13.6.10

Το «λαγωνικό» που ξεσκεπάζει τη φοροδιαφυγή...

Το απόγευμα της Παρασκευής 11 Δεκεμβρίου 2009 όταν χτύπησε το τηλέφωνο στο γραφείο της Φορολογικής Επιθεώρησης ο ως τότε πρόεδρός της κ. Ι. Καπελέρης έλαβε το πράσινο φως για την τοποθέτησή του ίσως στην πιο νευραλγική θέση του δημόσιου τομέα, αυτή του επικεφαλής του ΣΔΟΕ.

Καθώς κάλυψε την απόσταση ως τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας στην οδό Πειραιώς 207 σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, δεν φάνηκε να διστάζει καθόλου για...

...τις νέες ευθύνες που αναλάμβανε. Ακόμη, για να βρεθεί στην κεφαλή του ΣΔΟΕ έπρεπε, όπως ορίζει ο νόμος, να παραιτηθεί από υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών, όπου βρισκόταν από το 1987. Κάτι που δεν δίστασε να κάνει για να συμβάλει, όπως λέει ο ίδιος, στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας του ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών και ειδικότερα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Η επιλογή για να τοποθετηθεί στην κρίσιμη αυτή υπηρεσία έγινε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου . Ο νέος διώκτης των φοροφυγάδων είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, διετέλεσε πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής της Φορολογικής Επιθεώρησης της ΠΟΕ ΔΟΥ, πρόεδρος της ΠΑΣΚΕ Οικονομολόγων και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων. Ακόμη, είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

Παράλληλα, ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΠαΣοΚ το 2004 και το 2007 στην πιο δύσκολη εκλογική περιφέρεια για το κυβερνών κόμμα, του Νομού Λακωνίας. Ο κ. Καπελέρης από την ημέρα που ανέλαβε ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ ως και σήμερα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας καθώς έχει επιφορτιστεί με το δύσκολο έργο της περιστολής της φοροδιαφυγής αλλά και της έρευνας κρίσιμων υποθέσεων, όπως για παράδειγμα τα «μαύρα ταμεία» της Siemens», το σκάνδαλο με τις ανταλλαγές ακινήτων του Βατοπαιδίου, το «πόθεν έσχες» πολιτικών, το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» κτλ.

Το γεγονός ότι ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ προέρχεται από τον χώρο των εφοριακών εμπνέει τον σεβασμό των μέχρι πρότινος συναδέλφων του. Ωστόσο ο ίδιος είναι έτοιμος να εξαντλήσει την αυστηρότητά του στην περίπτωση που διαπιστώσει διαφθορά ή πλημμελή άσκηση καθηκόντων από την πλευρά των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ.

Το επόμενο διάστημα το στοίχημα για τον ίδιο είναι να επιβάλει πρόστιμα σε φοροφυγάδες και λαθρεμπόρους βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο τα έσοδα του κράτους με κυνήγι σε εταιρείες που εκδίδουν πλαστά ή εικονικά τιμολόγια, σε επιχειρήσεις που δεν κόβουν αποδείξεις και σε όσους έχουν στην κατοχή τους περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι ο κ. Καπελέρης, αν και αρκετά νέος, στο κινητό του τηλέφωνο έχει τη φωτογραφία από το εγγόνι του καθώς παντρεύτηκε σε νεαρή ηλικία και απέκτησε δύο γιους.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: