14.6.10

Περιστολή δημόσιων δαπανών και στη Γαλλία...


Στη δημοσιονομική σταθεροποίηση εστιάζουν τις προσπάθειές τους όλες οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, ανακοινώνοντας η μία μετά την άλλη σχέδια για την περιστολή των δημόσιων δαπανών.

Χθες ήταν η σειρά της Γαλλίας να παρουσιάσει ένα πακέτο μέτρων με στόχο τη μείωση των δημόσιων δαπανών κατά...
45 δισ. ευρώ έως το 2013 και τη συρρίκνωση του ελλείμματός της στο 3% του ΑΕΠ.

«Έχουμε αναλάβει τη δέσμευση έως το 2013 να μειώσουμε το έλλειμμά μας κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή κατά 100 δισ. ευρώ. Όλες οι προσπάθειές μας θα εστιασθούν προς αυτήν την κατεύθυνση" υπογράμμισε σε ομιλία του ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν. Όπως εξήγησε κατά το ήμισυ σχεδόν το ποσό αυτό θα προέλθει από τη μείωση των δαπανών και κατά το άλλο ήμισυ από την αύξηση των εσόδων.

Η γαλλική κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται προς το παρόν σε αύξηση της φορολογίας. Ευελπιστεί, ωστόσο, ότι καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την ύφεση τα φορολογικά έσοδα θα επανέλθουν και πάλι κοντά στα προ κρίσης επίπεδα.

Ειδικότερα αισιοδοξεί για την ανάκτηση περίπου 35 δισ. ευρώ από τις απώλειες της κρίσης, ενώ άλλα 15 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στην απόσυρση των έκτακτων μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας.

Την ίδια ώρα στην Ισπανία η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Ο πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροδρίγεθ Θαπατέρο, παρουσίασε στις εργοδοτικές ενώσεις και τα συνδικάτα το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να λάβει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη, τονίζοντας ότι "θα διευκολύνει τη δημιουργία θέσεων εργασίας, θα εξασφαλίσει εργασιακή σταθερότητα και μεσοπρόθεσμα θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στην ισπανική οικονομία".

Στη μεγαλύτερη οικονομία της γηραιάς ηπείρου, τη Γερμανία, χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές δαπανών, που ανακοίνωσε πρόσφατα η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Bild am Sontag» η κα Μέρκελ υπογράμμισε ότι τα προωθούμενα μέτρα είναι αναγκαία, ενώ υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο βάρος θα σηκώσουν τα υψηλά εισοδήματα.
Ναυτεμπορική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: