27.3.23

«Προσκλήσεις» σε αποστασία...


... και ακραία κινδυνολογία πριν τις κάλπες...
Μια κυβέρνηση πολλών... «χρωμάτων» επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος την ίδια στιγμή κλείνει την πόρτα σε συνεργασίες με άλλα κόμματα. Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός επιδίδεται σε κινδυνολογία σχετικά με την τύχη της χώρας, σε περίπτωση μη αυτοδύναμης κυβέρνησης στις προσεχείς εκλογές...

Την ίδια στιγμή, επιχειρεί να ασκήσει ισχυρή πίεση σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ /ΚΙΝ.ΑΛΛ., ζητώντας να αποκαλύψουν από τώρα τι ακριβώς θα πράξουν στο κάθε ενδεχόμενο σενάριο που θα προκύψει μετά τις κάλπες. Ιδιαίτερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας βάζει στο στόχαστρο το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη, με αφορμή τη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη για τρίτο πολιτικό πρόσωπο (εκτός δηλαδή του Κυρ. Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα), στην περίπτωση μετεκλογικής συνεργασίας για σχηματισμό κυβέρνησης. 


Ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος μιλώντας στο STAR Κεντρικής Ελλάδος: «Πιστεύω ακράδαντα ότι στη χώρα μας οι σταθερές κυβερνήσεις που απολαμβάνουν κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αποτελούμενες από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα -το τονίζω αυτό- είναι οι πιο κατάλληλες, είναι οι πιο δοκιμασμένες και αυτές που μπορούν τελικά να εξασφαλίσουν ότι η χώρα θα κινηθεί πολύ γρήγορα στο δρόμο τον οποίο έχουμε χαράξει».

«Νέα πολιτική ανωμαλία»

Χαρακτηριστικά είναι και τα παρακάτω αποσπάσματα από όσα είπε ο πρωθυπουργός στη Λαμία, όπου βρέθηκε τη Δευτέρα. Σημειώνονται μεταξύ άλλων οι φράσεις όπως «νέα πολιτική ανωμαλία», «βόμβα της ακυβερνησίας», «οι αποφάσεις δεν μπορούν να χάνονται μέσα στους διαδρόμους κομματικών παζαριών» κτλ.

⇒ «Να γνωρίζετε πως στο δρόμο προς τις κάλπες θα αναμετρήθουμε με αντιπάλους που παραμένουν αδιόρθωτοι. Οι ίδιοι είναι, ο πολιτικός τραμπούκος κ. Πολάκης και από την άλλη ο αμετάκλητα καταδικασμένος για παράβαση καθήκοντος κ. Παππάς. Καταδικάστηκε 13-0. Τι θα μας πει η αντιπολίτευση; Ότι ο κ. Σπίρτζης θα φτιάξει τα τρένα; Ο κ. Κατρούγκαλος τις συντάξεις; Ο κ. Φίλης την παιδεία; Αυτοί που αρνήθηκαν τους εθνικούς εξοπλισμούς θα μας προστατεύσουν από ξένες απειλές; Αυτό που έκαναν την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι θα φυλάξουν τα σύνορα; Το μόνο που δεν φωνάζουν είναι ότι θα συναντηθούν και πάλι με τον κ.Βαρουφάκη για να ξανακλείσουν οι τράπεζες και να επιστρέψουν οι φόροι. Όχι ευχαριστώ απαντούν οι πολίτες. Δεν θα υπάρξει δεύτερη φορά στη συμφορά.»

Και κλιμακώνοντας τη ρητορική κινδυνολογίας και τα «πυρά» κατά των πολιτικών του αντιπάλων, ανέφερε τα εξής:

⇒ «Οι Έλληνες έχουν και μνήμη και γνώση. Θα ακυρώσουν τόσο τη βόμβα της ακυβερνησίας όσο και μιας νέας πολιτικής ανωμαλίας. Αυτός είναι ο λόγος που λέω ότι στην πρώτη κάλπη οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Και όταν λέω ποιος εννοώ ποιο κόμμα και ποιος πρωθυπουργός. Ενώ στη δεύτερη θα κριθεί το πώς θα κυβερνήσει αυτός ο πρωθυπουργός. Τόσο απλά και τόσο καθαρά. Πρόκειται για ενιαία διαδικασία.»

⇒ «Δεν επιτρέπονται επιπόλαιες επιλογές ή απερίσκεπτα μηνύματα. Τίποτα από τα δύο δεν διορθώνεται μετά. Το κακό για τη χώρα και την κοινωνία θα έχει συντελεστεί. Το τοπία θολώνουν περισσότερο όσοι μιλούν για δήθεν συνεργασία αλλά παραπέμπουν σε παραλυσία. Τι σημαίνει αυτός ο άγνωστος χ; Οι πολίτες θα ψηφίσουν στα τυφλά; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Ψηφίζεις ΝΔ για να έχεις Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Έστω ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ για να έχεις Τσίπρα πρωθυπουργό. Αλλά γιατί να ψηφίσεις κάτι που δεν ξέρεις τι θα είναι αύριο.»

⇒ «Ζούμε σε πολύ δύσκολους καιρούς. Αποφάσεις πρέπει να παρθούν στο ανώτατο επίπεδο. Σε αυτόν τον πολύ απρόβλεπτο κόσμο η πατρίδα χρειάζεται σιγουριά, καπετάνιος και πλήρωμα που να μπορούν να ξεπερνούν τρικυμίες. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από συνέχεια στο δρόμο της ανάπτυξης που φέρνει δουλειές και καλύτερο εισόδημα. Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε. Χρειάζεται αλήθεια και συνέπεια για να εκσυγχρονιστεί το κράτος. Οι αποφάσεις δεν μπορούν να χάνονται μέσα στους διαδρόμους κομματικών παζαριών. Σκεφτείτε τι συμβαίνει σε μια σειρά από χώρες που έχουν ως εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική.»

Τσίπρας: Κυβερνήσεις-κουρελού
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη (ότι οι σταθερές κυβερνήσεις από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα είναι οι πιο κατάλληλες και δοκιμασμένες για τη χώρα μας), καθώς και αν αυτό αποτελεί κάλεσμα για μεταγραφές, σχολίασε ότι «μάλλον περιγράφει αυτό που λέμε κυβερνήσεις-κουρελού, δηλαδή να κλέψει βουλευτές από άλλα κόμματα».

«Αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει όρο και προϋπόθεση για βιώσιμη κυβέρνηση μακράς πνοής», είπε ξεκάθαρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε με νόημα: «Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει μακρά εμπειρία και παράδοση σε αποστασίας, αλλά δεν μπορεί αυτό να είναι το μέλλον της χώρας».

Στο θέμα των προσώπων ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «την τελευταία φορά που δεν επέλεξε ο λαός τον πρωθυπουργό και τον επέλεξαν άλλοι, δεν είχαμε και πολύ καλά αποτελέσματα». «Στις δημοκρατίες είναι καλό να μην γίνονται παρακάμερες παρασκηνίων που θα αποφασίζουν για τις πολιτικές και τα πρόσωπα, αλλά η κρίση του λαού να γίνεται σεβαστή. Άρα ας αφήσουμε τον ελληνικό λαό να μιλήσει στην κάλπη». Σχολίασε πάντως ότι «είναι απολύτως λογικό μικρότερα κόμματα να μην ανοίγουν τα χαρτιά τους για το τι θα κάνουν την επόμενη μέρα». 

► Τις δηλώσεις του πρωθυπουργού σχολίασε και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τονίζοντας ότι «Μετά το χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη, ο κ. Μητσοτάκης με εικαστικές προσεγγίσεις επιχειρεί να καμουφλάρει τις οικογενειακές του παραδόσεις. Όμως, το 2023 δεν είναι 1965. Να είναι σίγουρος πως ο ελληνικός λαός δεν θα κάνει ανεκτές τέτοιες μεθοδεύσεις».






Δεν υπάρχουν σχόλια: