23.6.10

Δεμένα παραμένουν τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά...


Ένταση και επεισόδια σημειώνονται απο το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά εξαιτίας της απόφασης μελών του ΠΑΜΕ να καταλάβουν τις πύλες εισόδου του λιμανιού με στόχο να εμποδίσουν τον απόπλου των πλοίων, σε...
ένδειξη συμπαράστασης στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και η «Στέφενσον» και η οποία κρίθηκε χθες παράνομη από το Πρωτοδικείο Πειραιά.

Κανένα δρομολόγιο για τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη αλλά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού δεν εκτελέστηκε απο το πρωί εως αργά το απόγευμα με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση μεταξύ απεργών και επιβατών όταν οι τελευταίοι απαίτησαν να επιβιβαστούν στα πλοία καθώς οι εταιρίες χθες με ανακοινώσεις τους είχαν καταστήσει σαφές ότι τα δρομολόγια επρόκειτο να γίνουν κανονικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ανακοίνωσαν οι εταιρίες ΑΝΕΚ και Μινωικές, τα δρομολογια για Κρήτη που ήταν προγραμματισμένα να αναχωρήσουν στις 9 το βράδυ απο το λιμάνι του Πειραιά, θα πραγματοποιήσουν τελικά τα δρομολόγια τους τα μεσάνυχτα.

Οι ναυτιλιακές εταιρίες, επιρρίπτουν ευθύνες στη Πολιτεία και θεωρούν ότι το «ρόλο του θεατή επέλεξαν οι δυνάμεις του Λιμενικού αλλά και η αρμόδια εισαγγελική αρχή που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά».

Αγωγή κατά των Προέδρων των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και κατά παντός άλλου υπευθύνου, κατέθεσαν το πρωί εκπρόσωποι των μεγαλύτερων ακτοπλοϊκών εταιρειών (Blue Star Ferries, Hellenic Seaways - ANEK, Nel Lines).

Στην αγωγή τους κατηγορούν τα δύο σωματεία για παρακώλυση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και για μη τήρηση της δικαστικής απόφασης η οποία έκρινε τη σημερινή απεργία παράνομη.

Είναι ενδεικτικό ότι η εταιρεία Blue Star σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «βρέθηκε σε πραγματική αδυναμία να εκτελέσει κανονικά τα πρωινά προγραμματισμένα δρομολόγιά της παρά το γεγονός ότι κανένα μέλος των πληρωμάτων των πλοίων της δεν απεργεί και οι ναυτικοί μας είναι όλοι στη θέση τους έχοντας τα πλοία πλήρως και νομίμως στελεχωμένα και έτοιμα προς αναχώρηση».

H Hellenic Seaways από την πλευρά της υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «η συγκεκριμένη κινητοποίηση έχει πολιτικό και μόνο χαρακτήρα».

Σε σχετική ανακοίνωση του ο ΣΕΕΝ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας) αναφέρει ότι «η απεργιακή αυτή κινητοποίηση η οποία δεν υποστηρίζεται από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, είναι κατά την άποψή μας προδήλως καταχρηστική και εκκινείται από μικροκομματικά συμφέροντα και επιδιώξεις συγκεκριμένων ομάδων και προσώπων, σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Αποσπασματικές, αναίτιες και αδικαιολόγητες κινήσεις σαν αυτές των δύο σωματείων, διακυβεύουν την οικονομική συνοχή των ελληνικών νησιών, πλήττουν το σύνολο του ελληνικού τουρισμού και θέτουν εν αμφιβόλω την επιχειρηματική επιβίωση ακτοπλοϊκών εταιρειών, τουριστικών επιχειρήσεων και εμπορευματικών μεταφορών.

Τα αρμόδια Υπουργεία αφενός Προστασίας του Πολίτη και αφετέρου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, ελπίζουμε να αντιληφθούν το βάρος της ευθύνης και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την τήρηση της νομιμότητας και την ελεύθερη και απρόσκοπτη διακίνηση επιβατών και οχημάτων με τα ακτοπλοϊκά πλοία» καταλήγει η ανακοίνωση.

Επισημαίνεται ότι οι δυο ενώσεις των Μηχανικών συμμετέχουν στην κινητοποίηση στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει για σήμερα το Πανεργατικό Αγωνιστικό μέτωπο (ΠΑΜΕ).

Οι δυο οργανώσεις κατηγορούν την ΠΝΟ ότι «αρνείται παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες να συνεδριάσει για να πάρει θέση για τον Ν. 3845/2010» και ζητούν μεταξύ άλλων την κατάργηση του Μνημονίου (Ν. 3845/2010), την μη άρση του Cabotage, την μη κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».

Οι νέες σκηνές χάους στο λιμάνι του Πειραιά έχουν προκαλέσει μπαράζ αντιδράσεων, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή να καταγγέλλει τη στάση του ΚΚΕ.

«Το ΚΚΕ», παρατήρησε, «επενδύει σε διαλυτικά φαινόμενα» και κάλεσε το κόμμα του Περισσού να σκεφτεί τις συνέπειες των ενεργειών του.

«Ο λαός καταλαβαίνει», δήλωσε με νόημα ο κ. Πεταλωτής «για να σημειώσει την αντίφαση που υπάρχει στο γεγονός ότι την Παρασκευή η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ ζητά από τον πρωθυπουργό συζήτηση εκτός ημερησίας διατάξεως για τις εργασιακές σχέσεις, τη στιγμή που στο λιμάνι του Πειραιά εμποδίζεται κάθε εργασιακή σχέση».

«Άστοχη, αδιάφορη, γεμάτη παλινωδίες και χωρίς σχεδιασμό πολιτική» χρεώνει στην κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Από ό,τι φαίνεται, η κ. Παπαρήγα διεκδικεί πλέον ρόλο…”κεντρικού λιμενάρχη” στον Πειραιά», τόνισε και ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣκ. Κ. Αϊβαλιώτης και συμπλήρωσε: «Σήμερα απαγόρευσε τον απόπλου πλοίων, αύριο είπε ότι θα τον επιτρέψει… Και μη χειρότερα...».

Επίθεση στο ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ εξαπέλυσε η ανεξάρτητη βουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη τονίζοντας ότι η σημερινή κινητοποίηση «δεν είναι συνδικαλισμός, αυτό δεν είναι υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

«Αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα είναι ένα φυτίλι το οποίο βάζει φωτιά και δίνει την εικόνα μιας χώρας η οποία ενώ ελπίζει να έχει κάποιους πόρους από τον τουρισμό το τινάζει στον αέρα», συμπλήρωσε η ανεξάρτητη βουλευτής.

«Άρα υπάρχουν τρόποι να κάνεις το συνδικαλισμό σου, υπάρχουν τρόποι να εκφράσεις τη διαφωνία σου, υπάρχουν τρόποι να πεις ότι αδικείσαι, χωρίς όμως ταυτόχρονα να βάλεις μπουρλότο και στις θέσεις δουλειάς των υπολοίπων», κατέληξε.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: