25.6.10

Καθ’ οδόν για το Τορόντο οι «σύγχρονοι Σπαρτιάτες»...


Ως τους «σύγχρονους Σπαρτιάτες» χαρακτηρίζει τους Ευρωπαίους το BBC εν όψει της συνόδου των κρατών G20 που ρίχνει αυλαία σήμερα στο Τορόντο. Οι ηγέτες των μεγαλύτερων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών έχουν αρχίσει ήδη να καταφθάνουν στην καναδική πρωτεύουσα, με εκ διαμέτρου αντίθετες προτάσεις στις...
αποσκευές τους.

Το απόγευμα του Σαββάτου θα ξεκινήσουν στο Τορόντο οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών του G20 σχετικά με τον τρόπο εξόδου από τη διεθνή κρίση και οι συνομιλίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την Κυριακή. Οι αντιθέσεις αναμένεται να είναι έντονες στη διάρκεια της συνόδου. Στην μία πλευρά του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων θα κάτσουν οι Αμερικανοί, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην οικονομική ανάκαμψη και όχι στη μείωση των ελλειμμάτων.

«Πρέπει να δείξουμε συνέπεια στον στόχο μείωσης των μακροχρόνιων ελλειμμάτων, αλλά όχι εις βάρος της βραχυπρόθεσμης ανάπτυξης», γράφουν σε άρθρο τους στην εφημερίδα The Wall Street Journal ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, και ο Λάρι Σάμερ, οικονομικός σύμβουλος του προέδρου.

Στην άλλη άκρη του τραπεζιού θα κάτσουν οι ηγέτες του ευρωπαϊκού σχήματος με βασική εκπρόσωπο τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. «Χθες, στη διάρκεια τηλεφωνικής μου συνομιλίας με τον Μπάρακ Ομπάμα επισήμανα στον Αμερικανό πρόεδρο πόσο σημαντική είναι η δημοσιονομική προσαρμογή», δήλωσε η κα Μέρκελ. Οι Ευρωπαίοι δεν πιστεύουν ότι οι περικοπές που δρομολογούν θα σταθούν εμπόδιο στην ανάπτυξη της ευρωζώνης.

Το χάσμα απόψεων ανάμεσα στη δεξιά και αριστερή πλευρά του Ατλαντικού θα δώσει το στίγμα της συνόδου κορυφής στο Τορόντο. Στο τραπέζι του G20 θα πέσει και η πρόταση της επιβολής φόρου στις τράπεζες με στόχο τον περιορισμό των κινδύνων στο μέλλον.

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία θα στηρίξουν την πρόταση, παρότι προτιμούν διαφορετικά μοντέλα. Ο στόχος, όμως, είναι κοινός: οι τράπεζες πρέπει να πληρώσουν για τους κινδύνους που εμπεριέχουν. Τα κράτη, βέβαια, που δεν είδαν τον τραπεζικό τους τομέα να καταρρέει –μεταξύ των οποίων η Αυστραλία και ο Καναδάς– δεν πρόκειται να δεχθούν την επιβολή φόρου στις τράπεζες.
Naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: