23.2.10

Aδιαφάνεια στις συμφωνίες swap παραδέχεται η τράπεζα Goldman Sachs

Από έλλειψη διαφάνειας χαρακτηρίζονται οι συμφωνίες swap της Goldman Sachs με την Ελλάδα και με άλλες χώρες, κατά τις οποίες "καλύφθηκε" τμήμα του κρατικού χρέους, παραδέχθηκε την Τρίτη ο γενικός διευθυντής της τράπεζας στις Ηνωμένες Πολιτείες Τζέραλντ Κόριγκαν, μιλώντας σε επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου.
Ο κ. Κόριγκαν κλήθηκε να καταθέσει τη βρετανική επιτροπή στο πλαίσιο έρευνας για το ρόλο των τραπεζών στην χρηματοπιστωτική κρίση. «Εκ των υστέρων μπορούμε να πούμε, για...
τις συγκεκριμένες υποθέσεις στο τέλος της δεκαετίας του 1990 και τις αρχές του 2000, πως από την πλευρά της διαφάνειας τα πράγματα μπορούσαν να ήταν και μάλλον θα έπρεπε να είναι καλύτερα» είπε το στέλεχος της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας και πρώην πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης.

«Εκείνες οι συναλλαγές ήταν πολύ συνεπείς και συγκρίσιμες με την καθιερωμένη συμπεριφορά και τα μέτρα που χρησιμοποιούσε η ΕΕ», προσέθεσε, επισημαίνοντας πως και άλλες τράπεζες παρείχαν τα ίδια σύνθετα χρηματοοικονομικά εργαλεία σε άλλες χώρες, ώστε να «τακτοποιήσουν» τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος

Μάλιστα, ο κ. Κόριγκαν είπε ότι στελέχη της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας ζήτησαν τις συμβουλές της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat και προέκυψε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα.

«Η συμφωνία με την Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα τη μικρή μείωση, αλλά όχι ασήμαντη, του ελληνικού χρέους ως προς το ΑΕΠ», ανέφερε. Συγκεκριμένα, το ελληνικό εξωτερικό χρέος μειώθηκε κατά 2,367 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το κρατικό χρέος να υποχωρήσει στο 103,7% από 105,3% του ΑΕΠ.

Η Goldman Sachs υπεραμύνθηκε τη Δευτέρα των συμφωνιών παραγώγων επί συναλλαγματικών ισοτιμιών με την Ελλάδα το 2001, που βοήθησαν στην μείωση του ελλείμματος της χώρας, λέγοντας ότι επρόκειτο για κοινή διαδικασία διαχείρισης κινδύνου, σύμφωνα με τους ισχύοντες τότε κανόνες στην ΕΕ.

«Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε, και συμφωνούμε, ότι αυτές οι συναλλαγές ήταν συνεπείς προς τις αρχές της Eurostat όσον αφορά την χρήση τους και την εφαρμογή τους την περίοδο εκείνη» ανακοίνωσε η επενδυτική τράπεζα.
SKAI.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: