17.1.11

Εντάσεις στην πρώτη ημέρα της δίκης για τους «Πυρήνες»...


Συνεχόμενες εντάσεις και διακοπές σημειώθηκαν στη δίκη των κατηγορουμένων για την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», που ξεκίνησε σήμερα στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Κορυδαλλού, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Μεγάλη ένταση προκλήθηκε στο ακροατήριο, όταν... κατηγορούμενοι όπως ο Χαράλαμπος Χατζημιχελάκης και ο Παναγιώτης Μασούρας ζήτησαν να μην καταγράφονται τα στοιχεία των συντρόφων που παρακολουθούν τη δίκη και να εγκαταλείψουν την αίθουσα αστυνομικοί και δημοσιογράφοι.

Οι συνήγοροι ζήτησαν να μπουν κάποιοι συγκεκριμένοι κανόνες και οι κατηγορούμενοι να έχουν ελευθερία επικοινωνίας κατά τις διακοπές της δίκης μαζί τους και όχι να τους κρατάνε με χειροπέδες, όπως έγινε, κατά την πρώτη διακοπή. Επίσης οι συνήγοροι μίλησαν για κλίμα τρομολαγνείας που μετακαλείται στους κατηγορούμενους.

Ο Χ. Χατζημιχελάκης κατήγγειλε την πρόεδρο του δικαστηρίου ότι δεν σέβεται τη διαδικασία και όταν εκείνη του ζήτησε να μιλάει καλύτερα, απειλώντας τον με απομάκρυνση από την αίθουσα, ο κατηγορούμενος απάντησε: "Θα δικάσεις σε άδεια αίθουσα, ξεφτιλισμένη".

Για να αποσυμφορηθεί η ένταση πραγματοποιήθηκε μικρή διακοπή 10 λεπτών.

Στη συνέχεια οι συνήγοροι υπέβαλαν τρία αιτήματα. Συγκεκριμένα, ζήτησαν και πάλι να μην καταγράφονται τα στοιχεία διότι όχι μόνο γινόταν καταγραφή αλλά παρακρατούνταν και τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας για να βγουν φωτοτυπίες. Η πρόεδρος ενημέρωσε ότι τα όποια στοιχεία συλλέχθηκαν θα καταστραφούν και το μόνο που θα ζητείται κατά τον έλεγχο που θα γίνεται θα είναι η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας.

Δεκτό έγινε και το δεύτερο αίτημα των συνηγόρων με το οποίο ζητούσαν να μην είναι με χειροπέδες οι κατηγορούμενοι κατά τα διαλείμματα της δίκης.

Τρίτο αίτημα, να μαγνητοφωνούνται τα πρακτικά της δίκης. Η πρόεδρος είπε ότι πρόκειται για σωστό αίτημα και ότι θα διερευνηθούν οι τρόποι ώστε να μπορέσει να γίνει και ηλεκτρονική καταγραφή των πρακτικών.

Το πνεύματα οξύνθηκαν και πάλι καθώς οι κατηγορούμενοι ζήτησαν να απομακρυνθούν από το ακροατήριο αστυνομικοί με πολιτικά διότι καταλαμβάνουν θέσεις στις οποίες θα μπορούσαν κάτσουν υποστηρικτές τους.

Νεαροί φώναξαν συνθήματα συμπαράστασης, ενώ υπήρξε και διαπληκτισμός με αστυνομικούς ο οποίος όμως δεν συνεχίστηκε.

Η δίκη διακόπηκε εκ νέου, καθώς η πρόεδρος του δικαστηρίου ναι μεν είπε νωρίτερα ότι τα στοιχεία ΑΔΤ που συλλέχθηκαν κατά την προσέλευση των υποστηρικτών των κατηγορούμενων θα καταστραφούν αλλά ανασκεύασε προηγούμενη δήλωση της ότι κατά τον έλεγχο θα ζητείται μόνο η επίδειξη της ταυτότητας. Η πρόεδρος διευκρίνισε ότι οι αστυνομικές ταυτότητες θα κρατούνται και θα επιστρέφονται στην αποχώρηση.

Αυτό δεν έγινε δεκτό από τους κατηγορούμενους, που αποχώρησαν από τη δίκη και έδωσαν εντολή να πράξουν το ίδιο και οι δικηγόροι τους. Ακολούθησαν έντονα συνθήματα από το ακροατήριο και η δίκη διακόπηκε και πάλι.

Οι παραπάνω εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν σε εμπλοκή της δίκης καθώς αν τελικά αποχωρήσουν και οι συνήγοροι τότε τίθεται θέμα εκπροσώπησης των κατηγορουμένων.

Έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού έχουν συγκεντρωθεί συγγενείς και υποστηριχτές των κατηγορουμένων ενώ πολύ ισχυρές είναι οι δυνάμεις ασφαλείας τόσο έξω όσο και εντός του κτιρίου.

Συνολικά για την υπόθεση κατηγορούνται 13 άτομα, εκ των οποίων οι 6 είναι προσωρινά κρατούμενοι, οι 3 έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ οι υπόλοιποι 4 καταζητούνται.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα αδικήματα που του βαρύνουν αφορούν σε συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και προμήθεια, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών.

Η δικογραφία αφορά και τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο σπίτι του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Π. Χηνοφώτη, στο γραφείο της υπουργού -τότε βουλευτού- Λούκας Κατσέλη και στον εξωτερικό χώρο γραφείων του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης...
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: