3.6.10

Ατυχήματα από εγκαύματα σε 2.500 παιδιά και 5.000 ενήλικες ετησίως...

Λευκωσία: Περισσότεροι από 60 χιλιάδες άνθρωποι παθαίνουν εγκαύματα κάθε χρόνο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Χρίστος Πατσαλίδης, προσθέτοντας ότι οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν μικρού μεγέθους εγκαύματα και αντιμετωπίζονται σε εξωνοσοκομειακή βάση. Σε χαιρετισμό του, σε συνέντευξη Τύπου για την Εβδομάδα Πρόληψης Εγκαυμάτων, ο...
Υπουργός Υγείας είπε ότι περίπου 2.000 εγκαύματα το χρόνο είναι μετρίου μεγέθους έως σοβαρά και χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης, σημειώνοντας ότι η κοινωνική σημασία, που έχει το έγκαυμα φαίνεται από το γεγονός ότι είναι δεύτερο σε συχνότητα αίτιο θανατηφόρου τραύματος, μετά τα τροχαία ατυχήματα.

Όπως ανέφερε οι θάνατοι από εγκαύματα συμβαίνουν με δυο τρόπους είτε αμέσως μετά την κάκωση, είτε ύστερα από εβδομάδες, συνεπεία ανεπάρκειας πολλαπλών οργάνων, μηχανισμός παρόμοιος με όλους τους θανάτους που σχετίζονται με το τραύμα.

Είπε ακόμα πως τα 2/3 των εγκαυμάτων συμβαίνουν στο σπίτι και συχνά αφορούν νεαρούς εφήβους, παιδιά μικρότερα των 15 ετών και ηλικιωμένους, προσθέτοντας πως το 75% των θανάτων από εγκαύματα σχετίζονται με εστίες φωτιάς στο σπίτι.

Στόχος της εβδομάδας αυτής, είπε ο κ. Πατσαλίδης, είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών, παιδιών και ενηλίκων σε θέματα πρόληψης του εγκαύματος, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ατυχημάτων από τα εγκαύματα στη χώρα μας που ανέρχεται ετησίως για μεν τα παιδιά στα 2.500 για δε τους ενήλικες στα 5.000 ετησίως.

Επιπλέον, είπε ότι ένα σημαντικό ποσοστό των εγκαυμάτων σε παιδιά οφείλονται στην παιδική αφέλεια, προσθέτοντας ότι άλλοι παράγοντες κινδύνου, για έγκαυμα είναι η χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση και το ανασφαλές περιβάλλον.

Ανέφερε ακόμα πως τα περισσότερα εγκαύματα είναι μικρής έκτασης και δεν έχουν ένδειξη εισαγωγής σε Μονάδα Εγκαυμάτων, ενώ συμπλήρωσε ότι συνήθως αντιμετωπίζονται στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων ή των Κέντρων Υγείας από γενικούς ιατρούς.

Παράλληλα, είπε πως η αντιμετώπιση των μεγάλων εγκαυμάτων γίνεται στις Ειδικές Μονάδες Εγκαυμάτων από ομάδα Λειτουργών υγείας ειδικά εκπαιδευμένων και χρειάζεται πολύς χρόνος και συντονισμένη προσπάθεια από όλο αυτό το προσωπικό, για να επιζήσει ο εγκαυματίας και να έχει το καλύτερο δυνατό λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

Το Υπουργείο Υγείας, είπε, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα των περιπτώσεων αυτών και με έγνοια την εξελικτική πορεία και αποκατάσταση των ατόμων που έχουν υποστεί εκτεταμένα εγκαύματα δημιούργησε πριν από έξι μήνες την πρώτη στην Κύπρο Μονάδα Εγκαυμάτων Πλαστικής Χειρουργικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: