22.1.11

Νέα διαδήλωση προγραμματίζουν για το Σάββατο οι Τυνήσιοι...


Νέα διαδήλωση έχει προγραμματισθεί για το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Τυνησίας, την Τύνιδα, ενώ η χώρα βρίσκεται στη δεύτερη ημέρα εθνικού πένθους για τα θύματα της «επανάστασης του γιασεμιού». Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του ο μεταβατικός πρωθυπουργός Μοχάμαντ Γανούσι δήλωσε ότι... θα εγκαταλείψει την πολιτική μετά τις δημοκρατικές εκλογές.

Κύριο σύνθημα της διαδήλωσης το Σάββατο θα είναι η αντίθεση στην επανεγκατάσταση αυλικών του προηγούμενου καθεστώτος στην παρούσα μεταβατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μοχάμαντ Γανούσι.

Πάντως, ο Γανούσι σε συνέντευξή του το βράδυ της Παρασκευής δεσμεύθηκε να εγκαταλείψει την πολιτική μετά τη μεταβατική περίοδο, η οποία θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι «όλοι οι αντιδημοκρατικοί νόμοι θα καταργηθούν» στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, αναφερόμενος στον εκλογικό και στον αντιτρομοκρατικό νόμο, καθώς και στον κώδικα του Τύπου.

Επιπλέον, δεσμεύθηκε να διατηρήσει τα κεκτημένα των γυναικών, όσον αφορά την απαγόρευση της πολυγαμίας, το δικαίωμα στην ελεύθερη εκπαίδευση και στην υγεία.

Επίσης, σημείωσε ότι υπό το καθεστώς του πρώην προέδρου Μπεν Άλι, όπου ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης, «φοβόταν, όπως όλοι οι Τυνήσιοι».

Κατάληψη αγροκτήματος

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Τυνησίας, αγρότες έχουν καταλάβει αγρόκτημα στα δυτικά της Τύνιδας, το οποίο είχε κατασχέσει ανηψιός του έκπτωτου προέδρου Μπεν Αλί.

Περίπου δέκα χωρικοί έχουν καταλάβει το αγρόκτημα κοντά στη Μπέζα, 105 χλμ δυτικά της Τύνιδας, που είχε απαλλοτριωθεί από τον Σοφιάν Μπεν Αλί. Ζητούν να τους επιστραφούν οι παλαιές τους ιδιοκτησίες, τις οποίες είχε σφετερισθεί ο ανηψιός του πρώην προέδρου.

«Ο Σοφιάν είναι ένας κλέφτης. Είχε στείλει ειδικές κατασταλτικές δυνάμεις, για να μας διώξουν με δακρυγόνα και ραβδιά, διότι εμείς διαμαρτυρόμασταν κατά της απαλλοτρίωσης αυτής» τόνισε ένας από τους αγρότες, ο οποίος κατήγγειλε την παρακμή του αγροκτήματος υπό τον νέο του ιδιοκτήτη.

Την Παρασκευή το υπουργείο Εσωτερικών είχε επιβεβαιώσει τη σύλληψη 33 μελών της οικογένειας του Μπεν Άλι και της συζύγου του Λέιλα Τραμπέλσι, χωρίς να ανακοινώνει ωστόσο την ταυτότητα των συλληφθέντων -εκτός από αυτήν του Ιμέντ Τραμπέλσι, ανηψιού της Λέιλα, ο οποίος έως τότε εθεωρείτο νεκρός.
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: