28.5.23

Τουρκικές εκλογές: Έτοιμος να διαψεύσει πλήρως όσους υποστήριζαν ότι θα ηττηθεί...


...εμφανίζεται ο Ερντογάν...
Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όχι απλώς κέρδισε τον πρώτο γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών πριν από δύο εβδομάδες, αλλά εξασφάλισε και ένα ποσοστό ασφαλείας 49,62% που του επιτρέπει να εμφανίζεται πλέον ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον δεύτερο γύρο που διεξάγεται την Κυριακή...

Ο συνασπισμός των κομμάτων της ενωμένης αντιπολίτευσης υπό τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών καθώς έλαβε το 44,89% των ψήφων και τα περιθώρια ελιγμών του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δεν ήταν μεγάλα. Ο κ. Ερντογάν, παρά την έκρηξη του πληθωρισμού και την ραγδαία υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου εκατομμυρίων πολιτών στη γειτονική χώρα, φαίνεται πως βγαίνει για ακόμη μια φορά αλώβητος, παρά τις όποιες κατηγορίες εναντίον του, ενώ έδωσε μάλιστα και απάντηση σε όσους έκαναν λόγο για «δικτατορία» στην Τουρκία.


«Ανοησίες τα περί δικτατορίας»

«Δεν είδαμε μόνο τη δύναμη της τουρκικής δημοκρατίας στην κάλπη στις 14 Μαΐου, αλλά γίναμε επίσης μάρτυρες του ξεφουσκώματος των ψεύτικων αντιλήψεων. Ποιες ήταν λοιπόν αυτές; Ήταν οι συκοφαντίες περί «δικτατορίας» στην Τουρκία. Ήταν οι ύπουλες ψυχολογικές πιέσεις από τον διεθνή Τύπο.

Ήταν τα ψέματα και οι εξαπατήσεις που επαναλάμβανε η αντιπολίτευση. Ήταν η πολιτική του φόβου που τροφοδοτήθηκε από τον πρόεδρο του CHP (σ.σ. του κ. Κιλιτσντάρογλου που ηγείται του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος) και την παρέα του» ανέφερε ο κ. Ερντογάν με ανάρτησή του στο Twitter μόλις την περασμένη Πέμπτη.

Και συνέχισε: «Αποδείξαμε ότι οι ισχυρισμοί περί δικτατορίας είναι καθαρή ανοησία. Δείξαμε ότι το έθνος μας δεν μπορεί να επηρεαστεί από τα εξώφυλλα των περιοδικών. Δείξαμε ότι η βούληση του τουρκικού έθνους δεν μπορεί να αλυσοδεθεί. Δείξαμε ότι οι εκλογές δεν μπορούν να κερδηθούν με ψέματα, συκοφαντίες και φόβο.

Εκτός από πολλά άλλα γεγονότα, δείξαμε για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο το επίπεδο ωριμότητας της δημοκρατίας μας τα τελευταία 21 χρόνια και την προνοητικότητά μας. Το πετύχαμε αυτό μαζί με 85 εκατομμύρια ανθρώπους, ανεξάρτητα από το ποιο πολιτικό κόμμα ψήφισαν. Ελπίζω ότι μετά την 28η Μαΐου, όλα αυτά τα επιτεύγματα της χώρας μας θα συνεχιστούν. Μαζί, θα το πάμε πολύ πιο μακριά».

Που ποντάρει ο Κιλιτσντάρογλου

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα πάντως ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει αποκτήσει σημαντικούς συμμάχους, που δεν είναι άλλοι από τα φιλοκουρδικά κόμματα της χώρας, που δηλώνουν ότι θα υποστηρίξουν τον προεδρικό υποψήφιο της αντιπολίτευσης στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Η αντιπρόεδρος του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Περβίν Μπουλντάν δήλωσε πως θα ψηφίσουμε για να τελειώσει το «ενός ανδρός αρχή», σημειώνοντας ότι «το περίεργο καθεστώς που δημιούργησαν ο Ερντογάν και οι εταίροι του είναι η αιτία των κοινωνικών προβλημάτων που βιώνονται».

Ο δε Μιτχάτ Σαντζάρ, συμπρόεδρος του HDP, κάλεσε τους εκλογείς που δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο να πάνε στις κάλπες τώρα στον δεύτερο, ώστε να διώξουν τον Ερντογάν, που επιδιώκει να παρατείνει την εικοσαετή παραμονή του στην εξουσία.

Το επιτελείο του κ. Ερντογάν χρησιμοποιεί όλες αυτές τις τελευταίες ημέρες κάθε αναγκαίο μέσο, θεμιτό ή αθέμιτο, προκειμένου να δυσφημίσει την αντιπολίτευση και να εμφανίσει ως προδότη τον Κιλιτσντάρογλου Οπαδοί του Τούρκου προέδρου επιχείρησαν με fake news να δώσουν ώθηση στην καμπάνια του κ. Ερντογάν χρησιμοποιώντας στο Διαδίκτυο πλαστές προεκλογικές αφίσες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε μια απ’ αυτές διακρίνεται το λογότυπο του Ρεπουμλικανικού Λαϊκού Κόμματος και αναφέρει: «Για εμάς οι YPG (σ.σ. οι κουρδικές πολιτοφυλακές της βόρειας Συρίας) δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Αποφασίστε τώρα!» Από την ανάλυση ωστόσο, της γνησιότητας της αφίσας, που έκανε το Teyit.org, αποδείχθηκε ότι η αφίσα αυτή είναο πλαστή και δεν ανήκει στην επίσημη καμπάνια του κόμματος.

Η πρακτική των fake news κατά της αντιπολίτευσης ήταν διαδεδομένη και πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών, αλλά σύμφωνα με παρατηρητές η παραπληροφόρηση εντάθηκε και συστηματοποιήθηκε ενόψει του β’ γύρου των εκλογών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: