3.1.11

Πυρετός διεργασιών για την κρίση στην ΕΕ...


Πυκνώνει απότομα ο πολιτικός χρόνος μετά τις γιορτές, καθώς η πίεση των αγορών στα κρατικά ομόλογα δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας σε κράτη, τράπεζες και ιδιώτες. Το υπουργείο Οικονομικών, από την «ασφαλή» θέση που παρέχει στη χώρα μας το μνημόνιο, αναμένει...
σήμερα την εκδήλωση μεγάλης κερδοσκοπικής επίθεσης με στόχους την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Αν εκδηλωθεί, η ΕΕ θα είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει άμεσα, αφού η εαρινή σύνοδος κορυφής θα φαντάζει, πλέον, εξαιρετικά μακρινή. Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης υπογράμμιζαν χθες μία νέα ημερομηνία: τη 17η Ιανουαρίου, οπότε και θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το Εκοφίν. Με βάση τις εξελίξεις που θα έχουν μεσολαβήσει έως εκείνη την ημέρα, είναι πιθανόν να αποφασιστεί έκτακτη σύνοδος κορυφής στο τρίτο δεκαήμερο του πρώτου μήνα του 2011. Το ευρωομόλογο έχει επανέλθει δυναμικά στις παρασκηνιακές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, με τους περισσότερους Ευρωπαίους ηγέτες και την ΕΚΤ να πιέζουν την Αν. Μέρκελ.

Ο Ζ. Κλ. Τρισέ έχει καταστήσει σε όλους τους τόνους σαφές στο Βερολίνο πως δεν έχει άλλες αντοχές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στόχος είναι να καμφθεί η γερμανική αντίσταση πριν να είναι αργά για το ευρώ. Ταυτόχρονα, πληθαίνει το μπλοκ των κρατών-μελών που ζητούν την κοπή νέου χρήματος, ώστε να μειωθεί το χρέος, έστω και μέσω της αύξησης του πληθωρισμού.

Και πάλι, όμως, η Ευρώπη αγγίζει μία από τις γνωστές γερμανικές οικονομικές εμμονές. Μόνο που η συνεχής κοπή χρήματος από την αμερικανική FED έχει αρχίσει να δημιουργεί πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στα γερμανικά προϊόντα, λόγω της σχέση ευρώ - δολαρίου, γεγονός που αφυπνίζει δυνάμεις κριτικής προς στη Γερμανίδα καγκελάριο στο εσωτερικό της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σε αυτό το σκηνικό ο Γ. Παπανδρέου ξεκινά μία νέα ευρωπαϊκή περιοδία, ώστε να κρατήσει στην πρώτη γραμμή την Ελλάδα. Είναι κάτι που ο πρωθυπουργός θεωρεί πως η χώρα μας δικαιούται, καθώς πρωταγωνίστησε στη δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Στις επισκέψεις του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στις τηλεφωνικές επαφές με ομολόγους του ο Γ. Παπανδρέου θα «σπρώξει» ακόμη δύο ιδέες: τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου και την επιβολή φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Παραμένει, βέβαια, πάγια ελληνική θέση η λεγόμενη εμβάνθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε η ΟΝΕ να αποκτήσει χαρακτηριστικά και ιδιότητες πραγματικής οικονομικής διακυβέρνησης. Μέσα στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Γ. Παπανδρέου σήμερα θα συνεδριάσει και η επιτροπή για το ευρωομόλογο.

Και στη διάρκεια των εορτών ο πρωθυπουργός αντάλλαξε απόψεις με ομολόγους του και Ευρωπαίους παράγοντες, όπως και με τον Λ. Παπαδήμο. Στο πλάνο των ταξιδιών ο Γ. Παπανδρέου έχει αρκετές ανοιχτές ημερομηνίες και για την Ουάσιγκτον, αφού πιστεύει πως πρέπει να υπάρξει μια στοιχειώδης συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού. Αλλιώς, το κοινωνικό πρότυπο της ανεπτυγμένης βιομηχανικά δύσης με τα ισχυρά εργατικά δικαιώματα θα κινδυνέψει να καταστεί παρελθόν στον βωμό της κρίσης και της ανάγκης του ανταγωνισμού με τις αναδυόμενες δυνάμεις στη Λατινική Αμερική και την Ασία.

Κ. ΤΣΑΧΑΚΗΣ
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: