30.5.23

Ο μεγάλος χαλίφης και ο μικρός χαλίφης...



Ποιος είναι ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου; Καθαρή, μεγάλη νίκη και αυτοδυναμία. Αυτό λένε οι πάντες στη συντηρητική παράταξη. Για να το πετύχουν, πρέπει οι πολίτες που την ψήφισαν στις πρώτες κάλπες να το κάνουν και στις δεύτερες και να προστεθούν κι άλλοι.

Πού βάζει τον πήχη; Στις 180 έδρες. Γιατί; Για να... είναι κυρίαρχη και να έχει το πάνω χέρι προκειμένου να θέσει τη βάση για συνταγματική αναθεώρηση. Το είπε ο «λαγός» του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αδωνης Γεωργιάδης. Αλαζονεία; Σίγουρα. Μήπως φοβηθούν αρκετοί ψηφοφόροι και αλλάξουν στάση; Κίνδυνος. Τον «άδειασε» ο εσωκομματικός αντίπαλός του Νίκος Δένδιας, που είναι στη λογική «σεμνά και ταπεινά για να μην τρομάξουν οι ψηφοφόροι», τον προσγείωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.


Ωστόσο, η διάψευση Μητσοτάκη δεν είναι πολύ πειστική γιατί συμπλήρωσε ότι θέλει η νέα τετραετία του να είναι τετραετία μεγάλων και βαθιών αλλαγών. Τι σημαίνει αυτό; Ο,τι μπορεί ο καθένας να υποθέσει. Το τι εννοεί ο κ. Μητσοτάκης όταν μιλάει για μεγάλες αλλαγές δεν είναι δύσκολο να το φανταστούμε. Είχαμε δείγματα γραφής στην πρώτη τετραετία. Οποιοι δεν το έχουν συνειδητοποιήσει θα έχουν την ευκαιρία να το διαπιστώσουν στην πράξη, αλλά ενδεχομένως να είναι πολύ αργά.

Αν όμως τα πράγματα έρθουν αλλιώς; Αν δηλαδή στις κάλπες που τώρα είναι άδειες πέσουν την Κυριακή της 25ης Ιουνίου πολλά διαφορετικά ψηφοδέλτια και χαλάσουν τη συνταγή που έχει ετοιμάσει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας; Προσοχή. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα πάμε σε τρίτες εκλογές, όπως απείλησε ο Μάκης Βορίδης, το στέλεχος που είχε καλέσει τον αρχηγό του κόμματός του να παρέμβει στους θεσμούς με κάθε τρόπο ώστε να μην κυβερνήσει ξανά η Αριστερά γιατί έχει ελαττωματικές ιδέες και γιατί συνιστά κίνδυνο, κατά τη γνώμη του, για το σύστημα. Είναι η δήλωση Βορίδη η γραμμή του κόμματος;

Οχι, λέει ο πρώην υφιστάμενός του στο υπουργείο Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους πολίτες. Ναι, λέει όμως ο προϊστάμενος και των δύο, Κυριάκος Μητσοτάκης, που προειδοποιεί ότι η χώρα θα μπει σε περιπέτειες αν η Νέα Δημοκρατία δεν κερδίσει την αυτοδυναμία και δεν αποκλείει να πάμε με δική του πρωτοβουλία σε τρίτες εκλογές, αφού προοπτική συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει επειδή ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έστριψε το τιμόνι του κόμματός του αριστερά.

Μα το έστριψε όντως αριστερά; Τότε γιατί η Μιλένα Αποστολάκη δήλωσε δημοσίως ότι αν η Νέα Δημοκρατία χρειαστεί δύο ή τρεις έδρες για να σχηματιστεί κυβέρνηση, θα δώσει χείρα βοηθείας το ΠΑΣΟΚ; Εκνευρισμός στη Χαριλάου Τρικούπη. Σκιές. Από τα πανηγύρια για το διψήφιο ποσοστό, προβληματισμός. Είναι η ώρα για συζητήσεις επ’ αυτού; Εμείς, λένε στο ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να κοντύνουμε και δεν θα το πετύχουμε αν αρχίσουμε να φλερτάρουμε με τη Δεξιά. Ετσι ξεδιάντροπα.

Παρενέβη ο επικεφαλής του κόμματος για να προλάβει τα χειρότερα. Τι είναι αυτά που λες, της αντέτεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο. Μάλιστα. Τότε γιατί έκοψε τον Χάρη Καστανίδη από τη Βουλή, η άποψη του οποίου στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι αρνητική; Δεν δικαιούται ο καθένας να υποψιαστεί ότι ο κ. Καστανίδης «τιμωρείται» γιατί έχει δεσμευτεί πως αυτός δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην πρόταση για συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση που θα έχει κόμμα-κορμό τη Νέα Δημοκρατία; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να γίνει χαλίφης στη χώρα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει να γίνει χαλίφης στην αντιπολίτευση. Τον λόγο έχουν οι πολίτες.

Τάσος Παππάς

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: