5.2.10

Αδεια παραμονής σε μετανάστες μέσω... point system υιοθετεί η Ιταλία

Οι υπουργοί Εργασίας της Ιταλίας Μαουρίτσιο Σακόνι και Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι παρουσίασαν τη διαδικασία απόκτησης άδειας παραμονής μέσω «point system» για τους μετανάστες που ζουν στη χώρα.
Το μέτρο πρόκειται να ισχύσει τους επόμενους μήνες, μετά από διάταγμα που θα εγκριθεί από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.
Ο κάθε μετανάστης, μετά τη χορήγηση της προσωρινής άδειας παραμονής, θα έχει στη διάθεσή του δύο χρόνια, για να καλύψει αυτές που θεωρούνται «βασικές ανάγκες και απαιτήσεις».

Ανάμεσά τους, η...

αποδεδειγμένη γνώση της ιταλικής γλώσσας, η εγγραφή στο εθνικό σύστημα υγείας, η φοίτηση των παιδιών στο σχολείο, διαφάνεια και νομιμότητα σε ότι αφορά την ενοικίαση σπιτιών. Η εκπλήρωση της κάθε υποχρέωσης, θα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένους πόντους.

Για να μπορεί να ανανεώσει την άδεια παραμονής του, ο κάθε μετανάστης θα πρέπει, συνολικά, να καταφέρει να συγκεντρώσει 30 πόντους, σε διάστημα δυο ετών.

Σε περίπτωση που έχουν παρουσιασθεί κάποια προβλήματα (γραφειοκρατικής φύσεως) θα μπορεί να δίνεται μια και μόνο παράταση, ενός έτους.

Αν μετά την εκπνοή του χρονικού αυτού διαστήματος, ο μετανάστης δεν έχει εκπληρώσει τις σχετικές υποχρεώσεις, θα αποφασίζεται αυτόματα η απέλασή του.

Σχετικά με τη γνώση της ιταλικής γλώσσας και των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των πολιτών, θα προβλέπονται ειδικές, κρατικές εξετάσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, εξήγησε ότι «με τον τρόπο αυτό, θα δείξουμε τι πρέπει να κάνει ο καθένας, για να αφομοιωθεί στην κοινωνία μας. Αν οι υποδείξεις γίνουν πράξη, σημαίνει ότι ο ξένος θέλει να αφομοιωθεί. Αν δεν το κάνει, μας δείχνει ότι δεν τον ενδιαφέρει».

Ο υπουργός Εργασίας Μαουρίτσιο Σακόνι πρόσθεσε ότι «τα μαθήματα ιταλικής γλώσσας, θα οργανωθούν από το δημόσιο και δεν θα είναι επί πληρωμή».

Από την αντιπολίτευση, ωστόσο, η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Λίβια Τούρκο, υπεύθυνη για θέματα μετανάστευσης, εκτιμά ότι «πρόκειται για μια παγίδα που θα παρεμποδίσει την αφομοίωση και θα ευνοήσει την λαθρομετανάστευση».

«Η Ιταλία δεν είναι Καναδάς. Στη χώρα μας, την ανανέωση της άδειας παραμονής οι ξένοι αναγκάζονται να περιμένουν πάνω από ένα χρόνο και τα μαθήματα ιταλικών, γίνονται μόνο από εθελοντικές οργανώσεις και από την Καθολική Εκκλησία» πρόσθεσε.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: