9.4.12

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση της ΠΝΟ με την κυβέρνηση


Εμμένει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση διαμηνύει ότι είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον για τη μετακίνηση των ταξιδιωτών και τη μεταφορών των προϊόντων, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο της πολιτικής επιστράτευσης. Πάντως, και...
μόνο η προαναγγελία της απεργίας έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, καθώς πολλοί ταξιδώτες έχουν ήδη μεταφέρει τα ακτοπλοϊκά εισιτήριά τους σε άλλες ημέρες, ενώ υπάρχει και μεγάλος αριθμός ακυρώσεων σε ξενοδοχεία.

«Δεν αποκλείεται πολιτική επιστράτευση» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας.

Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει βούληση της κυβέρνησης για αναστολή της απεργίας και επανέλαβε ότι ο Οίκος Ναύτου θα πρέπει να παραμείνει όπως ήταν μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου σήμερα το μεσημέρι για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης «στο παραπέντε» της 48ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλλει η ΠΝΟ για αύριο και μεθαύριο.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού Αντώνης Νταλακογιώργος είπε ότι η απόφαση για την 48ωρη απεργία των ναυτεργατών δεν έχει αλλάξει και ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αναμένεται να συνεδριάσει μόνο αν προκύψει κάτι πολύ σημαντικό ή βελτιωμένο από πλευράς της κυβέρνησης.

«Η μόνη αντίδραση που έχουμε, είναι να αμυνθούμε μέσω των απεργιακών κινητοποιήσεων» είπε ο κ.Νταλακογιώργος, ενώ αναφερόμενος στην αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων και εμπορικών φορέων για την απεργία, απέδωσε την επιλογή του χρόνου στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές για τον Οίκο Ναύτου μέσα στις εορτές.

«Δεν πρόκειται να δεχθούμε τετελεσμένα, είτε αυτά αφορούν τα εργασιακά είτε τα ασφαλιστικά δικαιώματα, μέσα στο Πάσχα» πρόσθεσε.

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει στις 3 μετά το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας η ειδική επιτροπή, υπο τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, για την εφαρμογή και την εξειδίκευση του νέου Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΠΥ) στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι της ΠΝΟ.

Ο υπουργός Υγείας, στην πρόσφατη ενημερωτική συνάντηση που είχε στο υπουργείο Ανάπτυξης με τα μέλη και τους εκπροσώπους της ΠΝΟ, είχε δηλώσει ότι ο Οίκος Ναύτου με τη ένταξή του στον ΕΟΠΥΥ θα παραμείνει αυτοτελής και θα απευθύνεται μόνο στους ναυτικούς.

«Ολος ο κλάδος υγείας είναι ΕΟΠΥΥ αλλά η δομή του Οίκου Ναύτου θα παραμείνει κατά προτεραιότητα στους ναυτικούς», είχε τονίσει ο κ. Λοβέρδος.

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Βαρβάρα Ανεμοδουρά, η οποία συμμετείχε στη συνάντηση ως σύμβουλος της ΠΝΟ, δήλωσε ότι από σήμερα το πρωί όλοι οι γιατροί, κλινικοί και εργαστηρικοί, αναστέλλουν την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Αναφερόμενη στον Οίκο Ναύτου είπε ότι η μορφή και η δομή του θα πρέπει να παραμείνει όπως ήταν μέχρι σήμερα, καθώς οι συμβεβλημένοι γιατροί που θα εξυπηρετούν τον ΕΟΠΥΥ από εδώ και στο εξής θα είναι ελάχιστοι.

Η κ. Ανεμοδουρά κατήγγειλε μάλιστα ότι «είναι τόσο καλά» τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ ώστε ο πρόεδρος του νεοσύστατου Οργανισμού, ο κ. Βουδούρης, έχει έχει ζητήσει δάνειο 300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συντάξεων και Αυτασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ).

Τόνισε επίσης, ότι υπάρχουν εδώ και μήνες απλήρωτοι γιατροί, κλινικοί και εργαστηριακοί, από τον ΕΟΠΥΥ.
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: