24.2.10

Αυστηροί έλεγχοι των Κοινοτικών με έτοιμες λύσεις νέων μέτρων...


Με μία «πρόγευση» των μέτρων που ετοιμάζονται να επιβάλουν οι Βρυξέλλες στην Ελλάδα και απόλυτη σχολαστικότητα σε έναν προς έναν τους κωδικούς του προϋπολογισμού, συνεχίστηκε, χθες, η εξέταση των ελληνικών στοιχείων από το τριμερές κλιμάκιο στελεχών του ΔΝΤ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι επαφές του μεικτού κλιμακίου ξεκίνησαν από το Δευτέρα το βράδυ, στην ημίωρη συνάντηση που είχαν με υπηρεσιακούς παράγοντες στην Τράπεζα της Ελλάδας. Οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ της Ε.Ε. και του ΔΝΤ πήραν από την

κεντρική τράπεζα όλα τα οικονομικά στοιχεία, τα οποία είναι υπεύθυνη να εκδίδει σε τακτική βάση.

Συγκεκριμένα, ζήτησαν και πήραν ιστορικό και πρόσφατα στοιχεία για την εξέλιξη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, την πιστωτική επέκταση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και, φυσικά, τα στοιχεία για την κεφαλαιακή επάρκεια και τις επισφάλειες των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Στη χθεσινή πολύωρη συνάντηση, που είχαν με τον πρόεδρο του συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργο Ζανιά, και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, έγινε, στην αρχή, μια ανάλυση κωδικό-τον κωδικό του προϋπολογισμού του 2010.

Στη συνέχεια, εξετάστηκε ο γενικότερος σχεδιασμός για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι και το 2012, με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με κορυφαία πηγή από το υπουργείο Οικονομικών, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των τριών διεθνών οργανισμών είχαν στις βαλίτσες του έτοιμη λύση για τη μείωση του ελλείμματος, ανεξάρτητα από τα μέτρα που έχει περιλάβει στο ΠΣΑ η ελληνική κυβέρνηση.

Μάλιστα, οι ελεγκτές συνέκριναν την απόδοση των μέτρων, όπως καταγράφονταν στο ΠΣΑ με τα εναλλακτικά μέτρα, τα οποία έφεραν μαζί του σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα σε βάθος χρόνου.

Το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων των ξένων ελεγκτών αφορούσε την περικοπή δαπανών, όπου οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο προσαρμογής.

Συγκεκριμένα, οι ξένοι εμπειρογνώμονες ζητούσαν καθαρή μείωση των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων για το 2010 και πραγματικό «πάγωμα» των εισοδημάτων, μέχρι τουλάχιστον και το 2012. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τη μηδενική ονομαστική αύξηση οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να υπομείνουν και «πάγωμα» στην ηλικιακή ωρίμαση των εισοδημάτων τους, παρά το γεγονός ότι αυτό ενέχει και νομικά προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα, συμφωνούσαν γενικά με την περικοπή τους και τη σταδιακή ενσωμάτωση στο βασικό μισθό. Η διαφορά είναι ότι ζητούσαν άμεσα την περικοπή τους σε ποσοστό 20 ή και 30%, με στόχο την ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή.

Επίσης, επέμειναν να μάθουν για τη συγχώνευση και την κατάργηση οργανισμών του Δημοσίου, οι οποίοι έχουν καταστεί ανενεργοί, τόσο σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του μέτρου όσο και σε ό,τι αφορά το κέρδος από μια τέτοια κίνηση, που περιλαμβάνει και τη μείωση υπεράριθμου προσωπικού του Δημοσίου.

Το ίδιο σκληρά ήταν και τα μέτρα που αφορούσαν τη φορολογία, τα οποία περιέχουν την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 1-2% και ενδεχομένως και ένα τρίτο κλιμάκιο ΦΠΑ, το οποίο θα επιβληθεί σε ένα καλάθι προϊόντων και υπηρεσιών, που θα χαρακτηριστούν «πολυτελείας».

Στο ίδιο πακέτο περιλαμβάνεται και μια νέα αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα, αλλά και η θεσμική θωράκιση του συστήματος είσπραξης φόρων, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ασφαλιστικό και εργασιακά

Το μεικτό κλιμάκιο έμεινε, μέχρι αργά χθες το βράδυ, στο ΥΠΟΙΚ, και σήμερα αναμένεται να ανοίξει το ευαίσθητο κεφάλαιο του ασφαλιστικού και της αγοράς εργασίας, στη συνάντηση που αναμένεται να έχει σήμερα στο υπουργείο Εργασίας.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: