12.2.10

Περονόσπορος...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ εποχές είναι για μεγάλες ατάκες. «Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου», είχε πει ο Τζων Κέννεντυ στις αρχές της δεκαετίας του ΄60. Έβαλε έτσι στο μυαλό της νέας γενιάς τον σπόρο της συμμετοχής στα δημόσια πράγματα. Όπως συμβαίνει συνήθως, ο σπόρος έγινε περονόσπορος. Δέκα χρόνια αργότερα- με τον JFΚ από καιρό στο χώμα- η γενιά αυτή πήγε απέναντι στο Βιετνάμ.

ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ μπροστά στον χρόνο κι...
επιστρέφοντας στην ελληνική πραγματικότητα θα μπορούσαμε να εστιάσουμε στον Χρήστο Παπουτσή. Στην περίπτωσή του, το ζήτημα δεν είναι τι μπορούσε να κάνει το ΠΑΣΟΚ γι΄ αυτόν ώς τώρα, αλλά τι μπορεί να κάνει αυτός εφεξής για το ΠΑΣΟΚ- και, κατ΄ επέκταση, για τη χώρα.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι πως στη γενειοφόρο φυσιογνωμία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ ενσαρκώνονται όλες οι εποχές του Κινήματος. Η ηρωική εποχή της δεκαετίας του ΄70 με τα ζιβάγκο και την κατάληψη εξ εφόδου της εξουσίας το 1981. Άλλωστε, ο Χρήστος βγήκε από τον αφρό του φοιτητικού κινήματος. Ύστερα είναι ο κυβερνητισμός της δεκαετίας του ΄80 και η συμφιλίωση του Παπανδρεϊσμού με την Ευρώπη- όπου ο Παπουτσής εστάλη ως επίτροπος. Εκεί όμως που φαινόταν πως τον ετοίμαζαν για μεγαλύτερα πράγματα, το νήμα χάθηκε. Από το 1996 ώς το 2004- τα χρόνια Σημίτη- ο Χρήστος ήταν πάντα στην άλλη όχθη. Το αν αυτός κατέστρεψε τον Άκη ή ο Άκης αυτόν είναι ένα ερώτημα στο οποίο δεν θα δώσει ποτέ απάντηση η Μαριλίζα, ενώ θα είχε ενδιαφέρον η γνώμη του Παναγιωτακόπουλου. ΕΠΙ ΗΓΕΣΙΑΣ Γιώργου Παπανδρέου, ο Παπουτσής ξαναβρέθηκε στη σωστή όχθη- αν και ποτέ δεν ενσωματώθηκε πλήρως. Είχε μάλλον ρόλο Ιάγου και κάπως έτσι, στη μεγάλη διανομή της 4ης Οκτωβρίου 2009, βρέθηκε εκτός κυβέρνησης. Η συνέχεια είναι γνωστή. Εδώ και τέσσερις μήνες, ο Χρήστος- μόνος του ή με άλλους- πελεκάει δημοσίως ή στις συσκέψεις την πολιτική Παπακωνσταντίνου για το συμμάζεμα της οικονομίας. Σε κάποια είχε δίκιο, στα περισσότερα άδικο, πέτυχε όμως ως περονόσπορος να επανεδραιώσει τη θέση του στο κυβερνητικό σύστημα. Τώρα, φυσικά, τα ψέματα τελείωσαν. Η ΧΩΡΑ δεν στέκεται χωρίς εγγύηση της Ευρώπης. Και εγγύηση δεν δίνεται αν δεν συμμαζευτεί το κράτος που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ- και, βεβαίως, η Ν.Δ. Αυτό δεν γίνεται αν δεν βάλουν πολιτική πλάτη και στελέχη όπως ο Παπουτσής. Το ΠΑΣΟΚ τους έφτιαξε- ώρα να δώσουν κι αυτοί κάτι πίσω.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: