19.4.12

Ετοίμαζε το μακελειό παίζοντας videogames...


Από το 2006 προετοιμαζόταν για τις επιθέσεις ο Μπρέιβικ.
Ατελείωτες ώρες μπροστά από τον υπολογιστή παίζοντας βιντεοπαιχνίδια φαίνεται ότι πέρασε ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ προκειμένου να ... προετοιμάσει τις επιθέσεις του το περασμένο καλοκαίρι στο Όσλο με 77 θύματα

Ο Μπρέιβικ είπε στο δικαστήριο ότι μετακόμισε και πήγε να μείνει με την μητέρα του το 2006 για να εξοικονομήσει χρήματα και πήρε μια μακροχρόνια άδεια για εκπαιδευτικούς λόγους. Ο μακελάρης κατέθεσε ότι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρονικού διαστήματος παίζοντας ον-λάιν παιγχνίδια όπως το «World of Warcraft».

Οι προετοιμασίες για τις επιθέσεις ξεκίνησαν το 2006. Ο Μπρέιβικ αφιέρωσε έναν ολόκληρο χρόνο σε αυτό, παίζοντας αδιάκοπα -17 ώρες την Πρωτοχρονιά του 2010-2011. Εξήγησε ότι προετοιμαζόταν για μια επιχείρηση αυτοκτονίας, και για το πώς θα επιζούσε από μια πιθανή ένοπλη αντίδραση της αστυνομίας μετά την πυροδότηση μιας βόμβας στο Όσλο.

«Εκτίμησα ότι η πιθανότητα να επιζούσα από την επίθεση στη συνοικία της κυβέρνησης ήταν μικρότερη από 5%. Ασκήθηκα στο πώς θα ξέφευγα από μια τέτοια κατάσταση. Ήταν μια προσομοίωση» είπε στο δικαστήριο.

Ο Μπρέιβικ είπε ότι αυτού του είδους τα παιχνίδια δεν του αρέσουν αλλά βοηθούν εάν κάποιος θέλει να κάνει προσομοίωση για εκπαιδευτικούς λόγους. Είπε επίσης, χαμογελώντας, ότι εξασκούνταν για καιρό με ένα ολογραφικό σκόπευτρο καραμπίνας στο παιγνίδι Modern Warfare, και ότι όταν αγόρασε τα όπλα του τους έδωσε ονόματα εμπνευσμένα από τη νορβηγική μυθολογία.

«Το ημιαυτόματο τουφέκι το είχα ονομάσει Γκούνκνιρ, από το μαγικό ακόντιο του θεού Ούντεν που πάντα επιστρέφει αφού το πετάς, ενώ το ημιαυτόματο πιστόλι Γκλοκ το είχα ονομάσει Μιέλνερ, από το σφυρί του Θορ, του θεού του πολέμου», είπε ο Μπράιβικ, προσθέτοντας ότι χάραξε τα ονόματα στα όπλα χρησιμοποιώντας ρούνους.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του ο Μπρέιβικ έκοψε τις επαφές με όλους τους γνωστούς του, ενώ για τη μητέρα του που είχε ανησυχήσει δήλωσε: «φυσικά δεν μπορούσα να της πω ότι πήρα άδεια διότι σχεδίαζα να ανατιναχτώ σε πέντε χρόνια»

Σύμφωνα με τον Τόμας Χίλαντ Έρικσεν, καθηγητή κοινωνικής ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο του Όσλο, τα παιγνίδια που έπαιζε ο Μπρέιβικ ενδέχεται να τον έθεσαν σε μια κατάσταση αυταπάτης και παραισθήσεων. «Πιθανώς όταν πήγε στο Ούτεγια ακόμα σε κάποιο επίπεδο πίστευε ότι έπαιζε ακόμα ένα παιγνίδι στον υπολογιστή» είπε....

Δεν υπάρχουν σχόλια: