14.6.10

Πικνίκ...


Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ κι ο Μελ Μπρουκς σε µια παλιότερη κωµική ταινία, «δεν είναι εύκολο να είσαι βασιλιάς». Βασιλιάς ο Ντέιβιντ Κάµερον δεν είναι. Ενας σαραντάρης πρωθυπουργός είναι. Ωστόσο δεν είναι εύκολο στις µέρες µας να είσαι πρωθυπουργός.

ΣΕ ΤΙΜΟΙΑΖΕΙ ο...
Κάµερον µε τον Γιώργο Παπανδρέου; Σίγουρα, όχι στην ηλικία, αφού ο δικός µας είναι πενηντάρης. Ακόµη περισσότερο: ο Παπανδρέου δεν κάνει ποδήλατο για λόγους ΡR – ελληνιστί: δηµοσίων σχέσεων – όπως ο Ντέιβιντ που κυκλοφορούσε δίτροχος στο Γουάιτχολ για να δείξει πως είναι «πράσινος», µπας και ξεχάσει ο κόσµος πως είναι Δεξιός. Ο Γιώργος είναι γνήσιος σπόρτσµαν.

ΩΣΤΟΣΟ, ΑΣ σοβαρευτούµε. Ο Κάµερον παρέλαβε µια οικονοµία όπου τα δηµοσιονοµικά είναι, τηρουµένων των αναλογιών µεγέθους, σε ίδια ακριβώς κατάσταση µε την Ελλάδα. Οι διαφορές είναι τρεις. Διαφορά πρώτη: η Βρετανία, σε αντίθεση µε εµάς, έχει δικό της και µόνο δικό της νόµισµα – που το κάνει ό,τι θέλει. Και το τυπώνει και το υποτιµά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο δικός µας πληθωρισµός είναι πεντάρι και της Βρετανίας τριάρι. Διαφορά δεύτερη: η Βρετανία έχει διεθνές πρεστίζ – και το σηµαντικό πλεονέκτηµα να αποτελεί το Λονδίνο χρηµατο-οικονοµικό κέντρο – κάτι που δεν ισχύει καθόλου µε την Αθήνα. Διαφορά τρίτη: ο Κάµερον ούτε εξελέγη αυτοδύναµος, ούτε είναι κοµµατικά παντοδύναµος όπως ο Παπανδρέου.

Αντιθέτως, ηγείται κυβέρνησης Συνασπισµού µε τους Φιλελεύθερους του Νικ Κλεγκ, που είναι πιο φωτογενής και επιµένει στις κίτρινες γραβάτες.

ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ – και ληφθέντος υπ’ όψιν ότι χάσαµε ακόµη και από τη Νότιο Κορέα στο Μουντιάλ – το σκορ είναι 2-1 υπέρ του Κάµερον. Εκεί όµως έρχεται η ισοφάριση. Η υποθαλάσσια διαρροή στην πλατφόρµα της βρετανικής εταιρείας πετρελαίου ΒΡ στον κόλπο του Μεξικού δεν έχει εδώ και εβδοµάδες σταµατήσει. Η οικολογική ζηµιά είναι τεράστια και φθάνει σιγά σιγά ώς τη Φλόριδα. Ο Μπαράκ Οµπάµα µπορεί να είναι κουλ και ήπιος. Αλλά ξέρει πως δεν γίνεσαι πολιτικός, όταν δεν ξέρεις να είσαι λαϊκιστής όταν πρέπει. Τα ‘χει βάλει λοιπόν δηµοσίως µε την ΒΡ – σε στυλ «δεν ξέρω τίνος τον κώ*ο να κλωτσήσω» – κάτι που, στη µέση Αµερική, µετατρέπεται σιγά σιγά σε πρόβληµα της Βρετανίας. Με άλλα λόγια, υπάρχουν τα «Greek statistics» – δηλαδή η απαξιωτική έκφραση «ελληνικές στατιστικές» που σηµαίνει επί της ουσίας «δηµοσιονοµικά κουραφέξαλα». Υπάρχουν όµως και οι αντι-οικολογικές βρετανικές πολυεθνικές.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ «2-2» λοιπόν. Εµείς απειλούµε τη διεθνή οικονοµία. Και οι Βρετανοί τις αµερικανικές ακτές. Ο Κάµερον µίλησε µε τον Οµπάµα στο τηλέφωνο κι ετοιµάζει βαλίτσες για τις ΗΠΑ. Ο Παπανδρέου έχει την πιο δύσκολη πρωθυπουργική θητεία των τελευταίων τριάντα χρόνων και βάλε. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ηπολιτική δεν είναι πια περίπατος, ούτε πικνίκ στο πάρκο, στην Αθήνα ή το Λονδίνο.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: