25.1.11

Καταυλισμός λαθρομεταναστών η Νομική ...


Την αναστολή λειτουργίας της Νομικής του πανεπιστημίου Αθηνών έως και την Παρασκευή αποφάσισε η Πρυτανεία του ιδρύματος σε συνεννόηση με την Κοσμητεία της Σχολής, μετά την κατάληψη που πραγματοποίησαν περίπου 250 μετανάστες, οι οποίοι ... ζητούν να λάβουν άδεια παραμονής και ξεκινούν από σήμερα απεργία πείνας.Τόσο οι πρυτανικές αρχές όσο και οι φοιτητές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τους μετανάστες, ωστόσο ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται και να τελούν υπό κατάληψη χώροι πανεπιστημιακών ιδρυμάτων για θέματα που δεν σχετίζονται με ακαδημαϊκά ζητήματα. Οπωςέγινε γνωστό, λίγες ημέρες πριν είχε ζητηθεί να παραχωρηθεί ένας χώρος της Νομικής για τη «φιλοξενία» των μεταναστών, κάτι που δεν έγινε δεκτό.
Οι περισσότεροι από τους μετανάστες έχουν δουλειά στην Ελλάδα και δεν εκφράζουν καμιά δυσαρέσκεια για τις συνθήκες εργασίας τους, αλλά για το καθεστώς παραμονής τους στη χώρα
Οι περισσότεροι από τους μετανάστες έχουν δουλειά στην Ελλάδα και δεν εκφράζουν καμιά δυσαρέσκεια για τις συνθήκες εργασίας τους, αλλά για το καθεστώς παραμονής τους στη χώρα


Ολα ξεκίνησαν το Σάββατο, όταν ομάδες αριστερών φοιτητών που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αλληλέγγυων προς τους μετανάστες, εισήλθαν στον χώρο του ιδρύματος και προετοίμασαν το έδαφος για την άφιξη και φιλοξενία των μεταναστών. Την Κυριακή το βράδυ, περίπου 250 μετανάστες που είχαν φτάσει από την Κρήτη μπήκαν στο κτίριο της Νομικής σχολής και πλέον, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Νομικής, κ. Φορτσάκης, έχουν περιοριστεί στον χώρο του κτιρίου στη Σόλωνος, το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα, δεν χρησιμοποιείται για μαθήματα, αλλά επρόκειτο να δοθεί προς χρήση τον Μάρτιο.

Ο πρύτανης του ιδρύματος, Θεόδωρος Πελεγρίνης, δήλωσε στο «Εθνος» ότι το πανεπιστήμιο εκφράζει τη συμπάθειά του προς τους συγκεκριμένους μετανάστες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, προσθέτοντας όμως ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι το πανεπιστήμιο δεν πρέπει να κάνει τη δουλειά του και να μη γίνονται κανονικά τα μαθήματα». Ολοι πάντως διαβεβαίωσαν πως δεν έχουν γίνει ζημιές στο κτίριο.

Την ίδια στιγμή, έχει ξεσπάσει «εμφύλιος» μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων, με τη ΔΑΠ μάλιστα να εξαπολύει πυρά εναντίον της παράταξης που πρόσκειται στο ΣΥΝ ότι βοήθησε στο να πραγματοποιηθεί η κατάληψη.

Τόσο η ΠΑΣΠ όσο και η ΔΑΠ υποστηρίζουν ότι κατανοούν το δράμα των μεταναστών, αλλά δεν έπρεπε να καταληφθεί το κτίριο. Η ΠΑΣΠ αναφέρει πως «η διαμονή στον χώρο της Νομικής Σχολής δεν είναι η λύση στα χρόνια προβλήματά τους και πως οι καιροί επιβάλλουν μόνιμες λύσεις για τη στέγαση, τη σίτιση και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη».

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταλαμβάνει χώρους του ιστορικότερου πανεπιστημιακού ιδρύματος της χώρας, μετατρέποντάς το σε μια βόμβα για τη δημόσια υγιεινή και ασφάλεια» ήταν το σχόλιο της ΔΑΠ. Από την πλευρά της, η νεολαία του ΣΥΝ υποστηρίζει ότι ο χώρος στον οποίο βρίσκονται οι μετανάστες δεν χρησιμοποιείται για μία δραστηριότητα και δεν παρακωλύεται η λειτουργία της σχολής, ενώ ο φοιτητικός σύλλογος της Νομικής στέκεται στο πλευρό των μεταναστών.

Πανεπιστήμιο Αθηνών
Γιατί αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Πελεγρίνης, μέσω του «Εθνους» εξέφρασε τη συμπάθειά του προς τους μετανάστες αλλά πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει πως το πανεπιστήμιο δεν πρέπει να λειτουργεί κανονικά.

«Αποφασίσαμε να αναστείλουμε τη λειτουργία της σχολής έως την Παρασκευή, προκειμένου να βρεθεί μία λύση για αυτούς τους ανθρώπους, ενώ την Πέμπτη η πρυτανεία θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα». Ο κ. Πελεγρίνης υπογράμμισε ότι είναι έξω από τις σκέψεις του ιδρύματος να τεθεί θέμα άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου, ενώ διαβεβαίωσε πως δεν έχουν γίνει ζημιές στο κτίριο. Μάλιστα με πρωτοβουλία του κ. Πελεγρίνη έφτασαν στον χώρο, όπου βρίσκονται οι μετανάστες, γιατροί από την Ιατρική σχολή του ιδρύματος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ



ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ
«Χωρίς χαρτιά όλες οι πόρτες είναι κλειστές»

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν από σήμερα σε απεργία πείνας «μέχρι τελικής πτώσεως» δηλώνουν οι μετανάστες που βρίσκονται από προχθές το βράδυ στο ανακαινισμένο κτίριο της Νομικής Σχολής Αθηνών, στην οδό Σόλωνος. Οι 250 μετανάστες με τη βοήθεια των ανθρώπων από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και το Φόρουμ Μεταναστών έχουν συγκεντρώσει κουβέρτες και σόμπες που τους προσέφεραν εθελοντικά Ελληνες πολίτες που τους στηρίζουν και, όπως λένε, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθεί το αίτημά τους για νομιμοποίηση όχι μόνο των ίδιων αλλά όλων των μεταναστών στη χώρα.

Οι περισσότεροι έχουν δουλειά στην Ελλάδα και δεν εκφράζουν δυσαρέσκεια για τις συνθήκες εργασίας τους, αλλά για το καθεστώς παραμονής τους στη χώρα. «Καλά είμαι στη δουλειά αλλά χωρίς χαρτιά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Υπάρχουν εδώ τόσοι άνθρωποι που έχουν οικογένειες και τα παιδιά τους δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Εγώ έχω ένα κοριτσάκι 1 έτους. Είμαστε εδώ τόσα χρόνια και περιμένουμε έναν νόμο και δεν γίνεται τίποτα», λέει ο Αμπντούλ που βρίσκεται 8 χρόνια στην Ελλάδα και εργάζεται ως μαρμαράς. Αποφασισμένος να εγκαταλείψει τη δουλειά του για να γίνει απεργός πείνας δηλώνει και ο Νουρντί: «Η δουλειά μου είναι εδώ. Χωρίς χαρτιά όλες οι πόρτες έξω είναι κλειστές. Είμαστε πέντε χρόνια στον δρόμο και δουλεύουμε. Θα μείνω εδώ μέχρι να πεθάνω», λέει και υποστηρίζει ότι ο κόσμος βρίσκεται στο πλευρό των μεταναστών.

«Όλοι οι ελεύθεροι είναι μαζί μας. Αυτός που βλέπει ότι κάποιος αγωνίζεται και δεν θέλει να βοηθήσει δεν είναι ελεύθερος. Οποιος είναι ελεύθερος είναι και αγωνιστής», υποστηρίζει ο Μουσταφά που ζει στην Ελλάδα 5,5 χρόνια και εργάζεται ως υδραυλικός.

Κανείς τους δεν δηλώνει την εθνικότητά του. Θέλοντας να δείξουν ποια είναι η βασική τους ιδιότητα, όταν τους ρωτάμε «από πού είναι» δίνουν όλοι την ίδια απάντηση: «μετανάστης».

Αργυρώ Λύτρα





ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Ν. Σταυρακάκης

Είμαστε αντίθετοι με την κατάληψη
Είμαστε αντίθετοι με το θέμα της κατάληψης χώρων των ΑΕΙ για λόγους που δεν σχετίζονται με την εκπαίδευση. Για θέματα όπως η φτώχεια και τα κοινωνικά προβλήματα, πρέπει να επιλαμβάνονται άλλοι φορείς. Αναρωτιέμαι γιατί δεν πήγαν οι μετανάστες και οι αλληλέγγυοι σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που βρίσκονται κοντά στη Νομική, σε φορείς της Εκκλησίας ή σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Το δημόσιο πανεπιστήμιο έχει αρκετά συσσωρευμένα προβλήματα και δεν μπορεί να επιβαρύνεται περαιτέρω. Πρέπει η σχολή το συντομότερο δυνατό να είναι σε θέση να επαναχρησιμοποιήσει τους χώρους της».

* Ο Νίκος Σταυρακάκης είναι πρόεδρος των Πανεπιστημιακών



ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Θ. Φορτσάκης

Να αποδοθεί η σχολή για διδασκαλία
Το βράδυ της Κυριακής εισήλθαν στη Νομική περίπου 250 μετανάστες, ενώ μία ημέρα πριν φοιτητές και αλληλέγγυοι προς τους μετανάστες είχαν καταλάβει το κτίριο προετοιμάζοντας την άφιξή τους. Η σχολή αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία της έως την Παρασκευή, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εξετάσεις δεν επηρεάζονται, καθώς είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα. Εμείς επιθυμούμε να αποδοθεί η σχολή για διδασκαλία. Παρότι συμπαθούμε το κίνημα των μεταναστών, ζητάμε να βρεθεί ένας ασφαλής χώρος να μετακομίσουν και να εξεταστούν τα αιτήματά τους, χωρίς βεβαίως να ασκηθεί βία».

* Ο Θόδωρος Φορτσάκης είναι πρόεδρος της Νομικής Σχολής
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: