23.4.12

Στην Αθήνα μόνο ο Τόμσεν...


Το πιθανότερο είναι πως ναι, αν πιστέψει κανείς στις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από την Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με αυτές, μέσα στο Μάιο, την Αθήνα θα επισκεφθεί μόνο ο ... εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, κ. Πολ Τόμσεν, ο οποίος θα κάνει μια «κατόπτευση» του χώρου, όπως θα έχει διαμορφωθεί, αμέσως μετά τις εκλογές της 6ης του μηνός. Τα υπόλοιπα μέλη της τρόικας θα έρθουν είτε στο τέλος του μήνα είτε μέσα στον Ιούνιο.

Οι λόγοι που οδηγούν σε αυτή τη διαφαινόμενη μικρή αναβολή είναι προφανείς: κανείς σε Ουάσιγκτον – Βρυξέλλες – Φραγκφούρτη δεν γνωρίζει ποια θα είναι η κατάσταση που θα διαμορφωθεί σε πολιτικό επίπεδο, την επομένη της 6ης Μαΐου. Κι όσο το τοπίο αυτό παραμένει θολό, οι εξελίξεις που έχουν προγραμματισθεί δεν θα μπορούν να δρομολογηθούν.

Το ζητούμενο όμως είναι αν και κατά πόσο αυτή η διαφαινόμενη στρέβλωση είναι δυνατόν να προκαλέσει επιπλοκές στην ομαλή χρηματοδότηση της Ελλάδας από το δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας, που έχει συμφωνηθεί. Αυτό είναι το κρισιμότερο θέμα, με το οποίο, άλλωστε θα βρεθεί αντιμέτωπη και η κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Όποια κι αν είναι αυτή. το γεγονός πάντως ότι σε αυτή τη φάση μετατίθεται γι αργότερα η επίσκεψη της τρόικας, μόνο ως θετικός οιωνός δεν μπορεί να εκληφθεί. Εκτός κι αν είναι απλώς ένα μέσο πίεσης από την πλευρά των πιστωτών μας προς την Αθήνα για να εφαρμόσει άμεσα τα συμφωνηθέντα. Σε διαφορετική περίπτωση, η νέα κυβέρνηση θα έχει να διαχειριστεί μια κατάσταση μάλλον πρωτοφανή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: