12.6.10

Σε πρόγραμμα λιτότητας Γαλλία και Γερμανία...


Την αντίδραση τους στο πρόγραμμα λιτότητας που προωθεί η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασαν σήμερα χιλιάδες διαδηλωτές σε δύο μεγαλουπόλεις της χώρας, την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποστηρίζει πως οι περικοπές είναι ζωτικής σημασίας. Στην...
Στουτγάρδη οι διαδηλωτές κρατούσαν επιγραφές με συνθήματα υπέρ της αύξησης του ανώτατου φορολογητέου ορίου, αντί για μείωση των κοινωνικών παροχών. Ενώ, την διαδήλωση οργάνωσαν οι εργατικές ενώσεις με κεντρικό σύνθημα: «Αυτή δεν είναι κοινωνική δικαιοσύνη». Παρόμοια κινητοποίηση είναι προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα και στο Βερολίνο.

Σε συνέντευξή της, που θα δημοσιευτεί αύριο στην εφημερίδα Bild Am Sontag, η Άνγκελα Μέρκελ αρνείται τις κατηγορίες πως μόνο οι φτωχοί καλούνται να σηκώσουν τα οικονομικά βάρη.

«Πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν πως πρέπει να εξοικονομήσουμε χρήματα και να μειώσουμε το χρέος. Τα μέτρα στην αγορά εργασίας αποσκοπούν στο να εξασφαλίσουν περισσότερες μακροπρόθεσμες θέσεις εργασίας απ’ ότι στο παρελθόν» τονίζει η Άνγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος επισημαίνει πως και άλλοι τομείς καλούνται να μοιρασθούν τα βάρη. «Μαζί με τις αναγκαίες περικοπές στον κοινωνικό προϋπολογισμό, οι επιχειρήσεις καλούνται επίσης να συμβάλλουν μαζί με τις δημόσιες υπηρεσίες και τους διοικητικούς οργανισμούς» υπογραμμιζεί.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών έχει ζητήσει να τροποποιηθεί το πακέτο λιτότητας στο Κοινοβούλιο, ώστε να περιλάβει αυξήσεις στη φορολογία για τα ανώτερα εισοδήματα.

Την ίδια ώρα, τη μείωση κατά 45 δισ. ευρώ των δημοσίων δαπανών της έως το 2013, ανακοίνωσε η Γαλλία προκειμένου να μειωθεί στο 3% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος της. Μάλιστα, έχει δεσμευθεί όπως και άλλοι ευρωπαίοι εταίροι της για μία οικονομική πολιτική λιτότητας. Το Παρίσι ευελπιστεί ότι θα μειώσει στο 6% το έλλειμμά της έως το 2011, σε 4,6% το 2012 και στο 3% το 2013.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: