλειες περίπου 1,4 δισ. στο σύνολο των αποθεματικών του (περίπου 2 δισ. ευρώ) από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI). Η ανακεφαλαιοποίηση των Ισπανικών, κυρίως, Τραπεζών από τον Μηχανισμό Σταθερότητας και όχι από τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης γεννά ελπίδες ότι θα αποτελέσει – όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν – κοινοτικό κεκτημένο και για την Ελλάδα. Έτσι θα «απελευθερωθούν» κεφάλαια ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ από το δάνειο προς την Ελλάδα. Απ’ αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν περίπου 16-18 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση για την συγκεκριμενοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου τα οποία θα εισφερθούν στο Ταμείο για την αναπλήρωση των αποθεματικών του.»

enimerosi24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: