3.1.11

Το αυτόφωρο, ο μεσολαβητής και οι κατασχέσεις για φορολογικούς λόγους...


Με τη διαδικασία του αυτόφωρου θα απειλούνται από το Φεβρουάριο και μετά όσοι συλλαμβάνονται να μην αποδίδουν ΦΠΑ, από ένα ποσό και πάνω. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για μια από τις κατασταλτικές - κι όχι προληπτικές πλέον - προβλέψεις, που θα εμπεριέχονται στο νέο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο ετοιμάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και θα παρουσιαστεί έως το τέλος του τρέχοντος μηνός.

Στον ...
ίδιο νόμο θα προβλέπεται επίσης η λειτουργία του θεσμού του φορολογικού μεσολαβητή, στα πρότυπα του τραπεζικού μεσολαβητή, ο οποίος θα αναλαμβάνει να συμβιβάζει πολίτες και δημόσιο για διαφορές, οικονομικού περιεχομένου, που θα προκύπτουν μεταξύ τους, όπως και μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες, με το ίδιο - κατά το μάλλον ή ήττον - περιεχόμενο.

Ωστόσο, το ζητούμενο δεν είναι η πρόβλεψη νέων νόμων, αλλά η εφαρμογή τους. Κι αυτό γιατί από τον περασμένο Απρίλιο, που η φοροδιαφυγή έχει μετατραπεί σε κακουργηματική πράξη, κανείς φοροφυγάς δεν έχει πάρει την άγουσα προς τη φυλακή. Τουλάχιστον, επισήμως δεν έγινε γνωστό ποτέ κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, όταν στην ειδική γραμματεία ΄πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών πήραν τη λίστα των οφειλετών του δημοσίου και την τσέκαραν με την ακίνητη περιουσία τους, πρόσφεραν μια μεγάλη υπηρεσία στα δημόσια έσοδα.

Κι αυτό γιατί τους έστειλαν ένα ενημερωτικό σημείωμα, με τους οποίους τους έλεγαν όταν αν δεν τακτοποιούσαν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα προέβαιναν σε ισόποση κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας τους. Το αποτέλεσμα; Μέσα σε διάστημα μερικών ημερών, συγκεντρώθηκαν ΄κάτι παραπάνω από 1,5 δισ ευρώ, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι τα μέσα υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει και η διάθεση.
www.newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: