29.5.23

Οργή εργαζομένων και πολιτικές αντιδράσεις για το εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα...



Οργή επικρατεί στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος μετά το τραγικό εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι, κατά το οποίο έχασε τη ζωή του ένας 47χρονος χειριστής γερανού και τραυματίστηκαν άλλοι δύο εργαζόμενοι, 47 και 43 ετών αντίστοιχα.

Αυτή την ώρα... συνεδριάζει το συνδικάτο μετάλλου προκειμένου να αποφασίσει κινητοποιήσεις. Κατά πάσα πιθανότητα προσανατολίζονται σε 24ωρη απεργία και πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας.

«Προδιαγεγραμμένο έγκλημα» που «συντελείται στην ναυπηγοεπισκευστική ζώνη του Περάματος, στη Σύρο, στη Σαλαμίνα, στην Ελευσίνα εξαιτίας των ελλιπών μέτρων προστασίας, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, την εντατικοποίηση και τους ανύπαρκτους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας» καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Αττικής.
Σφοδρές αντιδράσεις έχουν εκφράσει με ανακοινώσεις τους και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τραγική ειρωνεία να αποτελεί το γεγονός ότι το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε λίγες μόλις ώρες μετά τις δηλώσεις του απερχόμενου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (Mega) πως το Πέραμα έδωσε 38% στη Νέα Δημοκρατία, «διότι βάλαμε σε τάξη την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και δώσαμε δουλειές στον κόσμο. Διότι πήγαμε και τους μιλήσαμε για τα προβλήματά τους».


Η ανακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου

Σήμερα θρηνούμε έναν ακόμα συνάδελφο μας στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα που συντελείται στην ναυπηγοεπισκευστική ζώνη του Περάματος, στη Σύρο, στη Σαλαμίνα, στην Ελευσίνα εξαιτίας των ελλιπών μέτρων προστασίας, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, την εντατικοποίηση και τους ανύπαρκτους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Μόλις τους τελευταίους έξι μήνες, το συνδικάτο Μετάλλου έχει κάνει τέσσερις απεργίες, δεκάδες καταγγελίες και στάσεις εργασίας για τα ζητήματα αυτά. Δεν είμαστε μάντεις, κάθε μέρα προειδοποιούμε για αυτό που βιώνουμε.

Κάθε μέρα που ξεκινάμε για δουλειά, σε κάθε κινητοποιήση που κατεβαίνουμε η πρώτη και η τελευταία μας σκέψη είναι «ποιος θα είναι ο επόμενος νεκρός μας». Σήμερα ήταν ο συνάδελφός μας, ο Γιάννης Νομικός ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο χώρο εργασίας του ενώ ακόμα δύο συνάδελφοί μας σακατεύτηκαν από την ανυπαρξία στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας.

Μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα, εδώ στο Πέραμα έχουν τραυματιστεί σοβαρά 3 συνάδελφοι μας, στη Σύρο πέθανε ακόμα ένας και τραυματίστηκαν δύο, στη Σαλαμίνα τραυματίστηκε ένας.

Στο νέο προδιαγεγραμμένο έγκλημα που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι, οι τρεις συνάδελφοι μας εκτελούσαν εργασίες αποσυναρμολόγησης της προπέλας του πλοίου Asterion ll στη πλωτή δεξαμενή lll της Cosco. Το τέταρτο πτερύγιο της προπέλας έπεσε και τους καταπλάκωσέ λόγω ελλείψεως κατάλληλου εξοπλισμού για την εκτέλεση εργασιών.

Περιμένουμε άμεσα να ενημερωθούμε αν ευσταθούν οι πληροφορίες ότι δεν υπήρχε άδεια για τις εν λόγω εργασίες γεγονός που αφήνει έκθετους τη πλοιοκτήτρια εταιρεία και τον εργολάβο.

Με προεκλογικό αέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε στο Πέραμα αλλά είδε μόνο χαμόγελα. Τα χαμόγελα των μεγαλοεργολάβων, μπροστά στα νέα τεράστια κέρδη που βγάζουν από την απλήρωτη, ανασφαλή και επικίνδυνη εργασία μας. Δεν είδε τα πρόσωπα των δικών μας οικογενειών που αγωνιούν αν θα επιστρέψουμε ζωντανοί και υγιείς στο σπίτι μας.

Αυτή είναι η ανάπτυξη για την οποία πανηγυρίζουν και κάνουν προεκλογικές φιέστες. Εργαζόμενοι χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χωρίς μέτρα προστασίας, με μισθούς πείνας ενώ η Ένωση
Ελλήνων Εφοπλιστών, ο Σύνδεσμος των Ακτοπλόων η Cosco , η Onex πανηγυρίζουν αμύθητα κέρδη.

Απαιτούμε :
• Εντατικοποίηση των ελέγχων για τη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας
• Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου
• Άμεση κήρυξη της ΤΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών υποχρεωτικής για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου από το Υπουργείο Εργασίας και εφαρμογή της σε όλους τους χώρους εργασίας

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απόδοση ευθυνών ζητά η ΓΣΕΕ

Δυστυχώς ακόμη ένας εργαζόμενος χάνει τη ζωή του εν ώρα εργασίας και δύο συνάδελφοι τραυματίζονται, γιγαντώνοντας τη μαύρη λίστα των εργατικών δυστυχημάτων και ατυχημάτων στη χώρα μας.

Η σημερινή τραγωδία στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Πέραμα με το θάνατο ενός 47χρονου χειριστή γερανού και τον τραυματισμό ακόμη δύο εργατών, αποδεικνύει με το χειρότερο τρόπο το μέγεθος του προβλήματος στη χώρα μας.

Η Συνομοσπονδία, έχει κάτ’ επανάληψη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα εργατικά δυστυχήματα, ζητώντας τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων ώστε να μην θρηνήσουμε άλλους συναδέλφους. Ζητάμε για πολλοστή φορά από τους υπευθύνους τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων και την εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους εργασίας.

Ζητάμε για τη σημερινή τραγωδία την απόδοση ευθυνών όπου αυτές αναλογούν και την τιμωρία των υπευθύνων.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

«Το σημερινό τραγικό εργατικό δυστύχημα στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη με έναν νεκρό εργαζόμενο και δύο τραυματίες ήρθε να προστεθεί στον μακρύ και αυξανόμενο κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων των τελευταίων ετών με τη χώρα μας να καταλαμβάνει μία από τις χειρότερες θέσεις στην ΕΕ», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε ανακοίνωσή του.

Υποστηρίζει ότι «τα αίτια αυτής της δραματικής αύξησης οφείλονται στην αντεργατική πολιτική και τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έχουν οδηγήσει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στην κατάλυση των εργασιακών σχέσεων, σε μη τήρηση των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας και στην απαξίωση της Επιθεώρησης Εργασίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη θλίψη του στην οικογένεια του αδικοχαμένου εργαζόμενου και τη συμπαράστασή του στους τραυματίες. Ζητά να υπάρξει «πλήρης διερεύνηση των αιτιών της νέας αυτής τραγωδίας και απόδοση ευθυνών».

Απ' την μεριά του το ΚΚΕ σημειώνει ότι «το εργατικό ”ατύχημα” στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, μ' έναν εργάτη νεκρό και δύο τραυματίες, είναι ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα εξαιτίας της έλλειψης σύγχρονων συνθηκών ασφαλείας των εργαζομένων και ελέγχου απ' τις αρμόδιες κρατικές αρχές. Είναι όλα αυτά τα οποία σταθερά διεκδικούν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία του κλάδου, έχοντας πραγματοποιήσει 4 απεργίες από την αρχή του χρόνου ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν καταγραφεί περιστατικά αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, 1 νεκρός και 2 τραυματίες στο Ναυπηγείο της Σύρου και σήμερα το τραγικό αυτό συμβάν».

«Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους στον κλάδο της Ναυπηγοεπισκευής, τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης είχε μετατρέψει σε προεκλογικό ντεκόρ, μιλώντας για ”καλές δουλειές” και ”χαμογελαστούς εργαζόμενους”. Ας ξαναπάει τώρα ο κ. Μητσοτάκης στο Πέραμα, για να δει ποιο είναι το πραγματικό για τους εργαζόμενους περιεχόμενο της ανάπτυξης που υπόσχεται. Πρόκειται για κέρδη βαμμένα στο αίμα εργατών! Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μεγάλο μέρος της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της Ναυπηγοεπισκευαστικής αφορά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Αυτή τη ΣΣΕ δεν την έκαναν υποχρεωτική η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η επόμενη της ΝΔ» προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει:

«Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για δουλειά με δικαιώματα, συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας, εντατικοποίηση των ελέγχων με ευθύνη του κράτους και της επιθεώρησης εργασίας. Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στον χώρο του ”ατυχήματος” ο βουλευτής Α' Πειραιά, Νίκος Αμπατιέλος.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργάτη που έχασε τη ζωή του και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Το ΜέΡΑ25 επισήμανε στο ίδιο μήκος κύματος πως «το νέο εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα, που οδήγησε στο θάνατο ενός εργάτη και τον σοβαρό τραυματισμό δύο εργατών στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος, είναι η πιο τραγική υπενθύμιση της εγκληματικής ασυδοσίας που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, που απειλεί καθημερινά τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων».

Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση, «υπεύθυνη είναι η εργοδοσία, αλλά και οι πολιτικές απαξίωσης των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, που πάνε χέρι – χέρι με τα μνημόνια, και επιδείνωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θεσμοθετώντας την υπερεργασία και διαλύοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (ΣΕΠΕ). Οι πολιτικές αυτές έχουν δώσει το πράσινο φως για τη συρρίκνωση των μέτρων ασφαλείας και των αναγκαίων εργασιών συντήρησης των υποδομών, αδιαφορώντας για το τίμημα σε ζωές εργαζομένων».

Το ΜέΡΑ25 ζητά:

«Να χυθεί άπλετο φως και να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες.
Να στηριχθούν οι οικογένειες των νεκρών εργατών.
Η εργοδοσία να λογοδοτήσει πλήρως στη δικαιοσύνη και στο λαό για τα μέτρα ασφαλείας και τη συντήρηση μέχρι σήμερα.
Κατοχύρωση και προστασία των εργαζόμενων - Όχι άλλοι νεκροί εργάτες για τα υπερκέρδη των εργοδοτών!»
Το χρονικό της τραγωδίας
Σύμφωνα με το Λιμενικό, το περιστατικό σημειώθηκε στη πλωτή δεξαμενή όταν κατά τη διάρκεια εργασιών τοποθέτησης προπέλας σε πλοίο «Αστερίων ΙΙ» (σημαίας Κύπρου), κάτω από άγνωστες συνθήκες μέχρι στιγμής, έσπασε η σκαλωσία με αποτέλεσμα να τους πλακώσει πτερύγιο της προπέλας.

Ο 47χρονος χειριστής γερανού μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο «Τζάνειο» νοσοκομείο και λίγο αργότερα κατέληξε.

Ο δεύτερος τραυματίας (επίσης 47 ετών) μεταφέρθηκε και αυτός στο «Τζάνειο» με τραύματα στο πόδι και ο τρίτος (43 ετών) μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική

Δεν υπάρχουν σχόλια: