25.2.11

«Τρενάκι του τρόμου» η τιμή του πετρελαίου ...


Η κλιμάκωση της βίας στη Λιβύη, οδήγησε νωρίς χθες την τιμή του Brent στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008, προκαλώντας φόβους στους επενδυτές για αύξηση του πληθωρισμού, και πλήττοντας τα βιομηχανικά μέταλλα. Ωστόσο, αργά το βράδυ, η εικόνα στην αγορά ... πετρελαίου άλλαξε άρδην με την τιμή του μαύρου χρυσού να σημειώνει σημαντική πτώση, λόγω φημών ότι δολοφονήθηκε ο ηγέτης της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι.

Η τιμή του Βrent των συμβολαίων παράδοσης Απριλίου ενισχύθηκε νωρίς χθες έως 7,7%, στα 119,79 δολ. ανά βαρέλι, για να χάσει τα κέρδη του αργά το βράδυ, και να κινηθεί πτωτικά. Στις 22.30 ώρα Ελλάδας, η τιμή του Brent υποχωρούσε κατά 0,70% στα 110,55 δολ. ανά βαρέλι. Την ίδια ώρα, η τιμή του αργού των συμβολαίων για τον Απρίλιο υποχωρούσε κατά 2% στα 96,10 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας φθάσει νωρίτερα στα 103,41 δολ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters η εξέγερση στη 12η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο έχει μειώσει τουλάχιστον κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως την παραγωγή της, που ανέρχεται σε 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα των FT, η Σαουδική Αραβία συζητά με ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου, που αναμένεται να πληγούν από τα προβλήματα στην παραγωγή πετρελαίου από την Λιβύη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους FT, η Σαουδική Αραβία ρωτά τις εταιρείες για την ποσότητα και την ποιότητα του πετρελαίου που θέλουν.

Στην αγορά του χρυσού, στις 22.30 ώρα Ελλάδας, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου υποχωρούσε στα 1.397,12 δολ. ανά ουγκιά, έχοντας ανέλθει νωρίτερα στα 1.417,92 -κοντά στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου διμήνου. Η τιμή του χρυσού είχε ενισχυθεί κατά 10% από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι προχθές, όταν εντάθηκαν στην Αίγυπτο οι διαδηλώσεις κατά του πρώην προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ.

Η τιμή του χαλκού παράδοσης τριμήνου ενισχύθηκε αργά το βράδυ στα 9.501 δολ. ο τόνος, ενώ νωρίς υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μηνός.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: