3.1.11

Στην κριτική για τη νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών απαντά το ΥΠΟΙΚ...


Στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης περί φοροεισπρακτικών μέτρων με την επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας ακινήτων σε 4.486 περιοχές της χώρας απαντά το υπουργείο Οικονομικών, αναφέροντας πως στόχος είναι η παροχή αντικειμενικής και...
τεκμηριωμένης βάσης προσδιορισμού των φορολογικών υποχρεώσεων.

«Παρά τις κορώνες της ΝΔ για δήθεν φοροεισπρακτικό μέτρο που συνεπάγεται υπερβολικές επιβαρύνσεις της φορολογητέας αξίας των ακινήτων η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική» αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά στα νεόδμητα κτίσματα, σημειώνει το ΥΠΟΙΚ, για τον υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών (κτίσματος και οικοπέδου), ελήφθησαν ως βάση ανά τετραγωνικό οι τιμές του Τεχνικού Επιμελητηρίου του έτους 2006, οι οποίες μάλιστα αφορούν μόνο στο κόστος κατασκευής του κτιρίου και όχι και την αξία του οικοπέδου. Οι τιμές αυτές ανέρχονταν το έτος 2006 στα 600 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ σήμερα είναι τουλάχιστον 1.100 ευρώ.

Η ελάχιστη τιμή των 600 ευρώ/τετραγωνικό μειώνεται για τα παλαιότερα κτίσματα, αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, με βάση τον ισχύοντα συντελεστή παλαιότητας, ο οποίος ξεκινά από 10% για κτίσματα άνω των 10 ετών και κλιμακώνεται για κτίσματα άνω των 25 ετών έως 40%, φτάνοντας δηλαδή σε μείωση της αντικειμενικής αξίας στα 360 ευρώ/τετραγωνικό.

Οι αντικειμενικές αξίες, υπογραμμίζει το υπουργείο, προσδιορίστηκαν για κάθε οικισμό από ειδική Επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους του ΤΕΕ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι έλαβαν υπόψη τις τοπικές εκτιμήσεις και ιδιομορφίες. Οι κατά κανόνα ομόφωνες αποφάσεις αυτών των Επιτροπών, σε συνδυασμό με συγκριτικά στοιχεία των αρμόδιων ΔΟΥ και με έρευνες της τοπικής Κτηματαγοράς, υιοθετήθηκαν για τον προσδιορισμό της ζώνης αντικειμενικής αξίας που τελικά ορίστηκε για κάθε περιοχή.

«Είναι χαρακτηριστικό», συνεχίζει το ΥΠΟΙΚ, «ότι από τους οικισμούς των 25 νομών, το 63,6% του συνόλου εντάσσονται στο σύστημα με τιμή ζώνης (νεόδμητων κτισμάτων) 600 ευρώ/τετραγωνικό και ένα επιπλέον 31,4% εντάσσονται με τιμή ζώνης 601-1.000 ευρώ, δηλαδή στο 95% των εντασσόμενων οικισμών, η τιμή ζώνης δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό».

Το 4,7% των οικισμών εντάσσονται με τιμή ζώνης 1001-1500 ευρώ, 0,2% με τιμή ζώνης 1501-2000 ευρώ, ενώ μόνον 0,04% του συνόλου εντάσσονται με τιμή ζώνης πάνω από 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Σε ό,τι αφορά στα οικόπεδα και στα αγροτεμάχια. η αντικειμενική αξία, αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, «ορίστηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με την ισχύουσα στην αγορά ή την προσδιοριζόμενη σε ενταγμένες περιοχές τιμή ζώνης».

Στόχος, του νέου συστήματος, καταλήγει το υπουργείο, είναι «να αρθεί η αυθαιρεσία, η απροσδιοριστία και η αδιαφάνεια στον προσδιορισμό της φορολογητέας βάσης των ακινήτων, να αποφευχθούν οι αμφισβητήσεις και οι αντιδικίες, αλλά και να προσδιοριστούν οι αξίες με αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια, χωρίς να διαταραχθεί η κτηματαγορά και να αιφνιδιαστούν οι συναλλασσόμενοι».
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: