1.2.10

Νέος σταθμός μετεπιβίβασης στο «Νομισματοκοπείο»...


Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα ο νέος σταθμός μετεπιβίβασης στο σταθμό του Μετρό στο «Νομισματοκοπείο», ο οποίος αφορά στις λεωφορειακές γραμμές που εξυπηρετούν τα Μεσόγεια και το Δήμο Αγ. Παρασκευής.
Παράλληλα, αναδιοργανώνονται και οι λεωφορειακές γραμμές των Δήμων Χολαργού και Παπάγου με εστιακό σημείο τους σταθμούς μετρό «Εθν. Άμυνα» και «Κατεχάκη».
Ο σταθμός «Νομισματοκοπείο» εξυπηρετεί, επίσης, τους κατοίκους των Δήμων Αγ. Παρασκευής και Χολαργού που κατοικούν στην περιοχή επιρροής του.
Ειδικότερα, στο ...
σταθμό του μετρό «Νομισματοκοπείο» διακινούνται ημερησίως 25.000 επιβάτες περίπου, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τα λεωφορεία, ενώ μόλις ξεκινήσει η λειτουργία του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων στη θέση αυτή, αναμένεται περαιτέρω αύξηση των επιβατών του σταθμού.

Στους επόμενους μήνες θα τεθεί σε λειτουργία και ο σταθμός μετρό «Χολαργός».

Οι αλλαγές που αφορούν στις λεωφορειακές γραμμές των Ανατολικών Προαστίων είναι οι εξής:

• Οι λεωφορειακές γραμμές Γ5 ΧΟΛΑΡΓΟΣ- ΑΚΑΔΗΜΙΑ και 419 ΣΧΟΛΕΙΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ- ΑΚΑΔΗΜΙΑ καταργούνται και ταυτόχρονα ενισχύονται τα δρομολόγια των αντίστοιχων τοπικών λεωφορειακών γραμμών 416 ΧΟΛΑΡΓΟΣ- ΣΤΑΘ. ΚΑΤΕΧΑΚΗ (που μετονομάζεται σε 416 ΣΤ. ΕΘΝ. ΑΜΥΝΑ- ΧΟΛΑΡΓΟΣ) και 418 ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΧΟΛΑΡΓΟΥ - ΣΤ. ΚΑΤΕΧΑΚΗ (που μετονομάζεται σε 418 ΣΤ. ΕΘΝ. ΑΜΥΝΑ- ΣΧΟΛΕΙΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ), που συνδέουν τον Δήμο Χολαργού με τον σταθμό μετρό «Εθνική Άμυνα». Τα δρομολόγια των δύο τοπικών, πλέον, γραμμών γίνονται 8λεπτα και 9λεπτα αντίστοιχα, ενώ οι αφετηρίες τους μεταφέρονται από τον σταθμό μετρό Κατεχάκη στον σταθμό μετρό Εθνική Άμυνα

• Η λεωφορειακή γραμμή 408 ΠΑΠΑΓΟΥ- ΑΚΑΔΗΜΙΑ καταργείται και δημιουργούνται δύο αντίρροπες κυκλικές λεωφορειακές γραμμές οι 409 ΠΑΠΑΓΟΥ-ΣΤ. ΕΘΝ. ΑΜΥΝΑ-ΣΤ. ΚΑΤΕΧΑΚΗ και 413 ΠΑΠΑΓΟΥ - ΣΤ. ΚΑΤΕΧΑΚΗ - ΣΤ. ΕΘΝ. ΑΜΥΝΑ, που συνδέουν τον Δήμο Παπάγου με τους σταθμούς μετρό «Εθνική Άμυνα» και «Κατεχάκη» και με συχνότητα κάθε 13 λεπτά η κάθε γραμμή.

• Η γραμμή 406 ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ επεκτείνεται μέχρι τον σταθμό μετρό «Νομισματοκοπείο» και μετονομάζεται σε 406 ΣΤ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ-ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ

• Οι αφετηρίες των λεωφορειακών γραμμών

125 ΣΤ. ΕΘΝ. ΑΜΥΝΑΣ - ΠΑΙΑΝΙΑ - ΒΑΡΚΙΖΑ,

303 ΣΤΑΘ. ΕΘΝ. ΑΜΥΝΑΣ - ΓΕΡΑΚΑΣ (Μέσω ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ)

304 ΣΤΑΘ. ΕΘΝ. ΑΜΥΝΑΣ - ΑΡΤΕΜΙΣ (ΒΡΑΥΡΩΝΑ)

305 ΣΤΑΘ. ΕΘΝ. ΑΜΥΝΑΣ - ΑΡΤΕΜΙΣ (ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ)

308 ΣΤΑΘ. ΕΘΝ. ΑΜΥΝΑΣ - ΠΑΙΑΝΙΑ - ΚΟΡΩΠΙ

315 ΣΤΑΘ. ΕΘΝ. ΑΜΥΝΑΣ - ΠΑΛΛΗΝΗ

316 ΣΤΑΘ. ΕΘΝ. ΑΜΥΝΑΣ - ΑΡΤΕΜΙΣ

μετακινούνται στον σταθμό Μετρό «Νομισματοκοπείο», από τον σταθμό Μετρό «Εθνική Άμυνα» που είναι μέχρι σήμερα και μετονομάζονται ανάλογα.

• Επίσης, οι αφετηρίες των γραμμών 404 ΣΤ. ΚΑΤΕΧΑΚΗ-ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ και 407 ΣΤ. ΚΑΤΕΧΑΚΗ - ΝΕΑ ΖΩΗ - ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ μεταφέρονται στον σταθμό μετρό «Εθνική Άμυνα» από τον σταθμό. μετρό «Κατεχάκη» που είναι μέχρι σήμερα και μετονομάζονται ανάλογα.

• Οι λεωφορειακές γραμμές κορμοί Α5 «ΑΚΑΔΗΜΙΑ – ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΑΝΘΟΥΣΑ» και Β5 «ΣΤ. ΛΑΡΙΣΗΣ–ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ–ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (μέσω Τσακού)» λειτουργούν χωρίς τροποποίηση.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις εντάσσονται στο Σχέδιο Αναδιάρθρωσης των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών, όπως προκύπτει και από τα πορίσματα του Γενικού Σχεδίου Μεταφορών της Αττικής.

Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί η αναδιάρθρωση των λεωφορειακών γραμμών στο Περιστέρι λόγω της επικείμενης λειτουργίας των σταθμών μετρό «Περιστέρι» και «Ανθούπολη».

Προγραμματίζονται, επίσης:

Α) η αναδιάρθρωση των λεωφορειακών γραμμών των Δήμων Αγ. Βαρβάρας, Κορυδαλλού, Χαϊδαρίου, Νίκαιας λόγω της επικείμενης λειτουργίας του σταθμού μετρό στο Χαϊδάρι. Για τον ίδιο λόγο επιδιώκεται η δημιουργία σταθμού μετεπιβίβασης στον σταθμό μετρό «Ελαιώνας» προκειμένου να ολοκληρωθεί η τροφοδότηση του μετρό με τις λεωφορειακές γραμμές των παραπάνω Δήμων.

Β) η αναδιάρθρωση των γραμμών των νοτίων προαστίων, λόγω της λειτουργίας των τεσσάρων νέων σταθμών της γραμμής 2 του μετρό μέχρι το Ελληνικό, με νέους σταθμούς στην Ηλιούπολη, Άλιμο, Αργυρούπολη και Ελληνικό. Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στην δημιουργία τερματικού σταθμού στο Ελληνικό με την εξεύρεση κατάλληλου χώρου αφετηριών.

Επίσης, μελετάται η αναδιάρθρωση των γραμμών του Δήμου Ηλιούπολης και του Δήμου Αγ. Δημητρίου σε σχέση με τους υφιστάμενους σταθμούς μετρό «΄Αγ. Δημήτριος» και «Δάφνη».

Όλες οι ανωτέρω ρυθμίσεις, που εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αποσκοπούν στην βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημοσίων συγκοινωνιών και στην παροχή καλύτερου επιπέδου εξυπηρέτησης στους πολίτες της Αθήνας, με στόχο την μείωση της χρήσης του ΙΧ και, συνακόλουθα, την βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών στην πρωτεύουσα.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: