9.2.10

Λύκοι...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
Η ΙΣΤΟΡΙΑ είναι παλιά, αλλά έχει το ενδιαφέρον της. Τα χρόνια της δεκαετίας του ΄80, όταν ανέλαβε την ηγεσία της Ν.Δ. ο Ευάγγελος Αβέρωφ κάλεσε από το Λονδίνο τη Σαάτσι και Σαάτσι. Ήταν η διαφημιστική εταιρεία που είχε κάνει Πρωθυπουργό τη Μάργκαρετ Θάτσερ με τα πιασάρικα σλόγκαν και τις πονηρές αφίσες της.

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, η Σαάτσι ξεκίνησε με μια ποιοτική έρευνα. Είναι το γνωστό φόκους γκρουπ που μαζεύει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ανθρώπων και χρησιμοποιεί τη...
συζήτησή τους ως φίλτρο για να συλλάβει το πολιτικό πνεύμα της κοινωνίας. Το συμπέρασμα των Σαάτσηδων το μακρινό 1983; Οι Έλληνες έχουν βάλει κερί στα αυτιά τους και δεν ακούνε τη Ν.Δ. όταν μιλάει.

Η ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ δικαιώθηκε και στις ευρωεκλογές του 1984, όταν τέλειωσε ο Αβέρωφ. Και στις βουλευτικές εκλογές του 1985, όταν ηττήθηκε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η ελληνική συντηρητική παράταξη χρειάστηκε να περιμένει αρκετά χρόνια αργότερα και να φθάσει το 1989-90 για να ξαναδεί - ύστερα από τρεις εκλογές- εξουσία.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ η Ν.Δ. σήμερα; Ακριβώς στο ίδιο σημείο. Με μία μελαγχολική διαφορά. Η διακυβέρνηση του νεώτερου Καραμανλή υπήρξε μελανή περίοδος για τη χώρα. Με την απόσταση του χρόνου και τη συγκριτική ματιά της εμπειρίας, η πενταετία 1974-1981 φαίνεται φάση ανάπτυξης. Όλα αυτά προσδιορίζουν την πολιτική θέση- ή μάλλον το πρόβλημα- του Αντώνη Σαμαρά. Η κοινωνία έχει γυρίσει την πλάτη στην Ν.Δ. Άλλωστε, το 2008-2009 καταποντίστηκε πρωτοφανής αριθμός υπουργών και τελικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Ακόμη και η κατάρρευση της οικονομίας στην προηγούμενη κυβέρνηση χρεώνεται.

ΓΙ΄ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ λόγο ο Σαμαράς πατάει πάνω στα αυγά. Προσφέρει δόσεις συναίνεσης στην κυβέρνηση- ιδίως στα οικονομικά- και αποφεύγει να προκαλεί την κοινή γνώμη. Ο Αντώνης έχει υιοθετήσει ένα χαμηλόφωνο στυλ που τον κάνει σχεδόν συμπαθή σε μεσαίους ψηφοφόρους. Λίγο ακόμη και ο πολιτικός της δεκαετίας του ΄90 θα γίνει σχεδόν αγνώριστος. Ο στόχος του Σαμαρά είναι προφανής. Να μπορέσει ο ίδιος να συναντηθεί με την κοινωνία- ιδίως αν αυτή, ύστερα από μία περίοδο οικονομικής ύφεσης, κάνει συντηρητική στροφή. Κάτι που είναι σύνηθες. ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ αυτή το Μεταναστευτικό είναι η εξαίρεση. Εκεί ο Σαμαράς και οι άνθρωποί του πιστεύουν πως η κοινωνία έχει βάλει κερί στ΄ αυτιά και δεν ακούει τις προτάσεις της κυβέρνησης. Εξ ου και στο θέμα αυτό η Ν.Δ. χορεύει με τους λύκους του ΛΑΟΣ.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: