11.6.10

Φλίπερ...



Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΜΕ ΤΙΜΟΙΑΖΕΙ η έρευνα για την υπόθεση Siemens;

Με ένα φλίπερ. Είναι τα παιχνίδια αυτά – αγγλιστί:

pinball machines – που θυµούνται µε νοσταλγία οι παλαιότεροι. Η γενιά των videogames τα αγνοεί πλήρως. ΣΤΟ ΦΛΙΠΕΡΑΚΙ το έµβολο τινάζει το σιδερένιο σφαιρίδιο που εκτοξεύεται µε φόρα. Χτυπάει σε ελαστι κές επιφάνειες, περνάει πόρτες και...
, ανάλογα µε την πορεία του, ανάβει λαµπάκια ή προκαλεί ήχους που δίνουν µονάδες στον παίκτη. Ο τελευταίος αγωνίζεται να κοντρολάρει δύο ελάσµατα στη βάση, ώστε να εµποδίσει το σφαιρίδιο να ξαναπέσει στη χοάνη και να το ξαναστείλει στο πλατό.

ΤΑ ΦΛΙΠΕΡΑΚΙΑ ήταν πάντα θεµατικά, µε έντονα χρώµατα και ζωγραφιές. Το ίδιο και το φλιπεράκι που αναγράφει Siemens, έχοντας στη µαρκίζα τον Μιχάλη Χριστοφοράκο να µειδιάαινιγµατιάπίσω από ταγένια του. Στο πλατό υπάρχουν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., ατοµικές φυσιογνωµίες ή οικογενειακά πορτρέτα πολιτικών, τραπεζικοί λογαριασµοί στην Ελβετία όπου ανάβουν λαµπάκια όταν περνάει από πάνω το σφαιρίδιο, offshore εταιρείες, πλυντήρια και άλλες οικοσκευές, οι Εισαγγελίες της Αθήνας και του Μονάχου, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής – ακόµη και το ΣΔΟΕ.

ΠΡΑΓΜΑΤΙ Η ενεργοποίηση του Γιάννη Καπελέρη στην υπόθεση Siemens είναι αξιοσηµείωτη. Ηγείται του ΣΔΟΕ που µετονοµάστηκε επί διακυβέρνησης Ν.Δ. σε ΥΠΕΕ και είναι υπηρεσία φορολογικών ελέγχων για επαγγελµατίες ή επιχειρήσεις. Ενα είδος φορολογικής αστυνοµίας µε ανακριτικές εξουσίες. Ως τώρα όµως το ΣΔΟΕ δεν είχε εµπλοκή στη δηµόσια ζωή. Δεν έψαχνε πολιτικούς ή δηµόσιους παράγοντες ή τιµολόγια VΙΡ ταξιδίων ή δώρα σε επώνυµους και δηµοσιογράφους.

ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ δεκαετία οι πολιτικές δι αφορές και οι επιχειρηµατικές συγκρούσεις κατέληγαν στη Δικαιοσύνη. Είχαµε δηλαδή ποινικοποίηση της δηµόσιας ζωής. Ετσι κι νήθηκε και η διακυβέρνηση Καραµανλή που, όπως ο Λαοκόων µε τα φίδια, τελείωσε πνιγ µένη στα σκάνδαλα. Αντιθέτως, η διακυβέρνη ση Παπανδρέου διευρύνει το πεδίο. Από τη µία οι Εξεταστικές της Βουλής, που έχουν εισαγγε λικές εξουσίες, αλλά και όπου το παιχνίδι είναι – ας µην κρυβόµαστε – πολιτικό. Είναι, άλλωστε, η πλειοψηφία που έχει το πάνω χέρι. Από την άλλη, είναι οι υπηρεσίες που κινούνται µε ρυθµούς εξπρές. Το ΣΔΟΕ, αλλά και η Αρχή για το Ξέπλυµα Μαύρου Χρήµατος που η κυβέρνη ση θέλει να αναβαθµίσει, τοποθετώντας επικεφαλής που να ορίζεται από τη Βουλή.

ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ να παρασυρθεί κανείς χαζεύοντας το φλιπεράκι της Siemens να αλλάζει χρώµατα σαν τρελό. Ωστόσο, δεν µπορεί και να µην παρατηρήσει ότι το σφαιρίδιο κινείται τυχαία χάρη σε καραµπό λες. Αραγε θα έχουµε µάθει κάτι περισσότερο όταν, αναπόφευκτα, θα σβήσουν τα φώτα του φλίπερ;
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: