14.4.12

Στα... κάρβουνα για εκλογές κόμματα και υποψήφιοι - Ονόματα και σενάρια για τη Μεσσηνία...


Στα κάρβουνα οβελίας και… υποψήφιοι, καθώς βρισκόμαστε πλέον μια ανάσα από τις εκλογές και όλες οι μετρήσεις κοινής γνώμης δείχνουν κατάρρευση του πολιτικού συστήματος όπως δομήθηκε μεταπολιτευτικά: Η αυτοδυναμία μοιάζει όνειρο θερινής νυκτός και η Βουλή αναμένεται πολυκομματική. Ιδιαίτερες…
συγκινήσεις προβλέπεται να επιφυλάξει η νύχτα των εκλογών για τη Μεσσηνία, καθώς οι 5 έδρες δίνουν σε πολλούς το περιθώριο να βλέπουν… έδρανο στη Βουλή.


Ο χρόνος που απομένει μέχρι τις εκλογές είναι ελάχιστος και… θαύματα δεν γίνονται. Ετσι τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, με όλα τα περιθώρια σφάλματος ή και σκοπιμότητας που εμπεριέχουν. Ανεξαρτήτως ποσοστών και αυξομειώσεων, αποκλείουν την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και φέρνουν σε μειοψηφική θέση το άθροισμα με το ΠΑΣΟΚ στο σύνολο του εκλογικού σώματος. Οι ψυχολογικές πιέσεις για χρεοκοπία αν δεν ενισχυθούν τα κόμματα του μνημονίου, αναμένεται πως θα ενταθούν το επόμενο διάστημα αλλά με αμφίβολα αποτελέσματα. Επιπλέον, οι απειλές για ακυβερνησία και… νέες εκλογές μπορούν να γυρίσουν μπούμερανγκ για όσους τις χρησιμοποιούν.
Με δεδομένο το γενικό κλίμα και τις τοπικές ιδιαιτερότητες, στη Μεσσηνία μπορεί να προκύψουν τα πιο "περίεργα" εκλογικά αποτελέσματα. Ο εκλογικός νόμος-ρουλέτα που επινοήθηκε σε άλλες εποχές για να διασφαλίσει την κυριαρχία του δικομματισμού έχει καταστεί παγίδα για το πολιτικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε απίστευτα αποτελέσματα. Και ανάλογα με τη ροή των αποτελεσμάτων, όλη τη νύχτα οι έδρες στην τηλεόραση μπορεί να αλλάζουν χέρια προκαλώντας… πολιτικά εγκεφαλικά.
Στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει έντονη δυσφορία με την καθυστέρηση στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου. Παρά το γεγονός ότι άνοιξε πρώτη τη διαδικασία και από καιρό διακηρύσσει πως είναι έτοιμη για τις εκλογές, η ΝΔ θα κλείσει τα ψηφοδέλτια στο παρά 5 στερώντας από τους υποψήφιους πολύτιμο χρόνο και αφήνοντας έδαφος στους θεωρούμενους αυτοδικαίως υποψηφίους. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου θα είναι ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς και σίγουροι υποψήφιοι είναι ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος και ο τέως βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης. Ενδιαφέρον για υποψηφιότητα βουλευτή έχουν εκδηλώσει με αίτησή τους ο περιφερειακός σύμβουλος και τ. δήμαρχος Είρας Γιαν. Αδαμόπουλος, οι δικηγόροι Αγγελος Κωτσιόπουλος και Παύλος Ιωαννίδης, οι γιατροί Παναγιώτης Κατσίβελας και Μανώλης Μάκαρης, ο πολιτικός μηχανικός Μιλτιάδης Χρυσομάλλης, ο πρώην δήμαρχος Αριος Γιώργος Γιαννακόπουλος και η πρώην νομαρχιακή σύμβουλος Αντωνία Μπούζα. Ενδέχεται όμως να προκύψει και άλλη υποψηφιότητα αφού αυτό προβλέπεται από τη σχετική εσωκομματική διαδικασία. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα ψηφοδέλτια στη Μεσσηνία περιλαμβάνουν 7 άτομα.
Στο ΠΑΣΟΚ, γνωρίζοντας ότι δεν έχουν την πολυτέλεια για χαμένο χρόνο και ότι οι υποψηφιότητες δεν θα κρίνουν πολλά πράγματα, προχώρησαν με διαδικασία εξπρές στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου. Οπως ανακοινώθηκε, υποψήφιοι θα είναι οι βουλευτές Νάντια Γιαννακοπούλου και Δημήτρης Κουσελάς, ο οικονομολόγος Λεωνίδας Φιλιππόπουλος (γιος του πρώην βουλευτή Θανάση Φιλιππόπουλου), ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας - καθηγητής Κώστας Ανδρεάκος, ο Στράτος Καλογερέας - διευθυντικό στέλεχος της ΑΤΕ και ο αγρότης Τάσος Αποστολόπουλος από τη Λευκοχώρα. Απομένει ένα πρόσωπο για να κλείσει το ψηφοδέλτιο και εξετάζεται η περίπτωση να είναι νέος ή γυναίκα ή… και τα δύο μαζί.
Το ΚΚΕ όπως πάντα είναι έτοιμο από καιρό, προεκλογική εκστρατεία ουσιαστικά έχει ξεκινήσει ολόκληρος ο κομματικός μηχανισμός, και απομένει η τυπική ανακοίνωση των ονομάτων. Εκπλήξεις δεν αναμένονται και εκτός απροόπτου επικεφαλής θα τεθεί ο δικηγόρος Αντώνης Κατσάς.
Στον ΣΥΡΙΖΑ και τη σχετική εσωκομματική διαδικασία έχουν προταθεί οι Γιάννης Ασημακόπουλος (συνταξιούχος τραπεζικός), Νώντας Βουδούρης (δικηγόρος), Κώστας Γκόνης (συνταξιούχος εφοριακός), Κώστας Ζαφειράκης (συνταξιούχος ΕΛΤΑ), Μπάμπης Καλογερόπουλος (αγρότης), Βαγγέλης Μάινας (συνταξιούχος ΔΕΗ), Ιωάννα Μαραβελή (ιδιωτική υπάλληλος), Θανάσης Μπούζας (καθηγητής), Νίκος Πατσαρίνος (πολιτικός μηχανικός), Θανάσης Πετράκος (καθηγητής - περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου), Δημήτρης Σιψάς (επαγγελματίας), Δημήτρης Χρ. Σωφρονάς (δερματολόγος), Αλέξης Χαρίτσης (ηλεκτρολόγος μηχανικός), Ελενα Ψαρρέα (φιλόλογος). Την τελική απόφαση θα την πάρει η ηγεσία του κόμματος, καθώς πέραν των προταθέντων ενδέχεται να προκύψει πρόταση και νέων συνεργαζόμενων δυνάμεων.
Η Δημοκρατική Αριστερά έκλεισε πιο γρήγορα από όλους το ψηφοδέλτιο, το οποίο και παρουσίασε χθες. Σε αυτό συμμετέχουν οι Νάνσυ Αργυράκη, Μπάμπης Βακαλόπουλος, Γιάννης Καούνης, Μπάμπης Πατσούρης, Δημήτρης Τροχάτος, Νίκος Τσώνης και Παναγιώτης Χαλβατσιώτης.
Από τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, στον ΛΑΟΣ υποψήφιοι θα είναι ο δικηγόρος Φώτης Χαρίτος, ο πρώην αντινομάρχης Θανάσης Σαμέλης και ο δημοσιογράφος Θοδωρής Ρακιτζής που κατάγεται από τη Δυτική Παραλία Καλαμάτας.
Στους Ανεξάρτητους Ελληνες (κόμμα Π. Καμμένου) υποψήφιοι θα είναι ο πρώην δήμαρχος Μεσσήνης - καθηγητής του ΕΜΠ Κώστας Σπυρόπουλος, ο δικηγόρος - πρώην πολιτευτής της Ν.Δ. Χρήστος Σταματόπουλος, ο ταξίαρχος ε.α. Παναγιώτης Γεωργόπουλος και ο απόστρατος αξιωματικός Δημήτρης Γιαννόπουλος.
Στη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, ως σίγουροι υποψήφιοι φέρονται ο πρώην αντιδήμαρχος Αριος Μπάμπης Σταθόπουλος, ο ασφαλιστής Αντώνης Σαούτης και ο μηχανικός - πρώην πολιτευτής του ΛΑΟΣ Γιάννης Βουρνάς. Επίσης, αναζητούνται υποψήφιοι από το χώρο των Κρητικών και της Μάνης.
Οπως έχει γνωστοποιηθεί, υποψήφιος με τη Δράση (κόμμα Στ. Μάνου) θα είναι ο αρχιτέκτονας Χάρης Σαββίδης.
Στο ψηφοδέλτιο των Οικολόγων Πράσινων θα συμμετέχουν οι Μάρκος Καραΐσκος, Στέφανος Κουνιάδος, Γεωργία Κουνιάδου, Δήμητρα Λυμπεροπούλου, Παναγιώτα Μπάκα, Ευαγγελία Ράλλη και Κυριακή Τσίχλη.
Από την Κοινωνική Συμφωνία (κόμμα Λ. Κατσέλη - Χ. Καστανίδη) ανακοινώθηκαν ήδη τα ονόματα του επιχειρηματία Μίλτου Μυλωνά, του γιατρού Δημήτρη Παπαδέα και του ιδιωτικού υπαλλήλου Γιάννη Χρονόπουλου.
Τέλος, στη Χρυσή Αυγή υποψήφιοι θα είναι ο οδοντίατρος Δημήτρης Κουκούτσης και ο γιατρός Λυκούργος Αλευράς, ενώ ακούγονται ακόμα τα ονόματα των Λυκούργου Λιαντινιώτη (συνταξιούχου), Φώτη Μπέλλου (απόστρατου της ΕΛΑΣ), Νικήτα Μανδραπήλια (ιδιωτικού υπάλληλου), Σοφίας Καραμπάτσου (οδοντίατρου) και Δημήτρη Ζαχαρέα (ιδιωτικού υπαλλήλου)...


www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: