16.6.10

Την βλέπει να βάζει γκόλ στις καθυστερήσεις και να κερδίζουμε το Μουντιάλ...

Άλλη βουβουζέλα κι αυτός για να κάνει θόρυβο. Το κακό είναι ότι συνήθως τα καταφέρνει.
Όπως με την Μπιρμπίλη σήμερα. Το...
θεωρεί πιό πιθανό να βάλει γκόλ στις καθυστερήσεις και να κερδίσουμε το Μουντιάλ, παρά να πετύχει το σχέδιο της για την ανάπλαση του Λεκανοπεδίου Πέρα από τις εξυπνάδες και την πλάκα, ο Ντερμπεντέρης με το σημερινό του άρθρο αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο βαθιά αντιδραστικός δημοσιογράφος είναι.
Σχέδια ή φούµαρα;
Του Ι. Κ. Πρετεντέρη
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΡΙΣΕΩΣ. Πώς µπορεί κανείς να ξεχωρίσει ένα σχέδιο από ένα φούµαρο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Το σχέδιο αναφέρει πάντα πόσο θα κοστίσει και, κυρίως, ποιoς θα πληρώσει το κόστος. Το φούµαρο δεν ασχολείται µε τόσο ευτελή ζητήµατα...

ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ κουίζ µού ήλθε στο µυαλό µετά τις ποµπώδεις εξαγγελίες του τετραετούς σχεδίου (;) «Αθήνα - Αττική 2014», το οποίο (υποτίθεται) θα δηµιουργήσει «µια πιο ανθρώπινη πρωτεύουσα».

ΤΟ ΕΝΛΟΓΩ ΣΧΕΔΙΟ (το οποίο παίζεται αν είναι σχέδιο...) περιλαµβάνει ριζοσπαστικές ρυθµίσεις, όπως π.χ. την «οριστικοποίηση των σχεδίων για το Ελληνικό», τη «µελέτη για την ανάπλαση της περιοχής των προσφυγικών στην Καισαριανή», τη «δροµολόγηση ανάπλασης» στη Δραπετσώνα, τη «µελέτη για την αναβάθµιση της οδού Πειραιώς» και «το άνοιγµα της πρόσβασης στις παραλίες της Αθήνας» – αυτό το τελευταίο, εµπίπτει υποθέτω στο κίνηµα της τζαµπαρίας...

ΕΙΝΑΙ, ΔΗΛΑΔΗ, το πρώτο σχέδιο που αποτελείται από άλλα σχέδια. Και όχι µόνον από σχέδια που θα οριστικοποιηθούν µελλοντικώς ως σχέδια, µελέτες, δροµολογήσεις, επικαιροποιήσεις κ.λπ. αλλά και από σχέδια τα οποία µπορεί να µην παραµείνουν σχέδια µόνο στην περίπτωση που θα βρεθεί κάποιος να τα πληρώσει.

ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ, για παράδειγµα, έως το 2014 δυο µητροπολιτικά πάρκα – συν το Ελληνικό για το οποίο το σχέδιο δεσµεύεται ότι θα οριστικοποιήσει το σχέδιο... Υπό αυτές τις προϋποθέσεις και µε δεδοµένο ότι το σχέδιο εκτός των άλλων θα αποκαταστήσει και τη λίµνη Κουµουνδούρου (!!!), το βέβαιο είναι ότι η Αττική ετοιµάζεται να µετατραπεί σε ένα είδος Φινλανδίας.

Θα περπατάµε µέσα σε δάση και δίπλα σε λίµνες.

ΙΣΩΣ γι’ αυτόν τον λόγο το σχέδιο περιλαµβάνει και ένα ειδικό σχέδιο για «την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών της Αττικής» – προφανώς για να µη χανόµαστε µέσα στη ζούγκλα που θα δηµιουργηθεί...

ΓΙΑ ΝΑΕΙΜΑΙ ειλικρινής, δεν έχω την παραµικρή αµφιβολία ότι η µετατροπή της Αττικής σε βουκολικό παράδεισο θα καταστήσει την πρωτεύουσα πιο ανθρώπινη.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ είναι αν µπορεί να συµβεί αυτό και, µάλιστα, έως το 2014. Μεταξύ µας, πιο πιθανό µού φαίνεται να κερδίσει το Μουντιάλ η Εθνική Ελλάδος µε γκολ της Μπιρµπίλη στις καθυστερήσεις...

ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ που ακόµη κι οι δηµιουργοί του σχεδίου µάλλον κρατούσαν µε κόπο τα γέλια τους όταν το παρουσίαζαν.

ΓΙ’ ΑΥΤΟΝ τον λόγο υποθέτω δεν έκαναν καµία προσπάθεια να κοστολογήσουν τα σχέδιά τους κι ασφαλώς δεν είπαν λέξη για το πού θα βρεθούν τα λεφτά µέσα στην επόµενη τριετία, ούτε ποιος θα πληρώσει τον λογαριασµό.

Η ΜΙΑ εκδοχή είναι ότι κάνουν σχέδια χωρίς να έχουν καταλάβει τι συµβαίνει στη χώρα. Η άλλη ότι απλώς πουλάνε φούµαρα.
ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: