14.2.10

Αγορά υπηρεσιών: Ποιοι τομείς απελευθερώνονται με νομοσχέδιο...


Την ψήφιση του νόμου, με τον οποίο θα ενσωματώνεται η οδηγία Bolkenstein στο εθνικό δίκαιο, προωθεί με ταχείες διαδικασίες το υπουργείο Οικονομικών αφού στις 9 Μαρτίου θα συνεδριάσει στην Αθήνα η ομάδα χωρών όπου συμμετέχει και η Ελλάδα για να αξιολογήσει την πορεία υλοποίησης της οδηγίας.

Την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου πήρε χθες το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της οδηγίας για την ενοποίηση της αγοράς υπηρεσιών εντός της Ε.Ε., γνωστή και ως οδηγία Bolkenstein.Η ένταξη της...
οδηγίας στο εθνικό δίκαιο ήταν πλέον επιβεβλημένη για δύο λόγους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει τη διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στέλνοντας προ ολίγων ημερών τη δεύτερη προειδοποιητική επιστολή με την οποία ζητούσε εξηγήσεις για την καθυστέρηση.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει, μαζί με τα υπόλοιπα κράτη μέλη, να περάσει από τη φάση της θεσμοθέτησης στη φάση της υλοποίησης της οδηγίας. Όσο και αν ακούγεται παράδοξο η χώρας -παρά τη μεγάλη καθυστέρηση των προηγούμενων χρόνων- βρίσκεται πολύ κοντά στο μέσο ευρωπαϊκό χώρο.

Πίεση χρόνου

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό η προώθηση της ψήφισης του νομοσχέδιο ήταν κάτι παραπάνω από επιτακτική. Η οδηγία αφορά το σύνολο των ελευθέρων επαγγελμάτων που καταγράφουν δραστηριότητα εντός της Ε.Ε. με εξαίρεση τους κλάδους που έχει δηλώσει το κάθε κράτος μέλος και έχει αποδεχθεί η Commission.

Σε γενικές γραμμές το νομοσχέδιο προβλέπει την απελευθέρωση του συνόλου των παρεχομένων υπηρεσιών με εξαίρεση:

α) Στις μη οικονομικές υπηρεσίες γενικού ενδιαφέροντος.

β) Στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, όπως αυτές που αφορούν τράπεζες, πιστώσεις, ασφαλίσεις και αντασφαλίσεις, επαγγελματικές ή προσωπικές συντάξεις, χρεόγραφα, επενδύσεις, ταμεία, πληρωμές, συμβουλές επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών που απαριθμούνται στο Παράρτημα Ι του Νόμου Ν. 3601/2007 (ΦΕΚ Α178) με τον οποίο μεταφέρθηκε στο εθνικό δίκαιο η Οδηγία 2006/48/ΕΚ της 14ης Ιουνίου 2006.

γ) Στις υπηρεσίες και τα δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών καθώς και στις συναφείς εγκαταστάσεις και υπηρεσίες όσον αφορά τα θέματα που ρυθμίζονται από τις οδηγίες 2002/19/ΕΚ της 7ης Μαρτίου 2002, 2002/20/ΕΚ της 7ης Μαρτίου 2002, 2002/21/ΕΚ της 7ης Μαρτίου 2002, 2002/22/ΕΚ της 7ης Μαρτίου 2002 και 2002/58/ΕΚ της 12ης Ιουλίου 2002, όπως μεταφέρθηκαν στο εθνικό δίκαιο με το Ν. 3431/2006 (ΦΕΚ Α13).

δ) Στις υπηρεσίες στον τομέα των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των λιμενικών υπηρεσιών που εμπίπτουν στο πεδίο του τίτλου V της Συνθήκης.

ε) Στις υπηρεσίες που παρέχονται από γραφεία εύρεσης προσωρινής εργασίας.

στ) Στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης (ιατρικές και φαρμακευτικές) που προσφέρονται από επαγγελματίες του τομέα της υγείας σε ασθενείς για την αξιολόγηση, διατήρηση ή αποκατάσταση της υγείας τους, είτε παρέχονται μέσω εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης είτε όχι, και ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο οργανώνονται και χρηματοδοτούνται οι εν λόγω υπηρεσίες σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας ή από το αν είναι δημόσιες ή ιδιωτικές, εφόσον ασκούνται αποκλειστικά από νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα.

ζ) Στις οπτικοακουστικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των κινηματογραφικών υπηρεσιών, ανεξάρτητα από τον τρόπο παραγωγής, διανομής ή μετάδοσής τους και στις ραδιοφωνικές εκπομπές.

η) Στις δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών τυχερών παιγνίων στα οποία ο παίκτης στοιχηματίζει νομισματική αξία, συμπεριλαμβανομένων των λαχειοφόρων αγορών, των τυχερών παιγνίων σε καζίνα και των συναλλαγών που αφορούν στοιχήματα.

θ) Στις δραστηριότητες που συνδέονται με την άσκηση δημόσιας εξουσίας, όπως ορίζεται στο άρθρο 45 της Συνθήκης ΕΚ.

ι) Στις κοινωνικές υπηρεσίες που σχετίζονται με την κοινωνική στέγαση, την παιδική μέριμνα και τη στήριξη των οικογενειών και των ατόμων που έχουν μονίμως ή προσωρινώς ανάγκη, οι οποίες παρέχονται από το κράτος, από παρόχους για λογαριασμό του κράτους ή από φιλανθρωπικές οργανώσεις αναγνωρισμένες από το κράτος.

ια) Στις ιδιωτικές υπηρεσίες ασφαλείας.

ιβ) Στις υπηρεσίες των συμβολαιογράφων και των δικαστικών επιμελητών που διορίζονται με επίσημη πράξη της διοικήσεως.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: